Egy kamionnál is szennyezőbb egy hamburger

2012.09.20. 16:27
A Budapest-Debrecen távolságot lenyomó kamion kipufogását is kenterbe veri egy sülő hamburgerhús okozta légszennyezés – jöttek rá kaliforniai kutatók. Kerüljük azonban a pánikot, van megoldás!

Furcsa és meglepő végkövetkeztetésre jutottak a Kaliforniai Egyetem kutatói környezetszennyezési fronton: szerintük az üzemi, éttermi konyhák károsabbak a bolygó éghajlatára, mint a gázolajat zabáló kamionok – írja a Jalopnik.

Ennek az egyik fő oka, hogy ugyan a kamionok elégetett dízele nagyon szennyező, de épp emiatt van szigorúan szabályozva a kibocsátási küszöbük. Ezzel szemben ha megsütnek egy hamburgerbe való húspogácsát, azt semmilyen amerikai jogszabály nem szabja meg, mennyi zsíradék, füst, hő, pára és egyéb égéstermék illanhat el az atmoszférába.

Ebből vezették le a kutatók a furcsa végeredményt, hogy Kalifornia déli régiójában több szennyező részecskét bocsátanak ki a konyhák, mint a kamionok. A kutatás vezetője, Bill Welch hasonlata szerint "egy 18 kerekű dízelmotoros kamion 143 mérföldet (230 kilométert – a fordító) tehetne meg az autópályán ahhoz, hogy ugyanazt a  részecskemennyiséget bocsássa ki, mint egy éttermi hamburger sült húspogácsája".

A kaliforniai kutatók azonban nemcsak vészharangot kongattak, hanem megoldást is kitaláltak: a kipárolgó zsiradékot a vízben csapdába ejtik egy berendezés segítségével. De az a probléma még így is megmarad, hogy változatlanul milyen silány és szennyezett ételeket és étrendkiegészítőket akarnak lenyomni az emberek torkán.