Szexbombázók vagytok - záporoztak a verbális „fejlövések”, és ennél a kifejezésnél már csak a bókokat kapó groupie-k voltak divatosabbak az idei Viva Comet gálán. A jelöltek és a díjátadók úgy izgultak, hogy Serdült Orsolya szépségkirálynő szavaival élve a gyomruk a torkukban volt. SP két díjat kapott, Zimány Linda sellőnek öltözött, Majka az exeinek a társaságát is kereste, mi pedig az elmúlt hét év legnagyobb slágerét. A zenészek erre nagyokat hallgattak.

„Évről-évre több itt az úgynevezett trendi fiatal. Néha úgy érzem, bizonyos emberek meghülyültek. Nem tudom, mitől, talán a recessziótól" – fejtette ki David Merlini illuzionista, aki Rákai Phillip Kálmán televíziós társaságában méregette a könnyűzenészek, groupie-k és egyéb érdeklődők alkotta tömeget a koktélpult közelében.

Új groupie-k tele ambíciókkal

A Viva Comet díjátadón úgy tűnt, idén nagyobb alapterületű volt a VIP szekció, mint a fizetős vendégek arénája, a tiszteletjeggyel érkezőkkel meg lehetett volna tölteni a komplett Dévaványai Dobfesztivált. Az idei évre kikoptak – vagy csak osztódtak – azok a fémsarkú szandálos, vérmes groupie-k, akik, mint a cápák, úsztak a rockzenészek körül két évvel ezelőtt, a helyüket több fiatalabb lány vette át tele ambíciókkal.

Az idei évre megszerezték a feketeövet azok a 16-19 éves rajongó lányok is, akik harcművészeti ágként értelmezik a bejutást egy-egy rangos hazai zenei eseményre. Némelyikük sportkocsival hozatta magát, és a csomagtartóból elővett 12 centiméteres sarkú, sárga pántos szandálban lavírozott a VIP bejáró felé, de a legtöbben metróval érkeztek, megjelenésükkel fajfenntartó üzenetet közvetítve a megfelelő génállományú emo, indie és egyéb rockerek felé. Amikor aztán sikoltozni kezdtek nagynyomású hullámokban, már értettük, mi érinti érzékenyen David Merlinit. De hogy Serdült Orsolya szépségkirálynő szavaival éljünk a felfokozott állapot leírására: „ilyenkor az ember gyomra fönt van a torkában." MInden erőfeszítés ellenére idén nem láttunk annyi csókolózó párt, mint tavaly.

Szexbombázók vagytok ma

„Szexbombázók vagytok ma" – bókolt egy fiú a rajongólányok egy falkájának, de nem volt eléggé zenész ahhoz, hogy lecsapjon rájuk. Korán volt még, amikor – napjaink divatos kifejezésével élve – záporozni kezdtek a verbális fejlövések, de a csajozós dumák terén nem volt nagy a választék, egyet tudunk csak beszemlézni: „hozhatok neked tequilát? Abban sok a vitamin."

A bulvárújságírók egy része az egykori párok beszélgetéseibe igyekezett belehallgatni, például sokakat érdekelt, vajon miről beszélget Majka és Kiss Ramóna, vagy hogy gratulál-e az organza hableánynak öltözött Zimány Linda a vele korábban összehozott SP-nek ahhoz, hogy a Comet történetében először két díjat sikerült nyernie. Szintén sokakat foglalkoztatott, hogy Koós Réka volt férje, Tóth Gergely és a modell Sándor Orsolya vajon mennyire jó barátok, és hogy miért nem szól egymáshoz a friss házas Rippel Ferenc és neje, Simó Vivien, csak révednek egy-egy távoli pontra.

A hazai könnyűzenéről túl sok megfejtésre már nincs szükség, de azt azért nem gondoltuk volna, hogy percekig gondolkodik majd a jelöltekből és celebvendégekből álló társaság, ha megkérdezzük tőlük, szerintük melyik dal volt az utóbbi hét év legnagyobb slágere. Miután megtelt a diktafonunk hallgatással, és a foszlányok alapján az eredményeket összegeztük, Puskás Pétert kértük meg, foglalja össze, miért volt olyan nehéz akár egy dalt is felidézni. „A slágerek terjedését akadályozza, hogy magyar zenét nem nagyon játszik magyar rádió. Pedig a víziladba, a túrórudi, Bacsó Péter és a hazai könnyűzene is hozzátartozik a magyar , kultúrához. A magyar zene kómában van, de remélem, majd felébred."

