Az egyik lehetőség, hogy egy csapzottnak tűnő férfi, aki a családi üzletben lőtt még az 1800-as években egyet, a másik pedig egy komoly arccal álló, jól fésült fiú, aki kövek közé rakta a tükröt. Szavazzon, hogy ki hozza hitelesebben a mai átlag selfie-zőt!

Idén hivatalosan is szó lett a twerking és a selfie, sőt az utóbbit az Oxford szótárak internetes kiadásának szerkesztősége az év szavának is megválasztotta. És tényleg, mintha az egész év erről szólt volna, bejelentkezett Paul McCartney is, azt állítva, hogy ő készítette az első selfie-t, kihoztak mindenféle vicceskedő verziót is - például Darth Vaderrel, és a hazai celebek is erősen belehúztak a selfie-k gyártásába.

Ki a nyerő?

Arról, hogy melyik lehet a világ legelső selfie, amit nem festettek, két verzió is létezik. Most bemutatjuk a két legvalószínűbb befutót, amik mellett egyaránt szólnak érvek. Az egyiket sokkal korábban csinálták, hipszteres jegyeket mutat, a másik mégis témájában közelebb állhat a mostani átlagos selfie-khez. 

A bohém férfi

Az egyik verzió szerint az első dagerrotípiát Robert Cornelius lőtte, amikor 1839 októberében beállt egy képre családi lámpaüzletükben Philadelphiában.

A kifejezés, hogy csak úgy lőtte volna a képet, persze meglehetősen leegyszerűsítve írja le a procedúrát, ugyanis Corneliusnak legalább 3 percig kellett mozdulatlanul állnia, de könnyen lehet, hogy negyedórát is eltarthatott, amíg elkészült a képpel.

Ahogy a Huffington Post írja, Cornelius egy fotós boltot is nyitott - az egyik legelsőt az Egyesült Államokban -, de később bezárta, hogy a családi üzletet futtassa.

A képen Cornelius meglehetősen csapzottan áll: fésületlennek tűnik a haja, szakáll- és bajuszkezdemény látszik az arcán, nem a kamerába néz, és nem is a kép közepén áll. Így aztán lehet, hogy napjainkban simán megkapná a hipszter jelzőt.

A komoly tini

A másik képen ezzel ellentétben egy jól fésült, viszonylag komoly arcot vágó tinédzser áll, aki az érvelés szerint sokkal inkább megfelel a mai átlagos seflie-zők előfutárának.

A képet levéltárosok találták a Skót Történelmi Műemlékek Királyi Bizottságának archívumában. 1907-ben készült, és egy családi nyaralást megörökítő albumban találtak rá, ami egy Isabel Asher nevű nő birtokában volt, de se róla, se fiúról nem tudják, hogy kicsoda.

Az albumban található fotók egy része a Ross és Cromarty régióban tett nyaralásokról tanúskodik. A fiú a tükröt kövek közé helyezte, a háttérben pedig benyúlik egy-két ág.

"Azért is osztottuk meg ezt a képet, hátha valaki felismeri a fotót vagy a család nevét, és több információval tud szolgálni az archívumunk számára" - mondja Philip Graham, az archívum egyik vezetője az SWNS cikkében