A nagy mellű nő sok helyen kitüntetett figyelmet élvez, kivéve a fehérneműboltokban, ahol vagy az alsó polcon, vagy a hátsó szekcióban gibbonkar segítségével juthat hozzá a C-D kosaras melltartókhoz. Miután olvasóink panaszkodtak arról, hogy nagy méretű melltartók vagy nem léteznek, vagy csak nagymamás fazonokban elképzelhetőek, körbejártuk a WestEndet, hogy kiderítsük, igazuk van-e.

„A nemzetközi fehérneműlobbi titkos összeesküvése, hogy 80B felett senki ne akarjon színes, fodros, kockás, pöttyös vagy bármilyen, kicsit is játékos darabokat, azt hagyjuk meg a fejlődőben lévő 13 éveseknek. A másik borzalom, hogy minden pofásabb cuccot, nyilván a fejlődésben lévő 13 évesekre való tekintettel csakis sok-sok szivaccsal vagy keményre formázott, merev kosárral tudnak elképzelni”- panaszkodott a harmincas éveiben járó, és 85-90C-s melltartómérettel rendelkező olvasónk.

Akinek a természet adta a push upot

Magunk is meglepődtünk, hogy a melltartóipari hiánygazdaságnak milyen sokrétű jellemzőiről számolnak be olvasóink, akik hozzászóltak a múlt héten megjelent A szűk ruhát nem kis mellre találták ki című cikkünkhöz. Nehezen hittük, hogy a hazai melltartóhelyzet az átlagtól eltérő, tehát a C-D kosaras darabokat illetően a nyolcvanas éveket idézi, ezért ellátogattunk a WestEndbe, hogy kiderítsük, valóban így van-e és hol vásároljon, akit a természet megajándékozott (a speciális melltartókat gyártó cégek városi boltjait szándékosan kihagytuk, inkább a középkategóriás nemzetközi márkákra voltunk kíváncsiak, ahol a legtöbben vásárolnak).

Előtte azonban a tipikus problémákat idézzük, amelyeket olvasóink levélben, illetve a kommentelők rövid hozzászólásban megemlítettek. A már az imént is idézett harmincas olvasónk az egyik fő hiányosságra tért rá, vagyis hogy a nagy méretek közt elvétve található olyan fazon, ami nem merev, nem nyomja össze a mellett, és nem push upos.

A két mell a mellkas közepén találkozik

„A formázott kosarak közt nincs szünet, csakis szorosan egymás mellé tolva tudják elképzelni, összepréselve ezáltal a két mellet a mellkas közepére, én viszont nem szeretnék segget viselni a mellem helyén, inkább szabályozható kosártávolságra vágynék. Szivacs tehát kilőve, formázott kosár kilőve, tartás viszont azért mégiscsak kell, tehát maradnak a jól szabott, alul merevítős fazonok. Na, ezek egyszerűen nem, vagy elvétve léteznek. Ha igen, akkor legfeljebb a nem pont kísérletező és merész fazonjaikról és színeikről ismert Triumph-Felina vonalon, feketében, fehérben, vagy testszínűben.”

A leírtakat sűrűn tapasztaltuk magunk is a körutunk során. A nagyobb méretek leginkább alapszínekben és fazonokban léteznek. A J. Pressben a bézs szín is hiányzik, fekete és fehér színben viszont egészen sokféle méret található, és viszonylag kényelmesek is. Az alagsori Calzedoniát ki kellett hagynunk a körképből, mivel ebben az időszakban ráállnak a fürdőruhák forgalmazására, most abban dúskálnak. A New Yorker a színes fazonok és a B-kosarak mekkája, ezért ott sem volt alkalmunk sok időt eltölteni, ellenben az akciókat hirdető Women' Secret üzlet felülmúlta a várakozásainkat.

Csak a vörös melltartó haszontalan

Eddig mi is azon a véleményen voltunk, mint amit Azo nevű kommentelőnk megjegyzett: „na igen a Women' Secret inkább a serdülő kislányok titka lehetne, ők talán beleférnek a melltartóikba.” A márka tervezői valami rejtélyes okból rádöbbentek, nem minden nagy mellű nő kövér, így már a 75/C-s 80/C-s melltartó is létezik náluk - D egy darab sem. Az előbbi nemcsak kamaszoknak való törtfehér, az utóbbi viszont sokféle dizájnban létezik, és nagyobb méretekben is. Ezek közül talán csak a vörös melltartó haszontalan, mert a nejlon tapintására normális férfi nem gerjed.

Habár a nagy mellű nőknek sok helyen jár a kitüntetett figyelem, az univerzum a fehérneműboltok berendezésével ellensúlyozza ezt. Szinte törvényszerű, hogy a nagyobb méretek a stenderek legalsó rúdjain találhatók, guggolva, vagy térdelve elérhetők, vagy pedig a sorok leghátsó részében elrejtve, hogy vezekeljen, akit a természet így kiemelt. A Color Sport üzletében kiráncigáltuk a hátsó sorból a legnagyobb darabokat, mert egyébként a címkékhez csak azok tudnak hozzáférni, akiknek gibbonkarjuk van. A boltban temérdek bézs, barna, kék, zöld és más, igényes, szaténmelltartó található 80-95/C kosárig, amelyek fölvéve sem erősítik a felsőtestet, elég sikkesek. Minden nagyobb méretben kapható melltartó kemény, formázott.

