Anyját is fogva tartotta az amstetteni rém

2008.10.30. 11:55
Saját anyját is rabként tartotta fogva Josef Fritzl, bosszúból azért, mert sosem kapott szeretet tőle, csak verést és megaláztatást. Az amstetteni rém elismerte, hogy már akkor eltervezte lánya bebörtönzését, amikor a hatvanas évek végén még börtönben ült nemi erőszakért.

A 73 éves Josef Fritzl elmondta, rögeszméjévé vált, hogy az anyja valójában sosem akarta őt megszülni, csak vele bizonyította, hogy nem meddő. Gyerekkorában sokszor megverte és megrugdosta, míg véresen el nem terült a földön. "Ilyenkor megalázottnak és gyengének éreztem magam" - mondta, hozzátéve, gyengédségben, simogatásban sosem volt része, a többi gyerekkel nem játszhatott. Végül annyira meggyűlölte az anyját, hogy házuk felső szintjén bezárta egy szobába, az ablakot befalazta, és éveken át ott tartotta "fogolyként", egészen az asszony 1980-ban bekövetkezett halálig, írja az MTI.

Fritzl beszámítható volt

Josef F.

Négy évvel később a férfi már a lányát, Elisabethet zárta be a ház pincéjébe, és huszonnégy éven át vérfertőző viszonyra kényszerítette őt. A pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy Fritzl beszámítható állapotban követte el tettét, végig tudatában volt cselekedete súlyának és következményének. A szakértő, Adelheid Kastrner linzi pszichiáter hat alkalommal folytatott beszélgetést a gyanúsítottal, aki elmondta azt is, hogy Elisabethet sosem tekintette lányának, sokkal inkább asszonyának vagy partnerének. "Gyakran beszéltem neki érzéseimről, de ő minden egyes alkalommal azt felelte, hogy csak szenvedést okozok neki" - közölte Fritzl. "Erre én elmagyaráztam, hogy nem engedhetem el, mert akkor örökre elveszíteném", tette hozzá.

Már a hatvanas években eltervezte lánya bebörtönzését

A korábban nyilvánosságra került beszélgetésrészletek szerint a mérnök felfedte a pszichiáternek, hogy úgy érzi, gonosz és alávaló hajlamokkal jött a világra, erőszaktevőnek született. A nőkkel való viszonyára alapvető kihatással volt anyja goromba, elutasító természete. A lánya bebörtönzését már akkor kitervelte, amikor a hatvanas évek végén börtönben ült nemi erőszakért. Azt állította, hogy szerette a gyermekeit, mindig is gondoskodott róluk, még játékokat és háziállatokat is akart nekik ajándékozni. Elisabeth és a gyermekek egészen másként emlékeznek rá. Gyakran éheztette őket, és megesett, hogy napsütésben boldogan játszó gyerekekről készült fotókat mutatott nekik, értésükre adva: még hálásak lehetnek neki, hogy megmenti őket az odakint leselkedő veszélyektől.

A szakértő a vallomáshoz hozzáfűzte, hogy Josef Fritzl bizonyosan Elisabeth fogva tartásával akarta kiélni hatalmi mániáját és túlfűtött, szadista természetét. A pszichiátriai vizsgálattal egyébként lezárult az előkészítő szakasz, most már az ügyészségen múlik, hogy mikorra állítja össze a vádiratot.

Akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat

A jelenlegi állás szerint az amstetteni rémet személyes szabadság megsértésével, kényszer alkalmazásával, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsítják. Elképzelhető azonban, hogy a lista egyéb tételekkel is kiegészül. A lehetséges további vádpontok között említik családtagok rabszolgasorban tartását és a mulasztásból elkövetett emberölést az újszülött halála miatt. Az utóbbiért akár életfogytiglani börtönbüntetéssel is sújtható a gyanúsított.

A St. Pölten-i ügyészség szóvivője szerint a korábbi információkkal ellentétben valószínűleg csak jövőre kerül sor a bírósági tárgyalásra. A néhány naposra tervezett esküdtszéki eljárás nem lesz nyilvános, a sajtó csak a vádirat ismertetésénél és az ítélet kihirdetésénél lehet jelen. A mérnök gyermekei - Elisabethet is beleértve - saját érdekükre hivatkozva nem kívánnak tanúskodni.

A világszerte nagy port felvert amstetteni tragédia áprilisban robbant ki. Akkor derült fény arra, hogy Josef Fritzlnek hét gyermeke született a ma 42 éves Elisabethtől. Az egyik csecsemő - egy ikerpár tagja - azonban háromnapos korában megbetegedett és meghalt, holttestét a férfi állítólag egy kályhában elégette. Elisabeth és három gyermeke az apjuk által épített tömlöcben sínylődött, anélkül, hogy valaha is láttak volna természetes fényt. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek: ők úgy nőttek fel, hogy még csak nem is hallottak a testvéreikről.