• A második vallomásában P. László arról beszélt, hogy nemcsak füvezett, meg vörösborozott, hanem még az éjszaka folyamán egy ismerősével vettek kristályt is (metamfetamin kristályos formája), amire aztán ráivott. Az ismerősei mondták, hogy vigyázzon a szerrel, mert ütős, és ne igyon rá alkoholt. A vádlott elmondása szerint azonnal érezte, hogy beüt a szer, különösen, hogy még borozott is mellé. Ráadásul legalább 4 füves cigit is elszívott az éjszaka folyamán, miközben bolyongott a városban, amit elmondása szerint nem igazán ismert.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A tanú azt mondja, a vádlott főleg füvet fogyasztott, amikor kábítószerezett. A drog hatására általában nem nőtt meg a nemi vágya, nem lett tőle agresszív – mondja a bíró kérdésére. Ez azért lehet fontos, mert korábban a vádlott arra hivatkozott, hogy az elfogyasztott drogok miatt megváltozott a libidója és az érzékelése.

  • Ez a kihallgatás is gyors volt, ez a tanú is azt kéri, hogy a teremből figyelhesse az esemény alakulását.

  • A törvény mentességet biztosít neki, de ettől még tanúskodhat, ha akar. Nem kíván élni a mentességével, vallomást kíván tenni, pedig ez nem lenne kötelező. Nem is szoktak ilyenkor vallomást tenni.

  • Onnan kezdi a sztorit, hogy a fia két ismerősével Pécsre költözött a nyáron, ahol körülbelül 15 évvel korábban járt utoljára. A tanú konkrétumok nélkül meséli a történteket, úgyhogy jó alaposan bele fognak ezekbe kérdezni. Az utazás indokaként valami olyasmit jelöl meg, hogy talán meghalt egy rokon, de nehezen követhető a tanú mondanivalója. Mindenesetre szövevényes családi szálak vannak benne.

  • "A véleményét a sajtóval közölje, a bíróságot nem a vélemények érdeklik, hanem a tények" – szakítja meg a bíró a tanú nagyon szétfolyó vallomását, az ügyészé a szó.

  • A tanú elmondása szerint nem is úgy volt az a rokonlátogatás, ahogy eddig elmesélték, hanem egy rég nem látott rokont akart megnézni a vádlott és a barátai, akiről később kiderül, hogy meghalt. Konkrétan a vádlott apjáról van szó, és mikor megtudta, hogy az apja meghalt már, akkor tudta meg, hogy vannak még Pécsett más rokonaik. Nehéz követni a tanú mondandóját, de talán nem is kapcsolódik olyan szorosan az ügyhöz ez a vonal.

  • "Egy héten körösztül jöttek hozzám újságírók, tévések minden" – mondja az anya arról, hogy mi volt, amikor kiderült, hogy a fia a gyilkosság gyanúsítottja. Közben minden mondatban valamiféle rokont említ meg a tanú, aki ezt csinálta, azt csinálta. Ennél a résznél a hallgatóságon is érződik, hogy nehezen követik a fonalat, de még a bíró is jobban ráncolja a szemöldökét, mint eddig. A védelem közben azt kérdezi a tanútól, hogy végig ő nevelte-e a vádlottat, vagy esetleg volt állami gondozásban is a vádlott. A tanú azt mondja, végig ő nevelte, kivéve, amikor a vádlott börtönben volt, de akkor is ő tartotta vele a kapcsolatot.

  • A tanú szerint a vádlott segédmunkás volt. Korábban volt róla szó, hogy tetováláskészítésből tartotta fenn magát, korábbi élettársa szerint favágásból élt, a vádlott pedig azt mondta, vasazással kereste a kenyerét. A bíró közben megemlíti, hogy a vádlott 16 éves korától kezdve 6,5 évet töltött börtönben az ország több pontján, úgyhogy tartósan biztosan nem tudott dolgozni.

  • P. László unokatestvére is a beidézett tanúk közt van, a Velvetnek elmondta, nehéz helyzetben volt, amikor az újságok azt írták, az ő DNS-ét is megtalálták az áldozaton. A kihallgatáson együttműködött a rendőrséggel, végül bebizonyosodott, hogy nem volt kapcsolatban az áldozattal. Bízik az igazságszolgáltatásban, a vádlott családjával nem tartja szorosabban a kapcsolatot.