A Velvet arca először jár a Cometen

A Velvet arca versenyünk győztese, Köböl Anita először járt a Viva Comet gálán. Megkértük tehát, összegezze az első benyomásait a díjátadóról. A modellt a gálán látható ruhák gondolkodtatták el elsősorban. „Az élmény meghatározó volt. Rögtön az elején magunkhoz szólítottunk egy koktélt, hogy oldjuk a hangulatot, amit aztán a celebek változatos színvilága tett még hatásosabbá. A 2009-es tavaszi kollekció minden darabját felvonultatták sztárjaink, mi több, felvonult maga a 2009-es celebkollekció színe-java. Szinte biztos vagyok benne, hogy Lakatos Márk terminátor ruháját a Gladiátor ihlette, ami azért történhetett meg, mert stylistja estére kimenőt kapott (a Cometre). Emellett a szervezőknek még azt is sikerült bebizonyítaniuk, miként lehet sok jó embert 80 nm-en elkülöníteni a szabad ég alatt. Így jártak ugyanis azok, akik dohányozni akartak. Minden esetre furcsa módját választották a ráhatásra, hogy a népek leszokjanak. Viszont mindent egybe vetve a zene, a hangulat és a közeg engem meggyőzött”

Olyan már nincs, mint a Takarítónő

Puskás Péter szerint egyébként Caramel Szállok a dallal című szerzeménye az utóbbi hét év legnagyobb „népmozgató" slágere, de ő maga a Kistehén tánczenekarért rajong. Steiner Kristóf szerkesztő szerint egyértelmű, hogy Az Anti Fitness Club Még vár ránk ez a Föld című édesbús dal a legnagyobb sláger. Danny Blue mentalista a Bälga Az a baj című dalát hajlamos inkább mantrázni, Csézy Szekeres Adriennt tartja az elmúlt évek nagy slágerénekesnőjének, Lola pedig Mark Ments meg szerelem című dalát említette meg.

Sub Bass Monster szerint ebből az időszakból nehezebb olyan emblematikus dalt találni, mint korábban az Animal Canibals Takarítónője volt. Lakatos Márk stylistot is megkérdeztük, aki izmos férfi felsőtestet mintázó, fekete műanyag páncélban közlekedett. „Az I' should be so lucky minden idők legnagyobb slágere. Azt azonban hozzátenném, mert fontos, hogy a szomszéd asztalnál állva sárga csirkecsontokat rágnak emberek, és hidrogénes hajfestő tálkából esznek hozzá káposztasalátát." Köszönjük, Márk.

Vetkőzés nélkül is működött

Tehát összegezzük az eredményeket: the winner is Lola és Csézy énekesnők, valamint Tatár Csilla televíziós műsorvezető egybehangzó véleménye alapján a Magna Cum Laude a Vidéki sanzon című dallal. A második helyezett Bartók Eszter énekesnő és Rákai Phillip Kálmán televíziós szavazata alapján Ákos az Utolsó hangos dal című művével. Harmadik helyezett nincs.

Illene már szólnunk a műsorról is. A díjátadásra felkért médiaszemélyek közül néhányat valami okból idén úgy választották ki, hogy a két ember magasságának különbsége 25-30 centiméter legyen (Serdült Orsolya szépségkirálynő – Talmácsi Gábor motoros világbajnok, illetve Litkai Gergely humorista – Kálloy Molnár Péter színész) és emiatt mind feszenghettek a díjátadás előtt. A műsorvezetőpár a televízió két vj-je, Ada és Zola voltak, aki próbálta rávenni a kolléganőjét, hogy – ha már nem áttetszó a ruhája – vetkőzzön, de végül enélkül is remekül fent tudta tartani az érdeklődést a show iránt.

SP a Comet történelemkönyvben

A Comet kilenc éves története óta először fordult elő, hogy egy eladó két kategóriában is győzzön a Viva nézőinek a szavazatai alapján. SP énekes a legjobb férfi előadó és a legjobb új előadó kategóriában is elvitte a díjat. A legjobb együttes kategóriában a Groovehouse-t díjazták, immár negyedszerre. A legjobb énekesnő kategóriában ismét Lola vehette át a Comet gömböt. A legjobb videoklip kategóriában a VIVA volt műsorvezetői döntöttek, nem a nézők, így egy valóban remek alkotásnak sikerült a díjat megítélni: Puskás Peti Állítsuk meg a világot című klipje nyert, amelyet és Herz Péter rendezett. A magyar könnyűzenéért VIVA Comet díj az idén húsz éves Animal Cannibalshez kerül. Ez nem életműdíjat jelent a televízió meghatározása szerint, tekintve, hogy a két rapper alig múlt el harminc éves.