• A második vallomásában P. László arról beszélt, hogy nemcsak füvezett, meg vörösborozott, hanem még az éjszaka folyamán egy ismerősével vettek kristályt is (metamfetamin kristályos formája), amire aztán ráivott. Az ismerősei mondták, hogy vigyázzon a szerrel, mert ütős, és ne igyon rá alkoholt. A vádlott elmondása szerint azonnal érezte, hogy beüt a szer, különösen, hogy még borozott is mellé. Ráadásul legalább 4 füves cigit is elszívott az éjszaka folyamán, miközben bolyongott a városban, amit elmondása szerint nem igazán ismert.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Nagyon zaklatottan beszél, azt mondja, másfél éve dolgozott együtt a sértettel, neki tűnt fel, hogy a sértett valamelyik nap nem ment be dolgozni. Először azt hitték, hogy csak elaludt, mert korábban arra panaszkodott, hogy nagyon meleg van a lakásában, nem tud rendesen aludni. Felcsöngettek hozzá, de nem reagált a kaputelefonra, ekkor ijedtek meg először, mert ez egyáltalán nem volt jellemző a sértettre.

  • "Természetesen, jó munkatársi kapcsolatban voltunk" – mondja a tanú arról, hogy rendszeresen beszéltek egymással a sértett magánéletéről. Megemlít egy korábbi szakítást, ami nagyon megviselte a sértettet, amit többek között a kollégájával tárgyalt ki. Arról is beszámolt, hogy milyen volt a külföldi útja nem sokkal a gyilkosság előtt. A kollégáival közösen képnézegetést terveztek, tehát jó, közvetlen viszonyban voltak egymással.

  • "A [név törölve] való kapcsolatát beszéltük ki, mert ez eljegyzésig is fajult" – mondja a tanú. De sem előbbi, sem későbbi kapcsolatról nem beszéltek, nem is tudott ilyesmiről a kolléga.

  • "Szeretett gyalogolni, munkába jövet-menet is gyalogolt, szeretett a kis utcákban gyalogolni. Az egyetem alatt is ott lakott, úgyhogy sokat gyalogolt azon a környéken" – mondja a tanú. Amikor nem arról a környékről járt dolgozni, akkor Szekszárdról járt, még júniusban is, vagyis a gyilkosság helyszínének a környékére csak nem sokkal a gyilkosság előtt költözött vissza. A munkatárs azt mondja, hogy nagyon jó, bizalmas munkatársi kapcsolatban álltak.

  • "Az igazságot szeretnénk tudni. Az egy okos lány, biztos, hogy nem ment el vele. Ebben a formában ez biztos nem igaz" - mondta a Velvetnek a vádlott családja arra a kérdésre, milyen ítéletet várnak a bírótól. P. László édesanyját megviseli a várakozás a tárgyalóterem előtt, további  kérdésekre nem válaszolt.

  • Egyes számú tanú is közeli kapcsolatban állt a sértettel, őszinte, jó kapcsolatuk volt, ő is ismerte a sértett magánéletét. Az ügyész megint a már az előző tanúnál is említett, eljegyzésig tartó komoly kapcsolatról kérdez, azt mondja a tanú, hogy ezen kívül nem tudott más, komoly kapcsolatról. A gyilkosság előtt pár nappal beszélt utoljára a sértettel, vele is megosztotta a hollandiai túra néhány részletét, valamint későbbi tervekről beszéltek, hogy mikor, milyen körülmények között találkoznak majd. Általános dolgokról volt szó. Viszont új kapcsolatról ezzel a tanúval sem beszélt egy szót sem.

  • Az 1-es számú tanútól is azt kérdezik, mikor költözött a sértett arra a környékre, ahol a gyilkosság történt. Az eljegyzés felbontása valamikor májusban történt, a sértett valamikor június első, második hetében költözött arra a környékre a tanú szerint, ahol a gyilkosság történt. Az egyes számú tanú azt mondja, hogy a buli előre eltervezett program volt, ami után a gyilkosság történt. A vádlott korábban azt mondta a végső vallomásában, hogy a sértett egy ad hoc szerveződött ünnepségen vett részt a gyilkosság előtt, azért nem tudtak találkozni. Újabb ellentmondás tehát.

  • Máris elengedték a második kihallgatott tanút, aki nem kívánt a tárgyalóteremben maradni, rezignált, de megtört arckifejezéssel távozott a bíróságról.

