Rejtegetett pisztolyt is láttak a szakáldiak a gödöllői gyilkosnál

2012.09.29. 10:20
Szakáldon emberemlékezet óta nem történt súlyos bűncselekmény, ezért a helyiek döbbenten állnak a helyi S. Márk domonyvölgyi gyilkossága előtt. Van, aki hallgat, akad aki elméleteket sorol, de senki sem érti, ha baja volt a fiúnak, miért nem fordult köztiszteletben álló szüleihez. A faluban mindenki ismerte S. Márkot, de senki sem tudta, mit művelhet miskolci barátaival. A helyiek beszélnek nagyösszegű tartozásról, rosszarcú idegenről és suttyomban átadott fegyverről is.

"Mintha egy filmbe csöppentem volna" – hüledezett munkatársunknak egy fiatal lány, aki a barátnőjével sétált péntek kora este Szakáld egyik utcáján. Nem ő az egyetlen a kicsi dél-borsodi faluban, aki csak kapkodja a fejét, hogy mi történt a településen. A megbecsült helyi család egyik gyerekét, a 18 éves S. Márkot szeptember 27-én elfogta a rendőrség és a Terrorelhárítási Központ (TEK) Miskolc-Avason, mivel azzal gyanúsították, hogy ő rabolta el egy nő autóját Hatvanban, sőt ami sokkal súlyosabb, ő követte el az autórablással és autós ámokfutással egybekötött gyilkosságot Gödöllő és Domonyvölgy között 24-én.

A szakáldiak különbözőképp próbálják feldolgozni azt, hogy abban a faluban, ahol évtizedek óta komolyabb bűncselekmény sem volt, most egy műveltnek, okosnak tartott fiú követett el emberölést (amit ráadásul a rendőrség szerint be is ismert). A helyi focipályán meg is találtuk a fiú barátait, akik szintén zavartan topogtak, nem akartak nyilatkozni. Egyikük annyit elmondott, S. Márk is "rendes fehér gyerek volt, mint mi".

Zsarolták?

A szakáldi utcán sétáló lány is jól ismerte S. Márkot, szerinte ő "nem tett volna ilyet". A faluban terjedő egyik elméletet említette ő is: szerinte megzsarolhatták a srácot, akiről ő úgy tudja, rossz társaságba keveredett Miskolcon vagy Tiszaújvárosban (itt érettségizett idén nyáron eg szakiskolában). Egy másik lány a falu másik részén azt mondta, hogy ő S. Márk alá járt eggyel a helyi általános iskolába, és művelt, okos fiúnak tartotta őt, elképzelhetetlen, hogy ölt volna.


Nagyobb térképre váltás

A helyi közösségi élet központjában, a kocsmában is erről folyt a szó. Egy harsány férfi szerint biztosan tartozás állhatott az ügy mögött, mire másra kellhetett volna S. Márknak az elrabolt kocsik eladása után befolyó pénz. Szerinte a fiú bepánikolhatott, azért ölhette meg a Szent István Egyetem dolgozóját.

Egy csirkeaprólékkal hazafelé tartó asszony egy különös háttértörténettel is előállt. Egyik nap látta a kisfián, hogy furcsán viselkedik, megkérdezte hát tőle, mi a baja. A fiú annyit válaszolt hosszas unszolás után, hogy látta, amint egy rossz külsejű, kopasz férfi az egyik sarkon gyorsan odacsúsztat egy pisztolynak látszó tárgyat S. Márknak. Ugyanő egy tőrt is eljuttatott hozzá a kisfiú szerint. A nő ötmillió forintos tartozásról is hallott, de ez szerinte is pletyka. Abban azonban biztos, hogy mások is állhatnak az egész mögött.

Nyugodt háttér, jó család

Fantomkép a feltételezett elkövetőről
Fantomkép a feltételezett elkövetőről
Fotó: Police.hu

Beszéltek a fiú nyugodt családi hátteréről is, az egykori körzeti megbízott apáról, és mindenki egyöntetű véleménye volt, hogy bármilyen tartozás vagy zsarolás állhatott az egész mögött, S. Márknak a szüleinek kellett volna szólnia először. S. Márk tiszaújvárosi iskolájáról is kérdeztünk, amit keménynek nevezett az egyik vendég. Mivel több helyi fiúról tudják, hogy nemigen haverkodik más helyi fiúkkal, hanem inkább miskolci társaságokkal áll össze, S. Márkról is ugyanezt feltételezik. Felmerült persze az ügyben az is, hogy a fiú drogozni kezdett, így halmozta fel tartozását.

A kocsmárosnő csak úgy tudta kommentálni az esetet végszóként, hogy "ez az egész rosszabb, mint egy haláleset". És ekkor még nem tudhatta, hogy a szombati Blikk szerint S. Márk 27 késszúrással ölte meg áldozatát.