„A kisugárzás nem csak az anatómiáról szól” - osztotta meg velünk Katus Attila a Királynő című szépségverseny eddigi legabszurdabb gondolatát, amit több versenyző is magáénak érzett. Maximovits Anett például megállás nélkül mosolyog, mert szerinte rendkívül fontos a belső kisugárzás, amit csak a fölfelé görbülő száj adhat meg. Drámai pillanatokat éltünk át a szépségverseny sajtótájékoztatóján, ahol a kiszavazott Weiszdorn Szilvián kívül Katus Attila is arcára öltötte a gyászoló maszkot, mert ő bizony érzékeny ember.

A megemészthetetlen mennyiségű reklámspot után magunkba szívtuk a szépségversenyek összes kliséjét. Ismét megtudtuk, hogy egy szépségversenyző nemcsak szép, de tehetséges, és okos is. Megtudtuk, hogy az aktfotói után kirúgott Papp Zsófi miatt már csak 23 lányból álló mezőnyről egy szakmai zsűri döntött, akik a napi feladatokra is ellátogattak a budapesti Ramada Resort szállodába, hogy később megfelelően választhassák ki a három győztest a szerdai kiszavazás után maradt 21 versenyzőből.

„Tavaly kötöttük össze az életünket a Magyarország Szépe Kft.-vel" – adta meg költőien a 3 in 1 Királynő című RTL Klub-produkció definícióját a műsor főszerkesztője, Schiwert Takács László a szerdai sajtótájékoztatón, aki szerint az idei is egy különleges mezőny, bár „nem feltételezzük, hogy mindenki sokkos állapotba jön az összes lánytól". Hozzátette, pontosan éppen ezért olyan változatos a kínálat, hiszen céljuk, hogy mindenki kedvére való versenyzőt találhasson.

Kattintson a lelkes versenyzőkért!

Fogjátok meg egymás kezét

Miután felvilágosítottak minket, hogy már nem menők az anorexiás modellek, kihirdették a háziversenyek (Miss Charity, Miss Talent, Miss Sport, Miss Bikini) győzteseit, akik hatalmas megkönnyebbüléssel libbentek fel a színpadra, hiszen ők az elnyert címeik miatt védettséget élveznek, így egészen biztosan részt vehetnek a május 21-i döntőn, ahol a Miss Earth Hungary, Miss World Hungary és Miss Universe Hungary címekért versenyezhetnek.

„Szerintem fogjátok meg egymás kezét, lányok" – hívta fel a figyelmet Ördög Nóra az utolsó név bejelentése előtt, majd kihirdette, Weiszdorn Szilviának és Papp Líviának távoznia kell. A valóságshow-kból ismert könnyes-búcsús jelenet után Katus Attilát, a lányok edzőjét kérdeztük lelkiállapotáról, amire igen kimerítő, de tanulságosnak nem nevezhető választ kaptunk.

A kisugárzás nem csak az anatómiáról szól

„Én egy érzékeny ember vagyok, az ilyen szituációt pedig sportolóként át tudom érezni. Ők fiatal lányok, nem biztos, hogy gyakran kerülnek ilyen helyzetbe, pláne azok, akik most kiestek. A háziversenyeken – Miss Charity, Miss Talent, stb. – meg kellett magadat mutatni, nem lehet fű alatt megoldani a helyzetet, és bizony-bizony, nekik ebben még fejlődniük kell. Szép lányok, kedvesek, aranyosak, de rájuk esett a választás, és nem volt könnyű a döntés" – mondta Katus, akit bárhogy is igyekeztünk, nem tudtunk félbeszakítani. "Sajnálom őket, úgy tűnik, hogy nem annyira egyszerű kezelni ezt a helyzetet se nekik, se nekünk, sőt, lehetett látni, hogy a bent maradt lányokat is megviselte ez a helyzet. Biztosan idő kell, hogy feldolgozzák, de nagyon sokat kaptak, többek lettek. Ha már ezt nézzük, ez is egy sikertörténet."

Némi küzdelem után mégiscsak választ kaptunk eredeti kérdésünkre. „Most is támogatom őket, mert fontosnak tartom, hogy beszélgessek velük. Fontosnak tartom a pozitív hozzáállást, az a lényeges, hogy magukra koncentráljanak, ne a többiekre. Az edzőnek nemcsak az a dolga, hogy jó kondiban tartsa őket. Persze, számít, hogy ők szépek, csinosak legyenek, de a kisugárzás nem csak az anatómiáról szól. Kell, hogy szép legyen a mozgása, rendelkezzen önbizalommal, és nőiesnek is kell lennie. Ehhez komoly felkészítés kell" – zárta beszélgetésünket a celebedzőből lett edzőceleb.

