Két brit jóbarát azon verseng, melyikük tudja jobban mesterségesen lebarnítani a testét. Danny Carter, bár megjárta a poklot egy harmadfokú égéssel, három hét után ugyanúgy folytatta a szolizást. Azt mondja, inkább meghal, mintsem sápadtan éljen.

A barna bőr iránti vágy olyan áldozatokat szed, mint a brit barátok, Danny Carter és Aston Campbell, akik évi 3400 fontot (1,2 millió forintot) vernek el arra, hogy tökéletesen lesüljenek. A cél érdekében rendszeresen szoláriumba járnak, barnító tablettákat és injekciókat nyomnak magukba és persze a barnítókrém sem maradhat ki – írja a Sun.

Heti szinten 125 percet, azaz több mint két órát töltenek a szoliágyban. "Barnaság nélkül halottnak néznék ki" – mondta a 23 éves Carter a lapnak. Elmondása szerint barátnőjével versenyezni szoktak, ki a lesültebb. Általában mindig a férfi nyer, akkor is, ha ezért pár plusz percet kell a szoliágyban töltenie. A versengés jegyében együtt járnak szoláriumba, itt megnézheti, milyen eredménnyel.

Tesznek a harmadfokra

Carter néha betegnek érzi magát a tablettáktól, amiket beszed, de más mellékhatásuk nincs. Tavaly júliusban azonban csúnyábban pórul járt a férfi: harmadfokú égési sérülésekkel vitték kórházba. Ott beismerte, egy nap háromszor is szolizik, aznap pedig azért égett le, mert egy negyedórás fekvés után nem érezte a különbséget korábbi bőrszínéhez képest, ezért befeküdt még egy negyedórára. Aztán éjjel lángolni kezdett a bőre és felpüffedt az arca. Az orvosok morfint és hűtőgélt írtak fel neki, és rászóltak: ne szolizzon, mert könnyen bőrrákot kaphat.

A férfi megfogadta a tanácsokat – három hétig. „Ahogy a bőröm meggyógyult, újra elkezdtem süttetni magam" – mondta a függő Carter, aki képtelen volt halványodó bőrrel élni. Függősége (angolosan tanorexiája) így foglalható össze: „tudom, hogy a szoláriumok veszélyesek, de inkább meghalok barnán, minthogy fehér legyek." A barátnő, Aston is kihagyta a szolit egy ideig, de végleg nem tudott szakítani a barnulással. Életfilozófiájuk: a boldog élet az első, nem kell törődni a rizikókkal.

És még sokan mások

Nem ők azonban az egyetlen szolifüggők. A Velvet is többször megemlékezett Patricia Krentcilről, aki az Egyesült Államokban próbált a legbarnábbá válni. Esetében azonban akkor pattant ki a botrány, amikor kislányát is megszoliztatta, aki emiatt leégett. Ezért büntetése mellett a szolitörvényeken is szigorítottak New Jersey államban. Kihívója, a szintén amerikai Trish Paytas pedig napi háromszori önbarnítással próbál közelebb kerülni a bőrrákhoz.