A több mint ezer jelentkezőből már csak 15-en vannak versenyben a Velvet arca címért, amivel egymillió forintot és a hazai celebek világának értelmében hírnevet szerezhet magának a győztes. Szipál Péter fotós stúdiójába 120 jelentkező jutott el az elődöntőbe. A döntőbe került legutolsó csapat már gyűjti az erőt a közelgő felkészítőtábor idejére. Nem ígérünk könnyű álmot, és még azt sem tanítjuk meg, hogyan kell egyenesen járni.

Azért, hogy a szépségversenyeken tanult kliséket alkalmazzuk a saját versenyünkben, így fogalmazunk: a Velvet Arca verseny 15 döntős versenyzőjének hamarosan szembe kell néznie egymással, és ezúttal nem az online felületen. A megmérettetésre több mint ezer lány jelentkezett, de olyan is volt, aki sérelmezte, hogy diszkriminatív módon férfiakat nem szerepeltetünk. A bejutott 120 versenyzőről Szipál Péter fotós készített fényképeket, és bár a jogszabályoknak megfelelően nem mutogathatják portfolió gyanánt, legalább van mit feltölteni a közösségi oldalakra.

A személyiség mindenek felett

Minden fotózáson a Rolling Stones véget nem érő albumai szóltak Szipál Péter stúdiójában, ahová az önkifejezésben erős lányoktól a szendéken át a meg nem értett szépségekig mindenféle karakterhez volt szerencsénk. A fotós, aki évtizedekig az Egyesült Államokban élt, a repetitív Sympathy for the devil című remekműből merített erőt a karakterek befogadására. „Jó volt a fotózás, és nagyon élveztem, hogy nem a szépségre, hanem a személyiségre kellett hangsúlyt fektetni. Rengeteg nagyon jó karakterrel találkoztunk. Megcáfolhattuk azt a feltételezést, miszerint a szép lányoknak kellemetlen a személyiségük” – konstatálta az eredményeket Szipál, akinek – épp a belső tulajdonságok megörökítése miatt – töretlenségre és változatlanságra kellett törekednie.

„A személyiség ábrázolása miatt az arckifejezésre kellett összpontosítani, de a csillogó szemek és hatalmas mosolyok nélkül is átjött valami a karakterükből” – tette hozzá az élet- és fotóművészként ismert Szipál Péter. „Egy kicsit azonban mindig nehéz visszaterelni a modelleket a valóságba, mert hajlamosak elkalandozni. Ahogy kedvenc nagyapám is mondta, egy képen az arckifejezés a legfontosabb, ám a modellek épp azt próbálják a leginkább takarni, amit meg szeretnénk örökíteni. Van egy technika arra, hogy az ember hogy érje el a célját. Egyszerűen meg kell nyugtatni az embereket, hogy biztonságban érezzék magukat, és meg merjék mutatni azt, amit lehet, hogy nem akarnak” – foglalta össze szövevényes gondolatmenetét a pontifikál szót előszeretettel használó művészember.

Az Operabálon is jártak

Az első 120 lány közül heti lebontásban jutottak tovább a versenyzők a középdöntőbe, ahová azért meg javasolt néhány indulót a Velvet szakértő teamnek nevetett csapata és a megmérettetés szervezőgárdája, a Bloom Modellügynökség – így lettek 45-en. Az első körben továbbjutók közül három lány még az Operabálon is részt vehetett, bár az egyik versenyző, Hoboth Adrienn lebetegedett, így neki le kellett mondania arról, hogy Stumpf Imre ruháját viselje az eseményen. Egy későbbi Stumpf-bemutatón azonban bepótolta a kihagyott élményt.

Táborozni mennek mind a tizenöten

A melltartós ruhapróbák és a meglehetősen celebmentes Operabált követően tavasszal a középdöntő ideje jött el, ahol napi lebontásban három lány közül választhattak olvasóink. Így 15-en jutottak tovább a döntőbe, ám az eredményhirdetés előtt még egy felkészítő tábor vár rájuk Balatonszemesen. A 15 továbbjutóból csak kettőt sikerült utolérnünk telefonon, hogy felmérjük „juj, de izgulok”-szintjüket. Boldogok vagyunk, hogy Hajda Eszternek már az álma is beteljesült, pedig még a „szépség múlandó”-sablont sem vetette be, mint oly sokan. „Nagyon örülök neki, ez egy nagy álom volt nekem. Lelkesedéssel várom. Szerintem lesznek interjús feladatok, talán olyan is lesz, ahol egyenesen kell majd járni, vagy olyan feladatok, ahol pózolni kell. Véleményem szerint az intelligencia is számítani fog.”

Szilaj-Varga Nóra is hasonlóképp repes a boldogságtól, már ha felfogta volna, hogy hamarosan táborozni indul. Na, nem a KISZ-esekkel. „Én még fel sem tudtam fogni, hogy bent vagyok a döntőben. A táborban szeretnék majd megismerkedni a többi lánnyal, akikből szerintem nagyon erős mezőny állt össze, hiszen ők is nagyon szépek. Arra számítok, hogy esetleg lesz valamiféle aerobic-oktatás vagy vetélkedők” – mondta. Hát, annyit elárulunk, vetélkedő az lesz.