Emlékezetes kérdés-felelet

Zsebkendővel kínáltuk a könnyező Weiszdorn Szilviát, aki sejtette, miért ő volt az egyik, akit hazaküldtek. „Magabiztosabbnak és nyitottabbnak kellett volna lennem. Zárkózottabb vagyok, mint az átlag lányok, mert szeretem először megfigyelni a környezetemet, csak utána nyitok" – összegezte szétesett gondolatait Weiszdorn, aki második helyezett lett egy nemzetközi szépségversenyen, amelyet a kézilabdás lányok körében rendeztek meg. Nem kizárt, hogy a kiesett versenyző sokkos állapotba került az eredménytől, beszélgetésünkből ugyanis a következő, csehovi párbeszéd született.

- Nem félsz attól, hogy neked is szembesülnöd kell majd azzal a sztereotípiával, miszerint szépségversenyzőként biztosan buta vagy?

- Nem, mert most három hónapig nem játszottam egy sérülés miatt, a dietetikus pedig azt mondta, hogy fogynom is kell. Pont tegnap mérte, hogy 5 kiló testzsírt adtam le, és két kiló izom jött föl rám.

Könnyáradatba fulladt az esemény

A Királynő belső kisugárzása

Az Alpok-Adria verseny második helyezettje, Maximovits Anett hat éve jár szépségversenyekre, ezalatt az idő alatt pedig bőven találkozott kritikával, főleg, hogy szőke. „A szépségkirálynők és a szépségversenyzők vannak kitéve a leginkább az előítéletnek, nagyon sokan feltételezik rólunk, hogy hülyék vagyunk" – mondta a versenyző, aki állítja, párbeszédeinél az 5. mondat után pálfordulás következik be. „Az 5. mondat mindig az, hogy mennyire kellemesen csalódtak bennem" – tette hozzá Maximovits, aki a Királynő kritériumait is összefoglalta. „A Királynő állandóan mosolyog, és a belső kisugárzása által felvidít másokat. Nagyon fontos, hogy nőként viselkedjen, öltözködjön is úgy, és képviseljen bizonyos értékeket." Az idő sürgetett, nem volt alkalmunk megvárni az ötödik mondatot.

Ezúttal az a Budai Zsuzsa is bejutott a döntőbe, aki a tavalyi mezőnyből kénytelen volt kiszállni patkóbélgyulladása miatt. A 24 éves versenyző betegsége egyelőre gyógyíthatatlan, de még jól viseli a megpróbáltatásokat.

Butának tartja a szépségversenyzőket?

A Miss Charity háziversenyen egy jó ügy mellett kellett kiállniuk a résztvevőknek. A háziverseny győztese, Winke Adrienn nem követte a nemzetközi trendekben megszokott „éljen a világbéke" – vonalat, inkább az UNICEF mellett emelt szót. A debütáló szépségversenyző elmondta, a tábor előtt ő is a sztereotípiákból táplálkozott. „Nagyon sok különböző karakter van, de egyikükre sem lehet azt mondani, hogy egy buta liba, de ezt igazából csak az tudja, aki ismer bennünket. Nyilvánvalóan én is így gondolkodtam, de ez most megdőlt." Megdöbbenésünkre Winke nem beszélt a kisugárzásról, inkább a hitelességet tartotta szem előtt, amikor a Királynő karakteréről kérdeztük. „Aki oda fellép, annak hitelesnek kell lennie, fontos, hogy legyen kiállásod. Mert ha egyszer csak elkezd remegni kezed-lábad, azt mindenki látja."

Polgár Krisztina, a Miss Earth Hungary cím 2008-as birtokosa úgy véli, a magabiztosságot a korona adja meg, majd hozzátette, aki nem gyakorlott modell vagy szépségversenyző, annak nagyon nehéz dolga van. „Nekünk megvolt ez a helyzeti előnyünk, hiszen mi mind a hárman indultunk már versenyen a Királynő előtt, ez pedig adott is egy nagy löketet" – mondta a Velvetnek. Polgár végezetül azt is kifejtette, egyre kevésbé jellemző a negatív előítélet a szépségversenyzőkkel szemben, bár a lányok tapasztalata mást mutat.