Napsugár Anna hallássérült alternatív modell úgy fogalmazott, hogy a fényt szeretné elhozni az emberek szívébe színpadi szereplésén keresztül. Az Esélyegyenlőség Napja rendezvénysorozatának leglátványosabb eseménye az a divatshow volt, amelyet mozgássérült nők részvételével tartottak. A kerekesszékes alt modelleket arról is kérdeztük, hogy oldják meg a ruhavásárlást a mindennapokban és hogyan kell éretten közeledni feléjük. Videó.

“Csodálatos világ a divat. A művészetemben minden zene más világot takar, és minden zenének megvan a maga divatja, és fantáziája. Ezt a fantáziát akarom én is alkalmazni”- mondta Napsugár Anna mozgás és hallássérült táncművész. A 33 éves nő Benjey nevű vőlegényével közösen dolgoznak a Nemadomfel jeltáncművészeti társulatban, de most modellként láttuk őt egy mozgássérültek részvételével zajló divatbemutatón. Kérdéseinket szájról olvassa, és válaszait jelbeszéddel kíséri. A színpadon semmi jelét nem lehetett látni annak, hogy mozgássérült, inkább hiperaktívnak tűnt, akinek több térre van szüksége.“Sokat dolgoztam azon, hogy ne látszódjék a sérülésem. Nyáron nem járok bottal, csak télen, az időjárás függvényében.”

Jeltáncművészet

Napsugár Annát arra kértük, fejtse ki bővebben az általa művelt jeltáncművészet lényegét, amelyet első hallásra a pantomin egyik fajtájának véltünk. “A hallássérült közösség nem tapasztalhatja meg a zene világát, nem tudják befogadni, mi a pop, rock. Megpróbáltam jelnyelvvel, kontaktnyelven színpadra vitt tánctechnikával bemutatni a zenét. A jeltáncművészeti ágat mindenfajta ogyatékossággal élő embernek szeretném átadni, mivel ezt egy gyógyterápiának gondolom őszinte, szeretetre vágyó embereknek”- mondta Napsugár Anna.  

Virágzik a fogyatékosbiznisz

Évente egy hétvégét szentelnek a Syma csarnokban az Esélyegyenlőség Napja rendezvénysorozatnak. Idén tizenegyedik alkalommal rendezték meg az eseményt, amelynek a célja, hogy a sérült emberek közelebb kerüljenek a társadalom ép tagjaihoz, közösen sportoljanak és szórakozzanak. A csarnokba lépve tapasztaltuk, ezt a rendezvényt a fogyatékossággal élők és családtagjaik látogatták meg, elvétve volt olyan érdeklődő, aki valamely problémában nem érintett, és aki, mint a reklámbeli kakukktojás próbál megmérettetni a többség előtt. “Virágzik a fogyatékosbiznisz. Horribilis összegekért lehet hozzájutni gyógyászati segédeszközökhöz”- panaszkodott érkezésünkkor egy kerekesszékes férfi a színpadon tartott beszélgetésben.

A csarnok egyik termében többek közt német gyártmányú gyógyászati eszközöket lehetett kipróbálni, és kínai, gyógyhatású készítményeket vásárolni, amelyek szervezet jin és yangjáról gondoskodnak igen drágán. A büfé is az a fajta markáns hely, ahol az esélyegyenlőség megvalósul: az év bármely napján, tehát most is 300 forint az ásványvíz.

Kattintson a divatbemutató képeiért!

Egy jóérzésű emberben igenis van sajnálat

A színpadi beszélgetések után a “művészet vette át a terepet”. Déltől fogyatékossággal élő énekesek, zenészek, színészek, bohócok léptek fel, akiknek számai közben a legtöbbek által várt esemény kezdődött: az öt touros divatbemutató. A show rendezője Jaksity Kata televíziós riporter és műsorvezető volt, aki csak a munka kezdetén hitte, hogy más kihívást jelent a számára mozgássérült nőkkel dolgozni, mint ép emberekkel.

“Érzékenynek látom magam, és az első próbára indulva volt bennem egy kis félsz, hogy talán látszódik majd rajtam, hogy van bennem sajnálat. Rájöttem, nekik is el kell fogadniuk, hogy egy jóérzésű emberben igenis van sajnálat, akkor van a gond, ha ezen nem tudunk továbblépni. Összességében jó élmény volt az itt modellként fellépő lányokkal, asszonyokkal létrehozni ezt a bemutatót. Néha annyira ragaszkodtak ahhoz, hogy majd ők egyedül öltöznek át a következő tourra, hogy meséltem nekik a hagyományos modellekről, akik mellett mindig van öltöztető.” A műsorvezető maga sminkelte a modelleket, és saját kiegészítőit hozta el nekik a profibb színpadi összhatás kedvéért.

A nemzetközi divatvilágban nem ritka, hogy speciális manökeneket alkalmaznak, őket alternatív modelleknek hívják. Az egyik ismert alt modell a lett származású címlaplány, Victoria, aki egy gyerekkori sérülés miatt veszítette el bal lábát. A brit Alexander McQueen divattervező amputált lábú modellel készítette el egyik, 2008-as kampányát, amelyet a közönség üdvözölt. A világ legismertebb alt modellje Paul McCartney exneje, Heather Mills, bár ő inkább a magánéleti fordulatai miatt jelentős médiaszereplő.