  • A sértettel állt korábban kapcsolatban. Az ügyész kérdezi először. 2007-ben ismerte meg a sértettet, de egy darabig csak futólag találkoztak egymással. 2009-ben kezdett párkapcsolatot a sértettel, nem sokkal később össze is költöztek. Egy 5 hónapos időszak kivételével 2,5 éven keresztül együtt is éltek. Az 5 hónapos időszakban a 2-es számú tanú külföldön tartózkodott. A kapcsolatnak tavaly május közepén lett vége, de békességben váltak el egymástól, úgy érezték, kifáradt a kapcsolat. 2-es számú tanú mondta ki a kapcsolat végét. A sértett a kapcsolat végén hazaköltözött Szekszárdra. 2-es számú tanú szerint a sértett június közepén költözött arra a környékre, ahol a gyilkosság történt.

  • Míg a délelőtti vádlotti kihallgatás alatt csupán két rendőr fogta közre a vádlottat, most két rendőr vigyáz rá, valamint két büntetésvégrehajtási dolgozó, ezen felül van még a teremben egy ötödik BV-dolgozó, aki egy géppisztollyal az ölében ül a terem szélén.

  • Az ügyvéd arról kérdezi a tanút, hogy a sértett túltette-e magát a szakításon. A tanú azt mondja, a sértett készen állt arra, hogy új életet kezdjen, pozitív volt, de azt nem tudja, hogy mennyire állt készen egy új párkapcsolatra, mennyire heverte ki a szakítást.

  • "Nehézséget jelentett neki, hogy a palackozott vizet hogyan vigye haza" – mondta a 2-es számú tanú arról, hogy a gyilkosság előtt néhány nappal meglepte a sértettet, mert a sértett panaszkodott, hogy a szakítás óta nehezen tudott nagybevásárlásokat tartani, mert nem volt kocsija. A 2-es számú tanú jófej akart lenni, ezért vitt neki vizet meglepetésből.

  • "Mélyen kegyeletsértőnek tartom azt, amit P. László itt állít. Teljesen elképzelhetetlennek tartom" – mondta a sértettet jól ismerő 2-es számú tanú arra a vádlotti állításra, hogy állítólag a sértett azt kezdeményezte, hogy szeretkezzenek egy parkban. A sértett nem ilyen jellem volt. "Sok embernek tetszett, de nagyon határozott volt, visszautasította az ilyen közeledéseket" – mondta a tanú a vádlotti állításokról. A tanú azt mondja, a sértettnek nem volt sok párkapcsolata, előtte csak egy kapcsolata volt. A tanú szerint a sértettnek fontosak voltak olyan értékek, hogy valaki például legyen tanult ember, amikor párt választott magának. A 2-es számú tanú is megtörten távozik a teremből.

  • Kicsit megakad a tárgyalás a 4-es számú tanú kihallgatása előtt. Egy földön ülő operatőrnek kérnek egy széket, hogy ne üldögéljen a földön a teremben, valamint a bíró rendbírságot helyezett kilátásba, ha a terem szélén álló emberek nem hagyják abba a rágózást.

  • Már általános iskolában megismerte a sértettet, és hosszú időre barátságot kötöttek. Volt, hogy lazább kapcsolatban álltak egymással, de mindig találkoztak, beszámoltak egymásnak az életük alakulásáról. Természetesen a 4-es számú tanú is tudott az eljegyzés felbontásáról.

  • A májusi szakítás nagyon megviselte a sértettet, nagyon sokat sírt, lefogyott a tanú szerint. A tanú azt mondja, hogy nem volt kizárható, hogy a kapcsolat folytatódik egyébként, mert nem voltak rosszban a vőlegényével a szakításkor. "Nem volt más kapcsolata" – mondja a tanú arról, hogy lehetett-e a sértettnek másik kapcsolata az eljegyzés felbontása után.

  • Kiderült, július elsején jött haza a sértett Hollandiából, ahol négy napot töltött két barátnőjével. A tanú szerint a lakására ez időben nem járogatott senki, elég zárkózott volt, egy szűk baráti köre volt, de nem volt jellemző, hogy

    feljárogattak volna  hozzá az emberek. "A kapcsolatokban ő egy kifejezetten konzervatív lány volt. Neki nem voltak kalandjai, ő csak azzal az emberrel volt együtt, akivel komolyan is gondolta. Nem ismerkedett például bulikban" – mondja a tanú.

  • A védelem arra kíváncsi, hogy a sértettre jellemző volt-e, hogy eljárogatott otthonról éjszakánként sétálni, üldögélni a parkba. A tanú azt mondja, ez nem volt jellemző. Kezd kirajzolódni az ügyvédi taktika, valószínűleg arról van szó, amit korábban is írtunk, hogy megpróbálják bizonyítani, hogy a sértett és a vádlott között valóban párkapcsolat volt. Ennek viszont egyelőre minden tanúvallomás erősen ellentmond, pedig a tanúk igazmondási kötelezettség alatt vallanak. A vádlottnak viszont nem kell igazat mondania.