  • A tanú azt mondja, nem volt tudomása arról, hogy az élettársa után más nővel ismerkedett volna a vádlott. A tanú azt mondja, a vádlott általában őszintén beszámolt róla, ha valamilyen nő képbe került az életében. "Néha egy-kettőt mondott, mert a faluban is laknak neki női, én is ismerem őket személyesen" – pontosított végül a tanú arról, hogy a vádlott mennyire őszintén, és mennyire részletesen számolt be a kapcsolatairól. Nem volt tudomása arról, hogy a vádlott egy doktornővel ismerkedett volna.

  • Még mindig arról van szó, hogy az anya hol, mikor, kivel találkozott. A vádlott volt élettársa kérte, hogy ne említsék a nevét, eddig legalább tízszer hangzott el. Közben a vádlott pontosítja anyja vallomását, hogy pontosan hányszor találkoztak egymással, amíg ő Pécsett munkát keresett/bujkált/rokonlátogatott/az apját kutatta.

  • Azon megy a rugózás, hogy a vádlott, a volt élettársa és egy harmadik ismerős mikor érkeztek pontosan Pécsre. A vádlott szerint május végén, az anya nem tudta pontosan megmondani, a volt élettárs azt mondja, június elején jöttek, ami azért is biztos, mert akkor kaptak fizetést, amikor jöttek, és az a hónap elején volt.

  • Még hat tanút kell ma kihallgatni. Az anya azt kérdezi a bírótól, hogy beszélhetne-e a fiával. De erre valószínűleg nem lesz lehetősége, mert a vádlottat közben már kivezették a BV-sek.

  • Továbbra is öt fegyveres van a teremben. A következő hat tanú közül mindegyik azt kérte, hogy zártan kezeljék az adatait, úgyhogy folytatódik a számozgatás. A 9-es tanúval folytatjuk.

  • Ezért ebben az ügyben elfogultnak érzi magát. Nem vérszerinti rokon, annyira távoli a kapcsolat, hogy nem vonatkozik rá a vallomástétel megtagadása, de a tanú nem is kért ilyesmit. A tanút arról kérdezik, mikor ismerkedett meg a sértettel. 2005 óta ismerik egymást, az egyetemen ismerkedtek meg, az egyik legjobb barátjának tartotta a sértettet.

  • A tanú az egyik barátnő, akivel a sértett június végén Hollandiában járt. A holland út alatt is többször előkerült a sértett eljegyzésének felbontása, valamint a jövöbeli tervek is, ő is pozitívnak értékelte a sértettet, aki azért sokat sírt a nyaralás alatt, de nem volt teljesen maga alatt.

  • "Tudtunk volna róla, a Ritát is azonnal megmutatta" - mondta P. László édesanyja, aki szerint a fia hazudott, amikor azt mondta, ismerte későbbi áldozatát. Ezt azzal támasztja alá, hogy a fia az összes barátnőjét azonnal megmutatta neki. A vádlott gyereke anyja pedig azzal magyarázza, hogy egész biztos azonnal büszkélkedett volna P. László, ha tényleg ismerte volna Bándy Katát.

  • A 9-es tanú is megerősíti azt, amit a korábbi tanúk is elmondtak már, a sértett kifejezetten zárkózott típus volt. A tanúval bizalmi viszonyban állt a sértett, ezért az érzelmi életéről is beszélt vele. Egy dologról nem beszéltek, az a munkája volt, mert arról nem beszélhetett, de minden mást megosztottak egymással. Azt a korábbi állítást is megerősítette a most meghallgatott tanú, hogy a sértett egy potenciális távoli jövőben nem tartotta kizártnak, hogy volt vőlegényével újra összehozza a sors.

  • A Stohl-tárgyalás emlékezetes momentuma volt, amikor egy tanú az Egyesült Államokból érkezett, és amikor a költségei megtérítésére kérdezett rá a bíróság, bemondta, hogy igen, egy repülőjegy lenne. A 9-es tanú Hollandiából jött, az ő esetében viszont most nem merült fel, hogy kifizetik a repjegyét. Azt ajánlották fel, hogy azt az utazási költséget kifizetik, ami a magyarországi bejelentett lakcíméig lett volna.

