Kristin és Tristan Cardew élete nem egyszerű: az Izlandon élő házaspár angol-izlandi gyerekeik nevéért küzd. Ugyanis Harrietnek és Duncannek neveznék őket, a helyi szabályozás miatt azonban nem lehet, mert ezek nem izlandi nevek. Hivatalosan Lány és Fiú a nevük.

A reykjavíki hatóságok könyörtelenek: nem akarják megújítani a tíz éves, izlandi-angol kislány, Harriet útlevelét, mert nem fogadják el, hogy nem izlandi neve van. Így nincs is az adható nevek jegyzékében, csakúgy, mint bátyja, Duncan. Hivatalos irataikat ezért eddig is Lány és Fiú névre állították ki – írja a Daily Mail. Az ügy régóta húzódik, Harriet 10, testvére 12 éves.

Apjuk, Tristan Cardew Izlandon élő angol, anyjuk a férfi izlandi házastársa, szóval tényleg lenne okuk ottani útlevelet kérni. Most Franciaországba szeretnének utazni, de már nem kaphatnak új iratokat, hiába kéne. A pár persze fellebbezett a döntés ellen, az asszony szerint „lányunkat megfosztják az utazás szabadságától”.

A névjegyzékben amúgy 1853 férfi, és 1712 női név van, és ahogy Magyarországon is, hivatalos bizottság dönt arról, engedélyeznek-e bármit ezen felül. Minden névnek meg kell felelnie az izlandi kiejtésnek és írásmódnak, mindez a gyermekek védelme érdekében. Szóval a gyerek lehet Elvis, Viking, Frigg, vagy Horn, de Jennifer például nem. És a c-betűs nevek (Cara, Carolina, Christa) kedvelői is sírhatnak, mert a c egyáltalán nem is szerepel az izlandi, 32 betűs ábécében. A bizottság évente száz kérelmet kap, körülbelül a felét utasítják el. Ötezer csecsemő osztozik a kiosztható neveken. Szegény Harrietet azért utasítják el, mert nem lehet megfelelően ragozni izlandiul. 

A szülők azzal biztathatják magukat, hogy tavaly egy 15 éves izlandi lány, Blaer már végigvitte a pert, és megtarthatja az „enyhe szellő” jelentésű nevet. Amit azért nem viselhetett hivatalosan, mert az igazából férfinév.

Nem csodáljuk, hogy még a nyulak is a huliganizmus felé fordulnak ilyen körülmények között.