Karafiáth Orsolyát az öngyilkosság kísértette a napokban, mert Sylvia Plath életét olvasta, majd inkább az ivást választotta, miután áttért Vivien Leigh életének megismerésére. Réz András sci-fi írásba fogott, de nem szónokol az irodalom ormain. Wahorn András megtudta, hogy a répát a saláta mellé nem szabad ültetni. Ismét egy hazai Heti trend összeállítás következik, megszólalóinkat arra kértük, beszéljenek olvasmányélményeikről. Önök azonban díjazhatják a ruhájukat is, ha az jobban tetszik. Szavazzanak, ki a legmenőbb.

Ki a legmenőbb a Meleg pörgetőben?

Heti trend összeállításaink legutóbbi fordulóiban a legdögösebb, szupernaturális hősnőket, valamint azokat a hősöket mutattuk be, akik erősebbek Atom Antinál és ruhájuk jobb, mint Karl Lagerfeldé. A sok külföldi és transzcendens kitekintés után ezen a héten visszatérünk a hungarikumokhoz, és ehhez az ideális eseménynek Fabricius Gábor reklámszakember könyvének a bemutatóját gondoltuk. A Puha neon fejlövés című könyv bemutatását az Ulpius kiadó a Millenárissal szembeni, kihalt csarnokban, az úgynevezett Meleg pörgetőben tartotta a hidegfront idején.

Az italospult fölött az Illúziót árulunk feliraton merengve ismert és a gondolkodást gyakran művelő fellépőket és vendégeket kértük meg, beszéljenek a legutóbbi könyvélményeikről. Olvasóinkra bízzuk, hogy szavazataik leadásakor a megszólalóink amúgy nagyon szép mondatait, vagy speciális ruházatát díjazzák-e. Döntsék el, ki a legmenőbb a Meleg pörgetőben.

Karafiáth Orsolya költőnő

Jobb elkerülni a vidám férfiakat: szörnyetegek

„Éppen az ideáljaimat keresem, azt kutatom, kik az igazán érdekes nők. Négy napon belül elolvastam Vivien Leight életrajzát, Sylvia Plath és Romy Schneider életét. Teljesen beleélem magam mindegyikbe, azt képzelem, hogy akiről olvasok, én vagyok. Ma például Vivien Leigh-t fejeztem be. Ő állandó hangulatzavarral küszködött és ivott. Hónapokig nem ittam, de ma elkezdtem inni, hátha nekem is ugyanaz lesz a problémám. Amikor a napokban Sylvia Plath életrajzát olvastam, akkor az öngyilkosság kísértett, Romy Schneider életének az olvasásakor pedig azt képzeltem, van egy fiam”- vázolta zaklatott napjait Karafiáth Orsolya költőnő, aki az eseményen fellépő volt, első alkalommal mutatkozott be dj-ként. A repertoárjában kizárólag Falco dalok szerepeltek.

Karafiáth Orsolyától arról kérdeztük, saját életébe miért nincs kedve beleélni magát? „Azt már unom. Más életet keresek, amelyikben talán jól érezhetem magam. Igaz, hogy amiket most olvasok, nem vidám életek. Úgy vettem észre, hogy jelentős vidám nő nincsen. Vidám férfiak vannak, de azokat jobb elkerülni: szörnyetegek, boldogtalanná teszik a vidám nőket. Egy vidám férfi nőcsábász, minden nőre rárepül, a végén már a szomszédjaidtól sem lehetsz biztonságban.”

Réz András esztéta

Nem lehet haladni, ha állandóan szétszed az élet

„Jószerivel nem olvasok tényirodalmat. Nekem szíveskedjenek meséket mesélni! Legutóbb Frank Schätzingtől a Hangtalan című regényt olvastam, rácuppantam, mert elkötelezett sci-fi-függő vagyok. Dolgozom egy regényen, ami félig a jövőben játszódik. Nem lehet az ilyesmivel haladni, ha állandóan szétszed az élet. Nemrég meg kellett írnom egy vámpírnovellát”- mondta Réz András, akinek legismertebb írásai Az Orr és a Válogatott szorongásaim. „Az a tervem, hogy májusban kiveszek egy kis szabadságot, és írom a regényemet."

"Nagyon izgalmas feladat: a fejedben hordod az összes alakodat, idősávokat. A fikció attól jó, hogy múlik benne az idő, változnak az évszakok. Amikor a figurádat elkezded írni, akkor még fiatal, és ha a történetének a bonyolítása közben eltelik nyolc év, akkor neked egy nyolc évvel idősebb ember fejében kell matatnod. Egy regényben a legjobb a visszaemlékezés, amikor a figura arra gondol vissza, amit te írtál meg: ez egy rímszerkezetet hoz létre. A regényírás nem művészet, hanem mesterség, és én nem akarok szónokolni az irodalom ormain.” Réz András említett kedvence Frank Schätzing nemcsak íróként ismert, hanem kommunikációs szakember, aki évekig a reklámszakmában dolgozott, mint kreatív igazgató.