Angyali domborulatot ígér

A ráncigálás után a guggolás következett, a Tenesis alsó rúdján fedeztük fel az egyébként kamaszos színvilágot idéző, kemény, formázott melltartókat, amelyek címkéjében csak azt tüntették fel, hogy a méret 85-ös, a kosár jelzését elhagyták. Így aztán a virágmintás szatén valahogyan passzolt, a varrások miatt tehénmintássá változott nagypöttyös nem, a pink alapon türkiz szíves melltartó megint jó volt, de nem volt igazán kényelmes.

A klasszikus márkákra visszatérve a Triumph és a Sariana modelljeit is megkerestük. Az előbbi a D kosarat is gyártja, és nem nagymamás fazonban, mint azt feltételeztük volna, bár ebben a méretben a pántok már kifejezetten vastagok. Találtunk egy vékonyabb pánttal és csipkés hátmegoldással ellátott tört fehér szaténmelltartót, amelyik „angyali domborulatot” ígér a beleírt szlogen alapján, és az árát is megkérik: 10.200 forintba kerül, ez volt a körképünk legdrágább darabja. A Sariana a visszafogott, nyomott virágminták terén újított, de a formázott melltartó hagyományait nem vetetette el.

Egyedül a Skiny márkaboltban találtunk olyan C-s melltartót, ami nem formázott, puha anyagból készült és padlizsánlila színben. Meglepően ritka ez manapság, és e ritkaság árát nem az arany árfolyamához igazították, nem sokkal került többe, mint 5000 forint.

Ha valami szexire és szépre vágyik

Speciálisabb az eset, ha az ember olyannyira eltávolodik a Gauss-görbétől, hogy D kosaras melltartót keres. Mivel ez a méret már nem mindennapi, egy 80/D-s melltartót viselő olvasónkat kértük meg, ossza meg velünk tapasztalatait. "Nagyon kevés helyen lehet kapni D kosaras vagy annál nagyobb melltartót. Különösen, ha valami szexire vagy szépre vágyik az ember. Különösen nehéz, hogy hiába van szükségem nagy méretre, attól még a szivacsos, push-up típusokat szeretem, mert azok csinálnak szép formát a mellnek. Az olyan trendi helyekre, mint például az Intimissimi be sem megyek. A Hennesben egy fajta, teljesen sima melltartó van a méretemben, semmi csipke, semmi flanc. A Triumphban és a Felinában a D kosár kicsi, E kosarat viszont nem tartanak. Amikor a hétvégén egy Aranypókban vadásztam Sariánát, az eladók mindenáron igyekeztek meggyőzni, hogy a 80C pontosan ugyanolyan jó, mint a D. Persze nem volt jó. Ráadásul folyton oldalvarrott darabokat igyekeztek rám sózni, ami szörnyen rosszul áll. Olyan, mintha a nagyanyám fiókjából ráncigálták volna ki."

Jogos problémát vetett fel Eternity nevű kommentelőnk is a múlt heti cikkhez fűzött panaszáradatában. „Mit csináljon, aki nem akar nagymamis pamuttopot venni melltartó helyett, mégis folyamatosan azt akarnak neki eladni, mert 100-as a mérete? Miért nem gyártanak normális és szép melltartókat debelláknak? A gyártók miért nem veszik észre, hogy nők 20%-a túlsúlyos és nem nagymami?”

Amikor a kis mell is hátrány

A melltartóipari hiánycikkek közt egy kolléganőnk arra hívta fel a figyelmünket, hogy nemcsak a nagy méretek közt vannak hiánycikkek, ő maga az A kosaras, pánt nélküli változat megszerzésekor érezte, hogy milyen lehetett Tom Cruise-nak a Mission Impossible-ben.

„Reménykedve indultam a Duna Plazába. A kezdeti lelkesedés hamar alábbhagyott, amint kiderült, minden sarkon tudok venni három topot, de fehérneműt jó, ha két boltban találok. A két fehérneműs üzletben aztán még hamarabb elment a kedvem az egésztől, amint az elsőben kiderült, csak B-kosaras pántnélküli melltartót vehetek 7000 forintért, kétféle is volt, de A-kosaras az sajnos nincs. És akkor még nem gondoltam, hogy mindenhol ez, vagy még ez sem lesz. A Duna Plaza másik fehérneműs boltjának sikertelen látogatása után az aluljáró szintre tévedtem, ahol egy miniüzletben próbálhattam fel két pántnélküli melltartót, amiről az eladónő állította, hogy A-kosaras, a címke megtekintése, valamint a próba után rájöttem, ismét a B-kosár kísért.

Minden hitemet a Westend City Centerbe vetettem, ahol tippek után a Tezenisben kötöttem ki, bízva, hogy végre meglátom a pántnélküli A-kosaras melltartómat. Persze hiába néztem, nem láttam, ugyanis pántnélküliben ott sem volt más, mint B-kosaras, amit végső elkeseredésemben azért felpróbáltam. Kár volt. Az átmenet megoldást végül a pultnál találtam meg egy szilikonos melltartó formájában, aminek se váll -, se hátpántja nincs, felragasztva viszont legalább ott marad. Igaz, testszínű, úgyhogy az ideális fehéret továbbra is keresem.” A probléma valós, a körképünkhöz megismert terepen csupán a Konkurencia üzletben találtunk pánt nélküli, A-kosaras melltartót, de mindössze egy volt belőle.