A Velvet néhány önkéntese összeírta egy hetes menüsorát és elküldte egy dietetikusnak, Klima Anitának, hogy véleményezze. Mindannyian hittünk benne, hogy egészségesen táplálkozunk, de tévedtünk. A dietetikus szerint azt hisszük, hogy a cukor luxuskalória, a mangalicában nincs koleszterin és rozskenyérrel már tettünk valamit az egészségünkért. Pedig nem is. És a vegetáriánusok is tévedésben élnek.

"Zsíros, cukros, kevés benne a zöldség és a gyümölcs ... Semmi tejtermék, sok édesség ... Nem jó ez egy nőnek. Húst enni kell, mert kizárólag azzal lehet jól felszívódó és hasznosuló vasat bevinni ... Hízókúrán van ez a gyerek? Hamletet eszik meg tepertős pogácsát. Ez édes. Ő olyan típusú kövér embernek tűnik, aki meg is magyarázza, hogy nem eszik sokat" - Döngölte földbe egy szempillantás alatt a Velvet szerkesztőségét a dietetikus, akinek néhányan elküldük egy heti menüsorunkat. Azt hittük, egészségesen táplálkozunk.

Klima Anita magán dietetikus 15 éve dolgozik a szakmájában. Fő területe a táplálkozással befolyásolható betegségek megelőzése, az elhízás, a cukorbetegség és szövődményes problémáinak dietetikai kezelése. Fél óra múlva 1200 ember előtt tart előadást, addig az Infopark egyik árnyékos padján ücsörgünk, és balul sikerült heti étrendünk kapcsán beszélgetünk a magyarok leggyakoribb táplálkozási tévhiteiről.

"Sokan azt hiszik, hogy a méznek kisebb az energiatartalma, mint a cukornak. Ez nem igaz, de a vitamin és ásványi anyag tartalma miatt tényleg érdemesebb mézet enni. Egyébként a cukrot sokszor luxuskalóriának tartják az emberek. Nem. A cukor olyan energia, ami akkor felesleges, ha nincs rá szükség. De kinek nincs rá szüksége? Az agyunk glükózzal dolgozik. Azt gondolom, hogy ha valaki szereti az édességet, akkor nagyon jó minőségű édességet, egy gyümölcsös vagy gyümölcsös-tejtermékes készítményt, esetleg egy magas kakaótartalmú csokoládét napi egy alkalommal nyugodtan be lehet illeszteni az étrendbe. Uzsonnára a legideálisabb, mert délutánra leeresztünk és egy kis szénhidrátbevitellel tuningolni lehet az agyunkat. Két-három kocka csoki, bár lassabban, de jobban felébreszthet, mint a kávé."

Kiderül, hogy számos divatos, egészségesnek hitt élelmiszernek is megvan a maga csapdája. Itt van rögtön a mangalica-mítosz."Sokszor hallani, hogy a mangalicazsírnak nincs koleszterintartalma. Ez nem igaz, minden állati eredetű zsírnak van. Aztán: hiába hisszük, hogy az olajnak kevesebb az energiatartalma, mint a zsírnak, pont ugyanannyi kalóriát tartalmaz. Viszont a növényi olaj vitathatatlan pozitívuma a koleszterin mentesség. A rozskenyérrel is vigyázni kell. Ha a kenyér fehér rozs lisztből és nem teljes kiőrlésű rozslisztből készül, akkor ugyanott tart az ember, mintha fehér búzalisztet enne."

A tudatos táplálkozás, tudás nélkül mit sem ér

A végtelenségig sorolható tévhitek elgondolkoztatnak, hogy vajon van-e bárki az országban, aki képes egészségesen enni. "Azt gondolom, hogy Magyarországon háromféle ember van. Az első, aki nem foglalkozik azzal, hogy mit eszik, megeszik mindent, ami jól esik neki. Ez körülbelül a lakosság 60 százaléka. A másik típusú ember próbál egészségtudatosan táplálkozni, és még nem volt dietetikusnál. Ő összeválogatja azt, amiről úgy hiszi, hogy az egészségét szolgálja, de hatalmasakat téved. A szimpla, minimális tudás ebben az esetben sajnos nem elég. Ha valaki például nem tanult ógörögül, az nem tudja a nyelvet. Persze kapiskálja, hogy valami göröghöz hasonló lehet, cirill betűkkel, de ettől még nem tud mit kezdeni egy ógörög szöveggel. Ez a lakosságnak mondjuk a 35-40 százaléka. Ebbe a csoportba tartoznak a különböző vegán étrenddel kapcsolatos tévedések is."

Hirtelen kissé kényelmetlen a húsmentes életem. Pedig eszem szóját, olajos magvakat, meg hüvelyest, ha úgy adódik. "A szója nem egyenértékű a hússal. A teljes érték azt jelenti, hogy az összes esszenciális, az élet számára nélkülözhetetlen aminosavat (fehérje építőkövet) tartalmazza. Ezeket azonban kizárólag állati eredetű élelmiszerrel tudjuk bevinni a szervezetünkbe, illetve egy nagyon gondosan összekombinált növényi étrenddel. De még egy ilyen étrend mellett sem szabad elfeledkezni arról, hogy az állati eredetű ételekből másképp szívódik fel a tápanyag, máshogy épül be a szervezetbe. Nagyon nehéz egy vegán étrendet összerakni. Nem is vagyok benne biztos, hogy össze tudnék állítani olyat, amiben tényleg korrekten megvan minden szükséges tápanyag, és ehető is!."

