Érdemes óvatosnak lenni az elvihető, papírpoharas kávé vedelésével, ugyanis napi egy nagy kávé annyi koffeint nyomhat belénk, ami már megközelíti az egészségügyi határértéket.

Eleget üti mostanában a tudomány és a sajtó az üdítőketenergiaitalokatfogyasztószereket, így most a koffeines termékekre is sor került. Azt vizsgálták kanadai kutatók, mi a szervezet toleranciaszintje koffein terén, és melyik termék mennyit tartalmaz. A limit a kanadai egészségügyi hatóság kutatásaiból hamar kiderült: 400 milligramm koffeinnél többet veszélyes bevinni egy nap alatt a szervezetbe – írja a Daily Mail.

Ehhez a limithez a legközelebb a Starbucksban kapható, közel félliteres nagy pohár kávé áll, ebben 330 milligramm koffein található. Ez majdnem másfélszerese annak a mennyiségnek, amit egy terhes nő fogyaszthat (200 mg). Egy feleekkora kávé is több koffeinnel van feltöltve, mint amennyi még nem árt egy tízéves gyereknek (75 mg). Persze ezek a mértékek változhatnak emberenként (a nem, a súly, a szedett gyógyszerek, a betegségek stb. függvényében).

Bruce A. Goldberger amerikai toxikológus szerint az emberek alábecsülik a koffeines termékek okozta rizikót. "A koffein stimuláns, és ha meglehetősen nagy mennyiségben fogyasztják, negatív hatásai lehetnek" – mondta egy szaklapnak. A halálos adagot nagyjából 10 grammnál lőtték be, ami 75 pohár fent említett kávénak vagy 120 doboz Red Bullnak felel meg. A koffeinnel összefüggésben lévő panaszos betegek száma egy amerikai hivatal szerint ugrásszerűen emelkedik eközben.

Egy másik amerikai hatóság a Monster energiaital háza táján vizsgálódik öt ember halála kapcsán, bár a cég tagadja felelősségét. Anais Fournier, egy amerikai tini 2011-ben 24 óra alatt mindössze két energiaitalt ivott meg, és koffeinmérgezésben meghalt. Az ő családja is perli a gyártót. És a végére egy számadat: a Mail szerint évi 6,3 milliárd font (2,1 billió forint) méretű a koffeinos italok világpiaca.

Mi mennyi koffeint tartalmaz?

A Daily Mail mérései szerint egy 0,25 liter körüli Monster 92 mg koffeint tartalmaz, egy hasonló méretű Red Bull 83 mg-ot, egy üveg (nem írják, mekkora) Coca-Cola 58 mg-ot, egy 0,25 literes koffeinmentes kávé 5 mg-ot és egy pohár forró csoki 9 mg-ot.