Csak hetekkel azután, hogy az Ask.fm felhasználói öngyilkosságba hajszoltak egy brit lányt, újabb tinédzser halt meg zaklatói miatt. A 18 éves Jasmine Griffiths azután akasztotta fel magát, hogy Facebookon üzengették neki folyamatosan, hogy egy fabatkát sem ér az élete, és jobb lenne, ha végezne magával.

Több tucat üzenetet kapott Facebookon a somerseti Jasmine Griffiths, melyekben arra biztatták, legyen öngyilkos, hiszen úgyis hiábavaló a létezése – mesélték a lány szülei a Daily Mailnek.

Grifftiths nevelőanyja, Kirsty arról is beszélt, hogy a lány zaklatói azután sem álltak le, hogy Jasmine blokkolta őket, ráadásul még a barátait is célba vették. "A Facebook tette. Az egész ott zajlott, és ott is kezdődött. A zaklatóknak rengeteg profiljuk volt, és amikor Jasmine blokkolta őket, mindig újabb és újabb kamu profilt csináltak. Amikor a barátai kiálltak érte, őket is elkezdték piszkálni, szörnyű emaileket küldözgettek nekik is. Olyanokat írtak neki, hogy 'menj, halj meg egy lyukban', 'nem érdemled meg, hogy létezz', meg hogy 'öld meg magad'. Nem gondolná az ember, hogy egy 18 éves lánynak bárki ilyet mond. Hogy zaklatták-e? Hát persze" – mondta el a mostohaanya.

Kirsty és Jasmine édesapja azért határozták el, hogy nyilvánosságra hozzák a történetet, mert a lány halálának körülményeit vizsgáló jelentés szerint a facebookos zaklatás nem játszott szerepet Griffiths halálában.

A tinédzser holttestére bátyja talált rá tavaly áprilisban, egy buli után. Jasmine Griffiths barátnője, Rebecca Hemmett szerint a lány halála előtt nagyon várta az esti bulit, ugyanakkor kicsit mérgesnek is tűnt egy sms miatt. "Pár nappal a buli előtt mondott pár nagyon furcsa dolgott, például megkérdezte, hogy mit tennék, ha megölné magát" – mesélte Hemmett. "Kicsit furcsálltam a dolgot, de Jasmine ilyen volt, állandóan hülyeségekkel állt elő."

A lány halála éjszakáján pár pohar italt fogyasztott, és kevés mefedront – egy jól ismert partidrogot – fogyasztott.  Egy másik barátnője, Zoe Conway elmondása szerint Jasmine hajnali 4 körül már furcsán viselkedett, ezért könyörögni kezdett neki, hogy menjen haza vele. "Nem volt önmaga. Nem is akartam otthagyni, de esélyt sem adott. Egyszerűen kitaszigált az ajtón."

A lány holttestére másnap délután talált rá a bátyja. Jasmine Griffiths felakasztotta magát, a boncolás is a fulladást állapította meg a halál okaként.

Griffiths már a sokadik tinédzser, akinek öngyilkossága összefüggésbe hozható a netes zaklatással. A leghíresebb Amanda Todd esete, legutóbb pedig  Hannah Smith halála kavart fel nagy port, akit az Ask.fm-en zaklattak.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-111 telefonszámot, vagy keresse fel a   Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány oldalát! Illetve keresheti a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot, amely a Safer Internet programkeretében gyerekeknek, szülőknek és tanároknak is ajánl lehetőségeket arra, hogyan kezeljék az ilyen helyzeteket.