horoszkóp

Anyját is fogva tartotta az amstetteni rém

2008.10.30. 11:55
Kapcsolódó cikkek (1)
Saját anyját is rabként tartotta fogva Josef Fritzl, bosszúból azért, mert sosem kapott szeretet tőle, csak verést és megaláztatást. Az amstetteni rém elismerte, hogy már akkor eltervezte lánya bebörtönzését, amikor a hatvanas évek végén még börtönben ült nemi erőszakért.

A 73 éves Josef Fritzl elmondta, rögeszméjévé vált, hogy az anyja valójában sosem akarta őt megszülni, csak vele bizonyította, hogy nem meddő. Gyerekkorában sokszor megverte és megrugdosta, míg véresen el nem terült a földön. "Ilyenkor megalázottnak és gyengének éreztem magam" - mondta, hozzátéve, gyengédségben, simogatásban sosem volt része, a többi gyerekkel nem játszhatott. Végül annyira meggyűlölte az anyját, hogy házuk felső szintjén bezárta egy szobába, az ablakot befalazta, és éveken át ott tartotta "fogolyként", egészen az asszony 1980-ban bekövetkezett halálig, írja az MTI.

Fritzl beszámítható volt

Josef F.

Négy évvel később a férfi már a lányát, Elisabethet zárta be a ház pincéjébe, és huszonnégy éven át vérfertőző viszonyra kényszerítette őt. A pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl beszámítható állapotban követte el tettét, végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének. A szakértő, Adelheid Kastrner linzi pszichiáter hat alkalommal folytatott beszélgetést a gyanúsítottal, aki elmondta azt is, hogy Elisabethet sosem tekintette lányának, sokkal inkább asszonyának vagy partnerének. "Gyakran beszéltem neki érzéseimről, de ő minden egyes alkalommal azt felelte, hogy csak szenvedést okozok neki" - közölte Fritzl. "Erre én elmagyaráztam, hogy nem engedhetem el, mert akkor örökre elveszíteném", tette hozzá.

Már a hatvanas években eltervezte lánya bebörtönzését

A korábban nyilvánosságra került beszélgetésrészletek szerint a mérnök felfedte a pszichiáternek, hogy úgy érzi, gonosz és alávaló hajlamokkal jött a világra, erőszaktevőnek született. A nőkkel való viszonyára alapvető kihatással volt anyja goromba, elutasító természete. A lánya bebörtönzését már akkor kitervelte, amikor a hatvanas évek végén börtönben ült nemi erőszakért. Azt állította, hogy szerette a gyermekeit, mindig is gondoskodott róluk, még játékokat és háziállatokat is akart nekik ajándékozni. Elisabeth és a gyermekek egészen másként emlékeznek rá. Gyakran éheztette őket, és megesett, hogy napsütésben boldogan játszó gyerekekről készült fotókat mutatott nekik, értésükre adva: még hálásak lehetnek neki, hogy megmenti őket az odakint leselkedő veszélyektől.

A szakértő a vallomáshoz hozzáfűzte, hogy Josef Fritzl bizonyosan Elisabeth fogva tartásával akarta kiélni hatalmi mániáját és túlfűtött, szadista természetét. A pszichiátriai vizsgálattal egyébként lezárult az előkészítő szakasz, most már az ügyészségen múlik, hogy mikorra állítja össze a vádiratot.

Akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat

A jelenlegi állás szerint az amstetteni rémet személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják. Elképzelhető azonban, hogy a lista egyéb tételekkel is kiegészül. A lehetséges további vádpontok között említik családtagok rabszolgasorban tartását és a mulasztásból elkövetett emberölést az újszülött halála miatt. Az utóbbiért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható a gyanúsított.

A St. Pölten-i ügyészség szóvivője szerint a korábbi információkkal ellentétben valószínűleg csak jövőre kerül sor a bírósági tárgyalásra. A néhány naposra tervezett esküdtszéki eljárás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen. A mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni.

A világszerte nagy port felvert amstetteni tragédia áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy Josef Fritzlnek hét gyermeke született a ma 42 éves Elisabethtől. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi állítólag egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített tömlöcben sínylődött, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.