Wahorn András képzőművész, mezőgazdász

A répát és a salátát nem szabad egymás mellé ültetni

„Sajnos nem tudok regényt olvasni. Régebben jól ment, de ma már nem vagyok képes tovább olvasni egy regényt attól a ponttól kezdve, hogy egy olyan mondat szerepel benne, amelyikkel nem értek egyet. Így aztán a legtöbb regényt abbahagyom a másfeledik oldalnál. Olyan könyvvel már régen találkoztam, amelyikkel egyetértettem volna. A lányom, Maca említette, hogy éppen Kurt Vonnegutot olvas, és vele talán én is egyetértenék. Lehet, hogy majd megpróbálom elolvasni”- mondta Wahorn András képzőművész, akinek az utóbbi években a mezőgazdaság a választott hivatása, mezőszemerei birtokát műveli.

„Ebből adódik, hogy mezőgazdasági tárgyú könyvet olvastam legutóbb. Azzal általában nincs olyan probléma, hogy nem tudom elolvasni, mert nem értek egyet vele, sőt, megfogadom a tanácsokat. Így tudtam meg, hogy a salátát és a répát nem szabad egymás mellé ültetni. Manapság már több sikerem van a mezőgazdaságban, pedig nagyon nehezen indult.” Wahorn András arról is beszámolt, dupla kerítés van a birtokán és nemrég vásárolt egy traktort, amellyel aratni fog.

Vándor Ágnes kommunikációs vezető

A korrupció miatt olyan, mintha Magyarországon lennénk

„Meg szoktam botránkoztatni az embereket, akik azt hiszik, hogy egy kiadó kommunikációs vezetője biztos mindig valami hihetetlenül sznob könyvet olvas. Én azonban a krimit szeretem, legutóbb Patrica Cornwell Darázsfészek című bűnügyi regényét olvastam. Amerikában játszódik, a figurái kidolgozottak, a társadalmi hátterük is meg van ágyazva. A főszereplő fazon egy 22 éves, gyönyörű srác, a nők és férfiak is döglenek érte, mégis magányos, és tele van szorongással. Újságíró és önkéntes rendőr, életét és vérét az igazságért akarja adni."

"Mivel korrupciós ügyek szerepelnek a regényben, volt egy olyan érzésem, mintha Magyarországon lennénk. Csak az nem stimmel, hogy a regényben a rendőrfőnök és a két női helyettese is tiszta és ügybuzgó. Ott a rendőrség nem fekszik le a politikának, csak a politikusok korruptak. Csak épp van, ami kontrollt gyakorol rájuk. Ilyen kontroll lehet a nyilvánosság: ez Magyarországon nemigen létezik. És ilyen kontroll a rendőrség. Ezért fizetjük, hogy elkapja a bűnösöket. Ilyen dolgok miatt éreztem úgy, hogy ez egy kedves utópia”- mondta Réz András neje.

Fabricius Gábor reklámszakember

Bizonyos zseniális könyvek nem jelennek meg magyarul

„Alain De Bottontól a The Art of Travelt olvastam nemrég. Alapvetően sokat olvasok magyarul, de van, amikor angolul kell olvasnom, mert nem jelennek meg bizonyos könyvek magyarul, pedig zseniálisak. De Botton egy francia faszi, aki Londonban él és szerintem gyakorlatilag ő az új Tom Wolf. Olyan módon ábrázol, ami az európai klasszicizmust összehozza a mai korral. A múlt, a jelen és a jövő elválaszthatatlan egységet alkotnak, ez az egyik fő alkotóeleme az európai identitásnak”- mondta Fabricius Gábor.

Azért, hogy a reklámszakembernél egyszerűbben is meg tudjuk fogni Alain De Botton munkásságát, hozzátesszük, ő azért is érdekes, mert néhány írótársával együtt London irodalmi negyedében boltot nyitott, ahol úgymond gyógyhatású könyveket jelennek meg. A "biblioterápia" lényege, hogy a személyiségfejlesztő olvasmányokban megjelennek azok a módszerek, amelyek segítségével az olvasók teljesebb és kevésbé stresszes életet élhetnek.

Vágvölgyi B. András író, újságíró

A harci fegyvert összekötni egy fallosszal nem újszerű

Thomas Pynchontól olvasom éppen a Súly szivárványt. Mivel kábé nyolcszáz oldalas, ezért párhuzamosan olvasok vele regényeket, novellákat”- mondta Vágvölgyi B. András a Tokyo Underground, az Énem indián, és a Tarantino mozijának az írója, a Kolorádó Kid című film forgatókönyvírója és rendezője. „A regény a második világháború utolsó hónapjaiban, és részben Londonban játszódik. Ameddig eljutottam, az az első száz oldalon tárgyalt összefüggés a V2 rakéták és egy palinak a farka közt. Egy rakéta típusú harci fegyvert összekötni egy fallosszal különösebben nem újszerű gondolat, sokszor ismétlődött már az irodalomban, és más területeken is. Az autó, a lőfegyver, a kard fallikus szimbólumok. Hallottam már azt a párhuzamot, hogy ezt a regényt James Joyce Ulysseséhez hasonlították.”

Az újságírót arról is kérdeztük, sajtószemlét vagy regényt olvas-e többet. „Naponta legalább egy órát igyekszem olvasással tölteni, ez részben sajtószemle, amelyet délelőtt csinálok, hétvégente hosszabban, és esténként próbálok könyvet olvasni.”