Szupermarketeket hasonlítottunk össze, hogy kiderüljön, hol érdemes elintézni a napi bevásárlást. Kiderült, hogy a hiedelemmel ellentétben a Kaiser's-ben lehet a legolcsóbban és a Plusban a legdrágábban vásárolni. A Lidl egy igazi gasztroexpedíció, a G'Roby kellemes, a CBA, a Match és a Reál viszont hanyagolható, de az estére száraz Match-pékáru legalább önvédelemre jó. Az Auchan és a Tesco árai alá pedig egyetlen szupermarketnek sem sikerült menni.

A Velvet gasztrokérdőívéből megtudtuk, hogy olvasóink 45 százaléka intézi a napi bevásárlást szupermarketekben, így megnéztük, vajon melyik bolthálózattal járnak a legjobban. Tesztünkben egy átlagos hétköznapi bevásárlást szimuláltunk, olyat, ahol nem költünk többet háromezer forintnál. Mégiscsak válság van. Tehát bevásárlólistánkon szerepelt egy kilós fehér vagy félbarna kenyér, egy liter zsíros, friss tej (persze papírdobozos, mert az praktikusabb), tíz tojás, három paprika, tíz deka friss sonka (ahol volt, ott a húspultból), egy túrórúd a hazaútra és egy négytekercses vécépapírcsomag (már ahol akadt ilyen kiszerelés). Hét szupermarketlánc egy-egy üzletébe látogattunk el, ahol megnéztük, hogy mennyit költünk, ha a legolcsóbb, és mennyit, ha a legdrágább árukat vesszük. Már végeztünk hasonló kísérletet húsvét előtt, amikor három hipermarketben (Tesco, Auchan, Cora) jártunk ugyanezzel a listával. Akkor az Auchan került ki győztesen, amin a mostani teszt sem változtatott. Persze a Reálban kevesebbet költöttünk, de ott sem tojást, sem paprikát nem sikerült vennünk.

Ezeket most kihagytuk

Tesztünk korlátai

Ahogy az előző, hipermarketes kísérletünkben, most sem a profizmusra törekedtünk, így nem ugyanazokat a márkákat kerestük, hanem arra voltunk kíváncsiak, hogy az utcáról beesve milyen kínálatból, mennyiért tudjuk kielégíteni a család szükségleteit. Tudjuk, hogy egy-egy szupermarketlánc boltjai között óriási különbségek lehetnek a kínálat és az ár szempontjából is, így a boltokat random választottuk, egyetlen kritérium alapján: hogy a szerző otthona és fogorvosa között helyezkedjenek el. Aú.

Jelenlegi tesztünkből az derült ki, hogy a Kaiser's árban és hangulatban is lenyomja a szupermarket-versenytársait. A legdrágább kategóriában meglepő módon a Plus nyert, amit leginkább a méregdrága, csomagolt serrano sonkának köszönhet. Egyébként most is bebizonyosodott, hogy biofüggőnek lenni nehéz, de legalábbis mindennél költségesebb passzió. Ha önt csak a nyers számok érdeklik, nézzen bele táblázatainkba, de végösszegen túl érdemes a részeredményekre is figyelni, mert néhány boltban nem sikerült kipipálnunk bevásárlólistánkat. Akinek a szöveg is számít, annak a különböző szupermarketek legfontosabb tulajdonságait az alábbiakban foglaltuk össze.

1. Match

Cím: 1024. Budapest Lövőház u. 4-6.

A Mammut1 alsó szintjén elterülő hodályban az élelmiszerek széles választéka megtalálható, de ennek ellenére a Match egyetlen kategóriában sem nyerte el a legolcsóbb címet. A legdrágábbat viszont annál több-ben. Itt találtuk a mezőny legdrágább kenyerét, egy 459 forintos bajor parasztot, és itt került a legtöbbe tíz darab tojás és a túrórúd is. Azt nem értjük pontosan, hogy a mindenkori esti pékáru kínálat hogyan tud annyira száraz lenni, hogy ütni lehet vele, de lehet, egy a jelenséget egy másik cikkben kell bővebben elemeznünk. A Match-ben egyébként nem kellemetlen a vásárlás, bőven van hely, levegő és nézelődnivaló. Több bioterméket árulnak, persze sok pénzért, és a zöldségek, gyümölcsök is egész étvágygerjesztőnek tűntek. Itt láttuk azonban a mezőny legszánalmasabb felvágottas pultját, tele elszáradt, megpödrődött szélű, szottyadt húscafattal.

2. CBA

Cím: 1027 Budapest, Margit körút 50-52.

A CBA hálózat Margit körúti boltja nagy csalódás volt. A CBA úgy élt a fejünkben, mint egy kellemes és használható szupermarket, flancos termékek és körítés nélkül. Tévedtünk, bár túlcicomázva tényleg nem volt. Ebben a boltban szegényes volt a választék, a pultok leraboltak, a berendezés elhasznált. A szűk járatokban már egy hátizsákkal is nehezen lehetett elférni, ráadásul a zöldségek, gyümölcsök teljesen hiányoztak a kínálatból. A CBA a kilós kenyeret aránylag olcsón kínálta, és termékei között ott gubbasztott agasztrobloggerünk által kultivált Jó kenyér is, de nem volt belőle túl sok. Felvágottárban a bolt mindenkit lesöpört, bár a sonkás szelet nevű termék hústartalmával kapcsolatban vannak kétségeink. A CBA kínálta a legolcsóbban a mindenhol luxusnak számító Zewa Deluxe vécépapírt, 5 forinttal lefaragva a Reál és 69 forinttal a Kaiser's árát.