  • A vádlottal az anyja beszélhetett február 8-án a beszélőn, P. Lászlót 11-én Pécsre szállították a tárgyalásra. Úgy tudni, egy hét múlva viszik vissza a Maglódi úti büntetés-végrehajtási intézetbe, Budapestre.

  • A vádlott ismerőse, ő érkezett Pécsre a vádlottal és a volt élettársával. Továbbra is kérdés, hogy ez mikor volt, ez a tanú azt mondja, hogy május végén érkeztek. Az ügyész többszöri kérdésére is a májust jelöli meg.

  • Továbbra is kérdés, hogy milyen célból érkezett a vádlott Pécsre. Ez a tanú most azt mondja, hogy a vádlott azért jött a városba, hogy munkát vállaljon. Rég nem látott apáról, pécsi rokonokról, bujkálásról nincs szó ennek a tanúnak az elmondásában.

  • A volt élettárssal ellentétben ez a tanú most azt mondja, hogy nem lógatták a lábukat egész nap, volt, hogy munkát kerestek. A tanút arról kérdezik, tud-e arról, hogy P. Lászlónak lett volna egy barátnője azután, hogy szakított az élettársával. Azt a harmadik nőt említi, akit már korábban is említettek tanúk, aki viszont nem a sértett.

  • Maximum születésnapokon ivott egy-egy korty alkoholt P. László, mondta a Velvetnek a családja. Azt elismerik, hogy szívott ezt-azt, de egész biztos, hogy nem ivott. Az édesanyja úgy érzi, tudja, hogy fia nem mond igazat, de azt nem tudja, mi lehet az oka ennek.

  • A 8-as számú tanú sem tudta pontosan megmondani, hogy mikor érkeztek Pécsre, májusban vagy június közepén, mindkét dátumot említette már tanúvallomásban. Ez azért lehet fontos kérdés, hogy volt-e elég ideje a vádlottnak arra, hogy öt véletlen találkozás alatt összesen kialakítson-e egy mély, kölcsönös párkapcsolatot a sértettel. Nem mindegy, hogy 3 hete, vagy közel másfél hónapja volt erre.

  • A gyilkosság után találkozott a vádlottal, és látta nála a sértettől ellopott rózsaszín telefont. A 8-as számú tanú arról beszél, hogy a vádlottnak nem volt bevételi forrása, rokoni támogatásokat kapott. "Annyi pénze sem volt, hogy magának cigit vegyen, pedig erős dohányos volt. Csak töltött cigire volt pénze, amihez vett olcsó dohányt" – érzékeltette a vádlott anyagi helyzetét a tanú.

  • Egyelőre Kelebián marad P. László gyereke a nagyanyjánál, a nő közel egy éve neveli unokáját. A gyermek édesanyja azonban tervezi, hogy magához veszi a gyereket a közeljövőben.

  • Viszont erős dohányos, és drogozni is szokott. Ez nagyjából megfelel annak, amit a vádlott volt élettársa is említett. A gyilkosság éjszakáján is együtt szívtak füvet, de nem túl sokat, a hatása gyorsan elmúlt. "Aznap este nem volt pénze P.-nek. Ha volt pénze, akkor Marlborot vett, viszont aznap este sodort cigi volt nála" – mondta a tanú arról, hogy a gyilkosság estéjén a vádlottnak nem volt pénze. Arról is beszél, hogy a vádlott általában lefotózta a barátnőit, hodításait, amivel szívesen kérkedett, neki is mutogatta a fotókat, de a sértettről nem látott soha képet.

  • A bíró profin a kezében tartja a dolgokat, pörögnek a tanúvallomások, már a 10-es tanúnál járunk. A tanúk is jó vallomásokat tesznek, nem hezitálnak sokat, összefüggően beszélnek. A tárgyalás levezetésére semmi panasz sem lehet.

  • 2008-ban ismerkedtek meg, egy munkahelyen dolgoztak, de miután a sértett munkahelyet váltott azután is barátok maradtak. A sértett és a volt vőlegénye közötti szakításról beszél a tanú, azt mondja, a szakítás oka valószínűleg az volt, hogy a vőlegény külföldön szeretett volna élni, míg a sértett nem. Határozottan állítja a tanú, hogy a sértett nem volt készen új kapcsolatra a gyilkosság idején.