Farkaslyuk egyik legismertebb részéről, az Ötházból vitték el a rendőrök szerda reggel L. Józsefet, akit még kedden gyanúsítottak meg Király Tamás megölésével. Az agresszív és sokat drogozó L.-től még a rokonai is tartottak, legutóbb bezárták a kaput előtte, nehogy berontson hozzájuk. A férfi kihallgatása már megkezdődött Budapesten.

Hosszas szerpentinezés és kátyúkerülgetés után érkezhet meg az ember Farkaslyukra, az Ózd melletti hegyvidéki kis faluba. A szebb napokat is megélt borsodi bányászfalu a térségben szokásos utat járja: megszűnt a bányászat, magas a munkanélküliség, nagy a nyomor és a kilátástalanság. Ebből a faluból vitték el szerda kora reggel L. Józsefet, a Király Tamás divattervezőmegölésével gyanúsított férfit.

A rejtélyes Ötház

A hegyek és tárnák közt fekvő falu szerdán, a párás-ködös időben lehangoló képet mutatott, ennek ellenére többen is siettek dolguk után az utcákon. "Én csak helyettesítek itt két napja" – hárította el L.-re vonatkozó kérdésünket a postás, de a vele beszélgető fiataloktól megtudtuk, Lakatosok az Ötházban laknak, felfelé a "tábor" meg a "nagypálya" felé. Az Ötházról hamar kiderült, egyfajta legendás negyede a községnek, amitől mindenki tart egy picit.

A helyi általános iskola előtt egy nő mesélt L. Józsefről, aki szerinte nem volt épp barátságos alkat, és ritkán tartózkodott a faluban. Elmondta, úgy tudja, a férfi már ült négy évet, amiért apósával megverte anyósát. Ezt később senki sem erősítette meg, rablások és lopások merültek fel, ha L. büntetett előélete szóba került.

Csille és Baggio

Ahogy a település hegyoldalba felkúszó utcahálózata egyre bonyolultabbá vált, úgy tűnt annál egyértelműbbnek, hogy az Ötházat kell csak mondani, és bárki útba igazít. Egy körforgalomnál – ahol egy csille állt a kör közepén – jobbra kellett menni, majd az egyik tárna bejárata felé kellett haladni, aztán egy balkanyar, és az ember meglátta az öt sorházat, az Ötház utca névadóit.

Itt lakik L. József állítólagos testvére (ő annak mondta magát), Harkály Zsolt, illetve exsógora, Balogh Róbert (aki az olasz focistáról Baggiónak hívatta magát). Elmondták, L.-t feljebb az utcán, a pálya mellett lakó másik testvérénél fogták el a rendőrök. Ők maguk döbbenten észlelték kedd este, amikor a hírekben L. képét mutatták. Úgy tudják, L. hétfőn érkezett a faluba, és mivel agresszív ember hírében állt, inkább bezárták éjjelre a kapukat, nehogy rájuk rontson, pedig ekkor még nem is tudtak róla, hogy köze lehet a Király-gyilkossághoz.

Prostitúcióból élt a sárgalapos Bruce Lee

A focihasonlatokat kedvelő Balogh szerint L. "sárgalapos" volt, azaz nem volt teljesen épelméjű, ellenben "Bruce Lee-alkata volt", szálkás, magas férfi volt mindig is. Ahogy megírtuk, L. nagyon sokat drogozott, kevés volt az ép pillanata, lomizásból és prostitúcióból élt, és zömmel Budapesten lakott, csak ritkán járt Farkaslyukon. A férfi anyja is Budapesten él, a rokonok szerint szerda reggel őt is kihallgatták a rendőrök, azóta nem lehet elérni telefonon. Szerintük félő, hogy maga L. József is meg fog törni a börtönben, mert korábban azt mondta, nem akar oda újra visszamenni. "Ott még a legerősebbek is megtörnek" – tette hozzá Balogh Róbert.


Nagyobb térképre váltás

Feljebb, a hajtűkanyar után terül el a falu focipályája, ahol érkezésünkkor egy négyfős társaság beszélgetett. Amikor megtudták, L. után érdeklődünk, autóba szálltak és elhajtottak, egyikük pedig mondta, hogy nem akarnak beszélni erről, és bezárta a kaput. Lefelé menet a médiaérdeklődésben elfáradt Harkály és Balogh még megkérdezték: "Jön ma még valaki?"