Szlenget használtak, lazán és gúnyosan fogalmaztak annak a levélnek a szerzői, amiben egy vélt vagy valós szervezet, az úgynevezett Őrsereg magára vállalja a Lehel úti bankrobbantás elkövetését. Az öt kisebb lapból álló levelet a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Éliás Ádám kapta meg. Úgy gondolja, komoly a tartalma, a szerzők pedig valószínűleg fiatalok, és még profik is.

Sokféle levelet kap, ezért elsőre nem lepte meg a bankok elleni akcióiról ismert szervezet, a Vállakozások Érdekvédelmi Szövetségének elnökét, Éliás Ádámot a GYŐZő (így rövidítik a GYŐZ mozgalmat is) keresztnevű feladatótól érkező levél január 22-én – aztán felbontotta. A levelet állítólag egy vélt vagy valós szervezet, az Őrsereg küldte, magukra vállalva a január 13-i Lehel úti robbantást, és újabb akciókat helyeztek kilátásba. A célpontok között nemcsak bankok szerepeltek, hanem "pénzoligarchákhoz tartozó láncok, devizások is". Éliás Ádám a Velvetnek elmondta: a borítékban kivágott betűkből összeragasztgatott szöveget talált, öt kis lapnyit (minden lap hátoldala számozott volt), de írott formában jó, ha egy féloldalnyit kitett.

Kritikus, gúnyos, laza szóhasználat

A szóhasználat, ahogy Éliás fogalmazott, szlenges volt, kritikus és gúnyos megjegyzéseket is tartalmazott. „Valamire nézve írták, hogy majd azokat is megkóstoljuk. Aztán rám utalva meg azt írták ironikusan: ők tudták, hogy én csípek XY bankot. Pedig, hát, akik figyelik a VÉSZ harcát, tudják, hogy kemény harc volt velük is."

Éliás megjegyezte: tartalmilag fenyegetőnek nevezhető a levél, intelligensnek viszont összességében nem mondaná. Inkább csak lazának. Politikai pártokat, állami intézményeket, konkrét személyeket nem mocskoltak a levélben, viszont állítólag érződik belőle a devizások, a tönkretett hitelesek iránti elköteleződés.

Éliás először a VÉSZ elnökségét hívta össze egy körlevélben, csak ezután értesítette a rendőrséget. Mielőtt kiérkeztek volna, lefénymásolta a levelet, és közjegyző által hitelesíttette. A hatóságoknak ezután adta át. Arra a kérdésre, hogy miért pont ő, illetve a szervezetük kapta kézhez a levelet, Éliás azt felelte: a 2013-as évértékelésében kilátásba helyezte, hogy újraindítják a bankháborút, amit 2009-2010-ben sikerrel vívtak meg a kilakoltatások megakadályozásáért. Véleménye szerint ezért kaphatták épp ők a levelet.

Mit kiván a magyar nemzet  – 5. Nemzeti őrsereg.

A levél szerzői aligha választhattak volna jobb címzettet Éliásnál, ugyanis amellett, hogy a szervezet elnöke folyamatosan harcol a hitelcsapdában szenvedőkért, aprólékosan ismeri a '48-'49-es szabadságharc történetének részleteit is. És hogy hogyan jön ez ide? Mint említettük, a levélben az Őrsereg név áll – ez, egy nemzetivel bővebben, megtalálható Petőfi Sándor 12 pontjában is, az ötödik helyen. 

Éliásnak a névhasználatról is van elmélete. „Ha a szövegből indulok ki, és komolyan veszem a tartalmát, akkor a tönkretett emberek iránti együttérzést egyértelműen lehet érezni. A megalázottak és kizsákmányoltak pártján vannak, szó nincs arról, hogy pénzt akarnak rabolni. A tönkretett emberek melletti radikális cselekvésre való elszántság érződik. Ha egyáltalán gondoltak a szabadságharcra vagy az eszmei értékre, akkor feltételezem, hogy ez lehetett mögötte" – mondta a Velvetnek Éliás, aki a szövegből segítő szándékot és profizmust is érez. Ugyanakkor hozzátette: legfontosabb feladatának most azt érzi, hogy a levélben megjelölt célpontokat, bankokat értesítse az esetleges támadásról.

Megrendezett provokatív korrupciós jelenet

A Vállakozások Érdekvédelmi Szövetségének elnöke kérdésünkre elmondta, nemcsak a legutolsó, január 13-i, hanem az azt megelőző, hat nappal korábbi raiffeisenes támadásra is található utalás a levélben, de hogy mi, azt nem részletezte. A szervezet nevéről egyébként nemcsak a bankok elleni akciók miatt lehetett hallani: a Hír24 2013 márciusában arról írt, hogy Éliás egykori jobbkeze szerint a VÉSZ az elnök megélhetését szolgálja, nem épp jogszerű megoldásokkal.

Nem sokkal a Hír24 cikke előtt Éliás Ádámot állítólag tesztelték is: elmondása szerint egy álnéven bemutatkozó férfi egy presszóban tömött borítékott csúsztatott oda neki, ám ő ezt nem fogadta el. „Mint kiderült, ez egy megrendezett provokatív korrupciós jelenet volt. Az ellenséges honlapon a támadóim aztán azt írták, hogy korrupciós botrányba keveredtem, holott visszaadtam a borítékot. A megvesztegetésért végül feljelentést tettem a BRFK-n, ahol elredelték a nyomozást." 

A rendőrség megerősítette lapunknak, hogy nyomoznak az Éliás által megjelölt ügyben.