A grillcsirke gondolatával még barátkozom, addig is lássuk az utolsó, legkisebb embercsoportot. "Maradék 5-10 százalék az, aki valamilyen oknál fogva már elment dietetikushoz vagy dietetikus által írt szakcikkekből tájékozódik. Ők sem tudják tökéletesen, hogy kellene enniük, de ha nem súlyos betegről van szó, akkor ez nem baj. Egy átlagember már akkor eredményes lehet, ha 75-80 százalékban betartja, amit a dietetikus javasol. Úgy gondolom, hogy mindenkinek az életében egyszer, 25 éves kora előtt el kellene jutnia dietetikushoz, vagy legalább elmenni dietetikusok által tartott előadásokat hallgatni. Sokkal kevesebb lenne a táplálkozási tévhit"- népszerűsítette szakmáját nyilatkozónk.

Annak lehet segíteni, aki tényleg akarja

Aki végül eljut dietetikushoz, az egy hosszas, bár korántsem nyomasztóan időigényes kapcsolatba csöppen. "Változó, hogy mi történik a magánpraxisban. Van, aki felveszi a táplálkozási anamnézist, azaz megbeszéli az étkezési szokásokat, az élet és munkaritmust, egy hét után elkéri a páciens egy heti menüjét, azaz a diétásnaplóját, aztán a következő alakalomra összeállít neki egy programot. Én máshogy csinálom." Klima Anitánál a közös munka alapfeltétele, hogy a páciensnek legyen egy hat hónapon belüli laboreredménye, hiszen teljesen más étrendre van szükség, ha a valakinek magas a koleszterinje vagy gond van a pajzsmirigyével. Ezután jöhet a problémafeltárás és a célkitűzés. Ha úgy tűnik, hogy a páciensnek pszichológiai típusú étkezési zavara van (anorexia, bulimia, ortorexia ), akkor a dietetikus rögtön a szakemberhez irányítja. "Ezek a kliensek leszívhatnák tőlünk azt a tudást, amivel életben maradhatnak. Ezzel viszont hozzájárulok a betegsége elnyújtásához, amit nem vállalok fel."

Normál esetben a fizikai adatok felvétele és az egyhetes diétásnapló kitöltése után a dietetikus megfogalmaz egy táplálkozási ajánlást, ami egyben egy részletes és pontos bevásárlólista is. Persze ahhoz, hogy variálni lehessen az új étrendet, nem árt megtanulni a különböző élelmiszerek alternatíváit, elolvasni az élelmiszercímkéket. Az új élet folyamatos konzultációkkal, kontrollal alakul ki, és a dietetikus szerint, aki idáig eljut, azt tényleg motiválja, hogy megváltozzon a saját egészségéért.

Ezt ettük egy héten át

Megpróbáljuk összegezni a Velvet önkénteseinek étkezési szokásait, amelyet egy hosszú listán megkapott a dietetikus. Az 1. számú önkéntes a cikkszerzőnk, akinek a főzés a hobbija, londoni útjáról tömérdek fűszerkeverékkel és gasztronómiai könyvvel tért haza. Többnyire teljes kiőrlésű rozskenyeret reggelizik, kedveli az áfonyás, mogyorós kuglófot a napnak ebben a szakában, kávézni viszont nem szokott. Ebédre különlegességeket fogyaszt, mint például indiai gombás-zöldborsós ragut rizzsel, vagy sült tintahalkarikákat lime-os zöldsalátával, egy jó bakonyi süllőt galuskával. Rajong az avokádóért, de az édességet is szereti. A 2. számú önkéntes a szerzőnk fiúja, aki a rusztikusabb konyha híve, reggelizni ritkán szokott, viszont ebédre szívesen fogyaszt sertéspörköltet rizzsel, magyaros bordát sültkrumplival, májpástétomot, borjúpofát polentával, vacsorára grillezett szűzpecsenyét, mézeskalácsot kizárólag cukormentes kólával. Ez a férfi összességében egészséges benyomást kelt. 3 számú önkéntesünk az a kissé testes férfikollégánk, aki a dietetikus szerint hízókúrán van, bár ő maga ebben nem hisz. Reggelire kedveli a májkrémes és párizsis hamletet, vajas kalácsot, tízóraira pedig utánaküld egy tepertős pogácsát. Ebédre szívesen eszik sülthúst káposztával, főtt krumplival, vacsorára pörköltet tésztával, esetleg körtés vargabélest. 4. számú férfi önkéntesünknek nincs súlyfölöslege, de a hedonizmus híve: reggelire kiadós édességeket fogyaszt: mousse tortaszeletet, vagy rakott mákos palacsintát tejjel. Tízóraiara ezek után nem vágyik, de ebédre a tejfölleves és a stroganoff marhatokány rizzsel könnyen elfogy. Időnként beiktat egy-egy spanyol fokhagymalevest, spenótot három tojással, és a végére szintén egy jó rakott mákos palacsintát. Minden tiszteletünk az anyagcseréjének. Az 5. számú önkéntesünk egy vegetáriánus kollegina, aki naponta két-három latte kávét fogyaszt sok, habos tejjel. Reggelire kedveli a tonhalas szendvicset, a joghurtos gombasalátát török kenyérrel, a caprese salátát, a füstöltsajtos croisant-t, ebédre is salátsafélét fogyaszt, néha levest, vacsorára meg puffasztott mogyorós biokölest antioxidánsban gazdag vörösborral.