Természetes úton szült a terhes férfi

2008.07.04. 14:41
Az eddigi hírekkel ellentétben nem császárral, hanem hüvelyi úton szülte meg kislányát Thomas Beatie, a nőből lett férfi. Az apa és a kislány jól vannak, sőt már haza is engedték őket.
Klikk!

A People magazin tegnap adta hírül, hogy június 29-én megszülte kislányát a 34 éves Thomas Beatie, aki transzgender férfiként, barátnője betegsége miatt úgy döntött, ő hordja ki közös gyereküket. Bár az első hírekben még császármetszésről beszéltek, az ABC News már úgy tudja, Beatie természetes, azaz hüvelyi úton adott életet a gyermeknek az Oregon állambeli Bend város St. Charles Medical Center nevű kórházában. További adatokat egyelőre nem közöltek a szülésről vagy a gyermekről, de az ABC-nek megszólaló forrás szerint mindketten jól vannak, a baba pedig "gyönyörűszép és nagyon aranyos". Apa és kislánya tegnap hagyta el a kórházat: egy tévéfelvétel szerint a fehér kendővel letakart csecsemőhordozó kosarat egy nővér vitte a kórház előtt várakozó autóhoz, őt követte fehér kapucnis pólóban, napszemüvegben és fekete sortban Beatie, aki "könnyedén mozgott, de kimerültnek tűnt".

Mivel a nőként született Beatie csak részleges nemátalakító műtéten esett át - azaz csak a mellét távolították el és hormoninjekciókat kapott, petefészke, méhe és hüvelye azonban megmaradt -, így semmi akadálya nem volt, hogy a mesterséges megtermékenyítéssel fogant gyermeküket természetes úton szülje meg. "Az egyetlen, amiben különbözöm majd egy kismamától, hogy nem fogom tudni szoptatni a babámat. De ez sok anyával szintén előfordul" - idézte őt a People egy korábbi száma. Mint azt az áprilisi Oprah showban elmondta, terhessége ellenére családjukban a hagyományos nemi szerepek szerint osztják fel a szülői szerepeket, azaz ő az apa, neje pedig az anya - mint ahogy azt a Nancy előző házasságából származó, velük élő gyerekeknél is így vezették be, pedig azok a lányok még nőként ismerték meg őt. "Számomra ez a terhesség a szükséges eljárás volt ahhoz, hogy család lehessünk, de nem ez határozza meg az énképemet" - nyilatkozta Oprah Winfreynek.

Az eredetileg Tracy Lagondino néven született Beatie 2003-ban vette feleségül Nancy nevű barátnőjét, akivel még nőként jött össze. Mivel feleségének egy korábbi betegség miatt eltávolították a méhét, a nemváltásra készülő Beatie annak idején úgy döntött, megtartja női belső nemi szerveit, hogy később még lehessen gyerekük. A pár először áprilisban állt a közvélemény elé, amikor Beatie már az ötödik hónapban volt az otthon, donorspermával és fecskendővel elvégzett mesterséges megtermékenyítés után fogant gyermekükkel.