Chilei állatkínzót akarnak levadászni a magyar Facebookon

2012.11.26. 12:58
Újabb Facebook-őrület terjed a magyar interneten: egy aljas állatkínzót akarnak levadászni a magyar állatbarátok. Azonban mindezidáig úgy tűnik, senki sem nézett utána, hol él a képeken szereplő férfi. A világ túlsó fertályán, Chilében lakó katona ellen már petíció is indult, állítólag felfüggesztették állásából és őrizetbe vették.

"Osszátok ezerrel, hátha így megtalálják a patkány gecit!!!!" – nyit vehemensen a Facebookon terjedő legújabb őrület kommentárja. Felette egy brutális képmontázs látható három fotóból összerakva. A legnagyobb képen egy terrier jellegű fehér kutyát a torkánál fogva a falhoz nyom egy zömök férfi, és látszólag ököllel megütni készül a szerencsétlent. Jobbra fent a férfiről látható egy közeli, kásás kép, lent pedig a nyakig a földbe ásott kutya fotója borzolja a kedélyeket. A döbbenet, hogy 16.517-en osztották meg a képet e cikk megírásáig.

Gyorsan utánajártunk a fotó eredetének, és hamar kiderült, a magyar közvélemény egy chilei állatkínzót üldöz. A Rights of the Animals (Az Állatok Jogai) blog szerint a férfit Patricio Millarnak hívják, és petíciót is indítottak azért, hogy bíróság elé kerüljön. A blog szerint az összefogás meghozta a gyümölcsét: a katonaként valamelyik santiagói nagykövetségen (más információk szerint a parlamentnél) dolgozó Millart őrizetbe vették és felfüggesztették állásából.

599217 245081922285203 428510301 n

A blog tartalmaz a férfi Facebookjáról lementett képeket is (ezek pörögnek a magyar Facebookon is). A blogról további kegyetlenkedései is kiderültek, például altatás nélkül csonkolta a kutyája farkát. Profilja is eléggé militáns embert takar: borítóképén öltönyben pózolt egy löveg előtt, profilképén pedig katonai ruhában egy géppuskával áll egy mezőn. Megnézve a jelenlegi profilját, már sokkal kulturáltabb képet alakítana ki magáról, egyik képén a címeres chilei lobogó mellett pózol, a másikon egy kivilágított tengerparti feszület látható. Sok képén amúgy pont a megkínzott kutyájával látható, de szereti a lovakat és a dobokat is.

Nyomozások a Facebookon

Az utóbbi időszakban a sokak szerint haldokló Facebook az eltűnt személyek, tárgyak utáni kutatások, illetve a hasonló bűnesetek elkövetőinek lenyomozási színhelyévé vált. Már a Pécsen meggyilkolt Bándy Kata ügye is a közösségi portálon lett országosan ismert, később pedig Szita Bence eltűnését, majd halálát kísérte komoly érdeklődés a portálon.

Persze komolytalan dolgok is előfordultak: egy Pesten elvesztett kulcscsomó kétségbeesetten kereste gazdáját de egy debreceni szolárium is ezen csaklizott magának szívhezszóló hirdetést.