  • A bíró és a tanú arról beszélnek, hogy a sértett merre járt haza. Megállapodnak abban, hogy általában a legrövidebb, leglogikusabb útvonalon közlekedett, nem arra, amerre a vádlott állította. Arról is kérdezik, hogy a sértettre jellemző volt-e, hogy olvasgatott egy parkban. A tanú azt mondja, tudomása szerint a gyilkosság idejében a sértett nem olvasott semmit, hiszen költözésben volt, utazás után, örült, hogy munka után hazaért, és lepihent.

  • "Teljesen biztos vagyok benne, hogy esténként nem ment el sehová" – mondja a tanú a gyilkosságot megelőző időszakról. Szinte naponta beszéltek telefonon, például a szakításról beszéltek sokszor, de egyébként is sokat beszéltek, hiszen mindketten egyedül éltek, jó barátnők voltak, sokat keresték egymás társaságát.

  • A 4-es számú tanú leül a hallgatóság közé, a volt vőlegény mellé, együtt figyelik a fejleményeket. A 6-os számú tanúval valami probléma van.

  • Ugrunk egy kicsit, 6-os helyett 8-as számú tanú jön. Kicsit nehéz így követni az eseményeket. Ráadásul 8-as számú tanút most kiküldték. Akkor valószínűleg ő volt az a tanú, aki eddig nem jelent meg.

  • "6-os számú tanú jöjjön! Már elfelejtette, hogy mit kért? A szőke hölgy jöjjön" – mondja a bíró erélyesen. Úgy látszik, a tanúk sem tudják könnyen megjegyezni ezeket a sorszámokat. A tanú úgy emlékezett, ő az ötös számú tanú volt. A vádlott volt élettársa.

  • A gyilkosság idején nem volt már élettársi kapcsolatban a vádlottal, de beszélőviszonyban igen. Körülbelül június végén szakadt meg az élettársi kapcsolat, a tanú szakította meg a kapcsolatot, a vádlott viszont még próbálkozott, annak ellenére, hogy volt már másik kapcsolata is.

  • A tanú 2009-ben ismerkedett meg a vádlottal, nem sokkal később élettársi viszonyt is kezdtek. A vádlottnak megismerkedésükkor foglalkozása nem volt, tetováláskészítésből élt. A tetoválásokból, favágásból, valamint a gyermek után kapott díjból éltek. A tanúnak a vádlottól van egy gyereke.

  • Három csoportra szakadtak a tárgyalóterem előtt várakozók. A Büntetés-végrehajtás emberei beszélgetnek hétköznapi dolgaikról, fegyvereikről, dohányzásról és hogy mennyire lesz hosszú a nap. Velük szemben P. László anyja és egy rokona sugdolózik, egymáshoz közel hajolva. Hatfős csoportban pedig Bándy Kata ismerősei beszélgetnek.

  • A 6-os számú tanút arról kérdezik, hogy a vádlottnak hol, milyen rokonsága volt. A vádlott korábban ugye azt mondta, hogy valamikor talán tavaly májusban Pécsre költözött a rokonaihoz, hogy munkát találjon. A tanú azt mondja, a vádlottnak valóban vannak pécsi rokonai, de nem sokszor találkoztak velük.

  • Mondja a tanú arra, hogy hogyan érkeztek Pécsre. Ez annyit tesz, hogy nem vettek az egész útra vonatjegyet, csak egy részére, meg is büntették őket.

  • A pécsi munkakeresés hétköznapjai a tanú elmondása szerint leginkább abból álltak, hogy egész nap nem csináltak semmit, néha elmentek sétálni, volt hogy P. Lászlóval közösen. A tanú körülbelül egy hetet töltött a városban, azután viszont összeveszett a vádlottal, ezért hazament. A vádlott arra kérte, hogy a tanú vigyen neki pénzt. A veszekedés és a szakítás oka féltékenység volt. P. László már kinézett magának egy új barátnőt, ezért szakított az élettársával. Ez a barátnő nem a későbbi sértett volt, hanem egy harmadik nő.

  • Kérdezte az ügyvéd. A tanú azt mondja, P. László rokonait jöttek meglátogatni. Arról nem tud, hogy munkát keresni jött volna a vádlott. Illetve megemlíti a tanú, hogy azt sem szerette volna a vádlott, hogy lecsukják börtönbe egy másik büntetése miatt, ez is közrejátszott abban, hogy Pécsre jöttek. Vagyis a városba jöttek bujkálni.