Multifunkci vagyok

A divatbemutatón nem láthattunk formabontó öltözékeket, konervatív, hétköznapi ruhákat mutattak be az Emporio nyári kollekciójából, amelyek a színek terén követték a trendet, valamint pizsamákban és fürdőruhákban vonultak színpadra az alkalmi modellek. Az Anita cég speciális fürdőruhákat gyárt olyan nőknek, akik nem illeszkednek a konfekcióméretbe, vagy akik az életük olyan nehéz szakaszában vannak, mint például mellamputáció után. “Vedd le a strandkendőt!”- provokálták viccesen az egyik kerekesszékes modellt, a kék, egyberéses fürdőruhát és színben hozzá illő kendőt viselő Mészáros Gabriellát a közönség első sorában ülő mozgássérült fiatalok, aki a zene miatt nem hallotta a kérést.

“A mindennapokban inkább bikinit hordok, mert nagyon szeretek napozni”- mondta a show után a 26 éves lány, aki magát divatérzékenynek, fehérnemű és cipőmániásnak tartja, ezért arról is kérdeztük, hogyan tud ruhát vásárolni magának. “Begurulok a boltba, az ízlésemnek megfelelő darabokat beviszem a próbafülkébe, nagy nehézségek árán felküzdöm magamra, aztán ha tetszik, megveszem. Teljesen alkalmas és akadálymentes próbafülkével még nem találkoztam. Gyakori élményem, hogy a szűk fülkéből kilóg a nagykerék, és kitolja a függönyt. Olyankor vagy sikerül betakargatnom magam, hogy az árgus tekintetek ne tudjanak kísérni, vagy nem”- mondta Mészáros Gabriella, aki egyébként művelődésszervezőként dolgozik Szolnokon, egy közhasznú társaságnál. “A pályázatokat, a levelezést, és a szervezési feladatokat intézem, kezelem a telefonokat, fénymásolok, faxolok, multifunkci vagyok”- sorolta a feladatait.

Álomvilágban élek, azért is Napsugár a nevem

A már bemutatott Napsugár Anna is lelkesen vállalta, hogy részt vegyen a divatbemutatón, amelyet úgy értelmezett, mint egy lehetőséget arra, hogy a szeretetét kifejezze a közönség felé. Ezt így fogalmazott meg, mondatait jelbeszéddel kísérve. “Álomvilágban élek, azért is Napsugár a nevem. A fényt megpróbálom minden ember szívébe eljuttatni a színpadi szerelésemen keresztül.” A jeltáncművész fontosnak tartotta, hogy szóljon az ép emberekhez is, mert feléjük is szeretne nyitott maradni. “A fiatal lányok, ha megtehetik, legalább 25 éves korukig ne vállaljanak fizikai munkát, mert azzal ártanak a szervezetüknek. Tizenegy éve én is amiatt lettem mozgássérült, a negyedik műtétem után tolószékbe kényszerültem, nagy nehézségek árán tudok újra járni”- mondta.

Klikkeljen Napsugárért!

A közönség néhány tagját kérdezve úgy tűnt, ez a speciális divatshow egyelőre nem lehet alternatívája a hagyományos divatbemutatóknak, akkor kaphatna nagyobb publicitást, ha még profibb körülmények közt, elsősorban ép embereknek rendeznék meg, ahol a sajtó hangsúlyosabban van jelen. Itt, a csarnokban úgy lehetett megoldani az eseményt, hogy a tourok közt más műsorszámokat is láthatott a közönség, mivel a modelleknek időre volt szükségük az átöltözéshez. A színpadra vezető rámpát a kerekesszékes modellek számára olyan meredekre építették, hogy félő volt, nehezen tudnak majd közlekdeni, de mint láttuk, könnyen alkalmazkodtak a körülményekhez.

Azzal lehet minket bántani, ha megbámulnak

A bemutató egyik sztárja a 27 éves Almási Nikolett volt, aki már évek óta modellkedik kerekesszékesek részvételével zajló divatbemutatókon, és mint elmondta, örül, hogy tavaly óta bővült a show, akkor ugyanis, az első alkalommal megrendezett bemutatón csak fürdőruhában vonultak a színpadra. A bemutató után az interjúra nem sok ideje maradt, mivel hivatalos volt egy fodrászbemutatóra, ahol szintén modellként lépett fel. “Beleegyező típus vagyok, bármit csinálhatnak a hajammal. A nagy álmom, hogy derékig érő hajam legyen, úgysem fog teljesülni, mert annyira vékony szálú. ”

Almási Nikolettet a divat nem érdekli kiemelten, mint elmondta, egy nőnek csinosnak és ápoltnak kell lennie, és megtalálni a saját stílusát. A ruhavásárlásról és a próbafülkékről Mészáros Gabriellához képest kedvezőbb képet festett, elmondta, örül annak, hogy egyre több áruházban oldják meg az üzletek akadálymentesítését.

“Tizenegy éve vagyok kerekesszékhez kötve, azóta sok változást láttam etéren. Tizenhat éves koromban egy autóbalesetben sérült meg a gerincem, nincs reményem arra, hogy valaha felállok, a sérülésem gyógyíthatatlan. Az ilyen eseményektől, mint a mai show, azt várom, hogy a kerekesszékes emberek elfogadottabbá váljanak az ép emberek szemében látva, hogy ki merünk jönni a színpadra még pizsamában is, elfogadjuk magunkat. Úgy tapasztalom, hogy zárkózottak ez emberek felénk, nem tudják, hogyan kezeljék az állapotunkat. Nem tudják, mi az, amivel megbántanak minket, mi az, amivel nem. Szerintem azzal lehet minket bántani, ha nagyon megbámulnak.” Almási Nikolett esetében lehet, nem egyértelmű, hogy pontosan miért is néznek rá hosszabban az emberek, kerekesszéke mellett a szépsége is legalább annyira feltűnő.