Hosszú évek óta vitatkoznak az energiaitalok egészségre gyakorolt hatásairól, több halálesettel is próbálták már összefüggésbe hozni őket. Egy amerikai férfi még 2011-ben halt meg, a gyanú szerint ehhez köze lehetett mértéktelen energiaital-fogyasztásának. Egy ügyvéd felkarolta a férfi ügyét és beperelte a Red Bull italgyártót. Állítja, nem a 18 milliárd forintos összeg megnyerése a cél, hanem hogy felhívják a társadalom figyelmét az ilyen italok veszélyeire.

Cory Terry halála újra felizzította az energiaitalok körüli vitát, mivel a férfi állítólag egy Red Bull lehúzása után lett annyira rosszul, hogy megállt a szíve – írja a New York Daily News. A 33 évesen elhunyt férfi családját képviselő Ilya Novofastovsky ügyvéd egyértelműen az osztrák céget teszi felelőssé a történtekért, ezért 85 millió dolláros (18 milliárd foritos) pert akasztott a nyakukba. Az ügyvéd azzal indokolja ezt, hogy a Red Bull "extra stimulánsokat tartalmaz, amik különbözővé teszik egy bögre kávétól. Ezek sokkal veszélyesebbek, mint ahogy a Red Bull állítja" – okolta meg a pert.

A cég marketingízű válasza szerint a világ 165 országában 35 millió doboz Red Bullt adtak el az utóbbi 25 évben, méghozzá úgy, hogy 165 nemzeti tisztiorvosi szolgálatnak kellett rábólintania, hogy nem egészségtelen a termék. Ugyanakkor úgy tudni, világszerte már kilenc ember halálát okozta a frissítő, ami különösen a kamaszokra és az épp sportoló emberekre veszélyes. 2004 és 2012 között az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 21 olyan jelentést kapott orvosoktól és kórházaktól, amik a Red Bull-ivás különböző veszélyes mellékhatásairól (kimerültség, szédülés, mellkasi fájdalom) szólnak. Korábban 18 halálesetet is összefüggésbe hozott az FDA energiaitalokkal, 13 ezer olyan esetről tudnak, amikor orvoshoz fordult miattuk valaki (az FDA oldalán több angol nyelvű cikket és tanulmányt talál a témában).


Nagyobb térképre váltás

Terryről annyit tudni, hogy egészséges életet élt, nem dohányzott, építkezéseken dolgozott, és nagy Red Bull-fogyasztó volt. Egy 13 éves fiút hagyott hátra. "Ezt a cuccot itta állandóan. Azt mondta, felpörgeti" – mesélte a nagyanyja a NY Daily Newsnak. 2011. november 8-án elment kosarazni a képen látható gimnáziumba, és akkor is fel akarta élénkíteni magát. 45 perc sport után húzta le a Red Bullt, elkezdett különösen viselkedni, majd összeesett. Halálát hivatalosan kitágulásos szívizom-elfajulás okozta, amit betegség, a genetika és az alkoholizmus is okozhat.

A férfit meg lehetett volna menteni, ha van defibrillátor az iskola tornatermében vagy a mentők nem 40 perc alatt érnek ki, ezért a nagymama New Yorkot is beperelte. Ez a per még zajlik. Novofastovsky mindenesetre nem érti, az FDA miért nem helyeztetett még el figyelmeztető címkéket az energiaitalokon, ha ilyen veszélyesek. Az ügyvéd pere a Red Bull szlogenjére is kitér (A Red Bull szárnyakat ad), mivel ez megtévesztően hathat az amatőr sportolókra, akikre viszont éppen, hogy veszélyesebb az üdítő. Az FDA mindenesetre már vizsgálja ezek élettani hatásait, a per pedig az ügyvéd szerint felhívhatja az emberek figyelmét az energiaitalok veszélyeire, és értelmet adhat Terry korai halálának.