3. G'Roby Buda

Cím: 1027. Budapest, Margit krt. 48

A számok alapján a Margit körúti pincében elterülő G'Roby-ban nincs semmi különös. Semmilyen termék tekintetében nem produkált szélsőséges árakat, kivéve a Pöttyös túrórudit, amit mindenkinél drágábban kínált. Ennek ellenére vásárlóként jó volt a boltban időzni. A húspult szép és igényes, a péksüteményes részleg pedig egyenesen lenyűgöző volt. A számos zöldséges, magos, rozsos és egyéb felturbózott kenyér mellett saját sütis pultjuk is van, ahol ugyan dominálnak a gejlnek tűnő habos édességek, de azért nem mutatnak rosszul. Ráadásul ebben a boltban fogalmazódott meg bennünk a teszt legizgalmasabb kérdése: vajon miért kerül a natúr túrórudi többe töltött testvéreinél?

Este is nézzen ki így!

4. Kaiser's szupermarket, Budapest, VI. kerület

Cím: 1069 Budapest, Nyugati tér 1-2.

Tesztünk legfelszabadítóbb eredménye, hogy megdőlt a Kaiser's szupermarketekkel kapcsolatban kialakult klassz, de drága sztereotípia. Azt eddig is láttuk, hogy a Kaiser's-ban (és persze a Sparban és Intersparban) kellemes kószálni, hogy a zöldség- és különösen a húsválaszték kiemelkedő (csodaszép márványozott hátszínre bukkantunk), de azt nem gondoltuk volna, hogy itt lehet a legolcsóbban megúszni egy kisebb bevásárlást. Ez a bolt a lehető legjobb áron hozta ki a tejet és a tojást, az utóbbi termék a cég saját, S-Budget nevű márkájából való. A cégcsoportnak egyébként két saját márkája is van, az egyik egyszerűen Spar, a másik S-Budget névre hallgat és elég olcsó. Azért a Kaiser's sem csupa móka: a húspultos sonkák között például itt találtuk a legdrágábbat, és a Zewa Deluxe vécépapírt sem itt érdemes venni.

5. Lidl

Cím: 1139 Budapest, Béke tér 2-4.

A Lidl egy igazi sznobéria űző, látókör szélesítő gasztroélmény volt. A bolt ugyanis tele van ismeretlen márkákkal, klassz a kenyérválasztéka, és olyan ínyencségekre lehet bukkanni a mélyhűtőpultban, mint az Új-Zéland-i báránykaraj, a rák grill vagy a nyúlcomb. A Lidl egyébként alig drágább a győztes Kaiser's-nél, és az a hajszálnyi árkülönbség is annak tudható be, hogy itt csak előre csomagolt sonkát tudtunk venni. Az pedig drágább. Egyébként ez a bolt kínálja legolcsóbban a kenyeret, a tojást és a paprikát. Ami a hely minimalista dizájnját illeti, itt még a papírdobozokban turkálást is sikerült sokkal kulturáltabban megoldani, mint a Reál vagy a Plus berendezését.

6. Reál élemiszer

Cím: 1134 Budapest, Váci út 9-15.

A Lehel téri aluljáró szintjén található Reálal nem volt könnyű dolgunk, hiszen bevásárlólistánkról sem a paprikát, sem a tojást nem tudtuk itt megszerezni. Így persze itt fizettük a legkevesebbet. A megvásárolt termékekkel viszont nem jártunk rosszul, elég olcsó volt ugyanis a saját gyártású túrórúd, a sonka és tejben is sikerült a Kaiser's árát hozni. Messze itt volt a legolcsóbb a vécépapír, igaz már ránézésre is kemény, általános iskolai emlékeket idézett. Érdekes volt, hogy az aránylag széles kenyér-termékskálán mennyire domináltak a csomagolt, zacskós kenyerek. Mondjuk akinek esze van, az egy emelettel feljebb, a piacon vásárol.

7. Plus

Cím: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor

A Plus úgy élt a fejünkben, mint az egyik legolcsóbb szupermarket. Tévedtünk. Ráadásul a kínálat sem volt lehengerlő. Tejből szinte semmilyen választék nem volt, így a Spar alacsony és magas zsírtartalmú terméke között választhattunk. Épp ötven forint volt közöttük a különbség. A Plus egyetlen kategóriában nyert, mégpedig a Spar túrórúdjával, ami épp 6 forinttal került kevesebbe, mint a Kaiser's ban. Norbi túródesszertje is meglepően olcsó volt a Match és a Kaiser's árához képest. Mivel boltnak nem volt húspultja, ezért itt is kénytelenek voltunk az előre csomagolt sonkára fanyalodni, amivel a cég nemcsak a legdrágább sonka, de a legdrágább bolt kategóriában is nyert. Egyébként ahhoz képest, hogy a Plus nem olcsó, elég szakadt, a vásárlás itt inkább kötelesség, mint élmény.

Plus helyett Profi, avagy a szerző hülye

A cikkben korábban a Plus áruházról szóló részeknél tévesen szerepelt a Profi Magyarország Zrt. neve. A Profi boltjai nem vettek részt a tesztben, minden, korábban a Profi boltjairól, áruiról szóló kijelentés valójában a Plus áruházra vonatkozott. A tévedés miatt elnézést kérünk mind olvasóinktól, mind a Profi Magyarország Zrt.-től. A hibára magyarázat nincs, a szerző egyszerűen hülye.