A 18 éves Ashley Hyde majdnem megvakult. Miután a bal szeme bevörösödött, és lüktetve fájt, orvostól orvosig járt, amíg végre kiderült, mi a baja.

Többször vettek mintát a szememből, szóval jól megkapargatták. Egyszer bele is fúrtak a szemembe. Jaj, nagyon undorító volt" - mesélt megpróbáltatásairól Ashley Hide a Local10-nek. A 18 éves amerikai lány bal szeme bevörösödött, fájt, de sokáig nem derült ki, mi a baja. A sokadik orvos aztán kiderítette, hogy szaruhártyagyulladása van, amelyet az A canthamoeba nevű parazita okozott. (Ha érdekli, ez a faj édesvizekben, úszómedencékben, talajban fordul elő leggyakrabban.)

A betegséget majdnem mindig a konktaktlencse óvatlan használata idézi elő, mivel Acanthamoeba könnyedén megél a lencse és a szem közötti résben. Hyde orvosai is a koszos lencséket említették a betegség egyik legfőbb okaként - írja a floridai Local 10.

Egy orvos az üggyel kapcsolatban elmondta, minden nap találkoznak olyanokkal, akik a kontaktlencse miatt elkaptak valamit, ami könnyen meg is vakíthatja őket. Dr. Adam Clarin az eldobható lencséket javasolja. „Nincs biztonságosabb, mint nap végén kidobni a lencsét, és másnap egy újat betenni" - magyarázta.

Hyde végül megúszta a dolgot, de hónapokig kezelik még. Most nyilván azt mondja, hogy érdemes kivenni, tisztítani, és cserélgetni a kontaktlencséket. Nem kockáztatnék. El se tudják képzelni, mennyire fájt" - nyilatkozta a Local 10 nevű floridai csatornának.

Szétszakadt a szemgolyó

Nem volt ekkora szerencséje egy brit nőnek, aki elvesztette a bal szemét még  2012-ben. Jacqueline Stone májusban irritációt érzett a szemében, de ahelyett, hogy kivette volna a lencsét, egész nap benthagyta. Amikor mégis megpróbálta kivenni, már késő volt, azt találta, hogy a bal oldai odatapadt a szemgolyójához.

"Fehér, gennyel teli hólyag keletkezett a pupillám előtt, és egy idő után kidurrant, amitől szétszakadt a szemgolyóm. Ordítottam a fájdalomtól. A 15 éves kisfiam, Charlie mentőt hívott, morfiumot kaptam, de az nem hatott a fájdalom ellen" - nyilatkozta később Stone. A jelek szerint bármi furcsát tapasztalunk magunkon, érdemes minél gyorsabban minél több orvoshoz fordulni, nehogy úgy járjunk, mint az asszony, akinek az agyvize szivárgott .