horoszkóp

Az oroszok nyertek az Eurovíziós Giccsfesztiválon

2008.05.25. 09:55
Orosz győzelemmel zárult az idei Eurovíziós Dalfesztivál. Bár a matyó díva, Csézy már a döntőbe se jutott be, Edvin Marton személyében mégiscsak volt magyar nyertese a pazar eseménynek: a hegedűs ugyanis az orosz versenyző csapatát erősítette.

Az orosz versenyző nyerte meg az idei Eurovíziós Dalfesztivált. Az 53. páneurópai giccsparádé döntőjét szombat este tartották Belgrádban, és 25 előadó versenyzett a közönség szavazataiért. Az orosz Gyima Bilan - aki 2006-ban a második helyen végzett -, idén 272 ponttal győzött, Edvin Marton hegedűkísérete és Jevgenyij Pljuscsenko olimpiai bajnok műkorcsolyázó előadása segítségével taglózta le a közönséget. A második helyen az ukrán Ani Lorak (230 pont), a harmadikon pedig a görög Kalomira (218 pont) végzett.

Edvin Marton, amint épp történelmet ír

"Az egész csapatom egy csodálatos döntőre készült. Oroszországban is mindenki biztatott, mindenki reménykedett a győzelmemben" - mondta Gyima Bilan az MTI-nek rögtön azután, hogy elhagyta a verseny színpadát a belgrádi Arénában. Bilan szerint nemcsak a dala és az előadása miatt nyerte meg a 2008-as dalversenyt, győzelmében szerepet játszott az is, hogy Oroszországot képviselte. A versenyző sok sikert és kitartást kívánt a többi énekesnek, és elmondta, korábban ő is csak második lett a dalfesztivál nemzeti döntőjében. Természetesen Edvin Marton is hozzátette a magáét a nyilatkozatokhoz: szerinte történelmet írtak a szerbiai fővárosban.

Az orosz csapat tájékoztatása szerint Dmitrij Medvegyev orosz elnök telefonon gratulált Gyima Bilannak a diadalhoz.

Az 1956-ban indult fesztivál történetében először fordul elő, hogy orosz versenyző arat diadalt. Bilan győzelmének köszönhetően jövőre Moszkva látja vendégül a dalversenyt - írja az MTI.

Erős mezőny

A Magyarországot méltó színvonalon képviselő Csézy nem jutott be a döntőbe. A Gyertyaláng (Candlelight) című dal annak ellenére sem hozott sikert a magyar énekesnőnek a csütörtöki középdöntőben, hogy korábban az angol fogadóirodák és a magyar rajongók is döntő-esélyesként tekintettek Csézyre. Tavaly Rúzsa Magdi képviselte Magyarországot Helsinkiben: akkor a szavazatok alapján a kilencedik helyet szerezte meg. Magyarország egyébként az eddigi legjobb helyezést 1994-ben érte el: akkor Bayer Friderika a negyedik lett a Kinek mondjam el vétkeimet című dallal - foglalta össze a Független Hírügynökség.

Tavaly a szerbiai Marija Serifovic győzött a fesztiválon, a Molitva (Imádság) című dallal. Írország, ami eddig összesen hét alkalommal nyerte meg a fesztivált, idén egy Dustin nevű pulykát indított, de a tehetséges madár nem jutott be a döntőbe. Három ország - Franciaország, Nagy-Britannia és Luxembourg - egyaránt ötször hódította el a fődíjat.