Dombovári Vanda hízókúrán van, és vékony héjú, vastag húsú szeretne lenni, mint a Pándi meggy. Ebből a telt, magyar fajtából készült torta lett idén az Ország Tortája, amelynek bemutató sajtótájékoztatóján jártunk. Csak néhány villanás a magyar bulvárközéletből: Keleti Andrea gyerekei inkább lovagolnak, mintsem édességet esznek, Rippel Viktornak artistaképzős gyerekkorában még vacsorázni semigen volt ideje, nemhogy desszertet enni.

- Dombovári Vandához fordulok most a következő kérdéssel: torta és nőiesség, jó alak? – kérdezte Budai Bernadett kormányszóvivő.

- Olyan szeretnék lenni, mint a jó pándi meggy: vékony héjú, vastag húsú – válaszolta Dombovári Vanda.

Budai Bernadettet nem a Tornóczky Anita alapította És ezt így hogy? médiaintézet záróvizsgájáról idéztük beszámolónkba kérdését a szövegkörnyezetből kiragadva, hanem az Ország Tortája sajtótájékoztatóján hangzott el a dialógus. Csupa érdekes arcot láttunk az eseményen, akik ritkán fordulnak elő sajtótájékoztatókon, bizonyára cukrászbloggerek, édességfüggők.

Születésnapi torta sztárvendéggel

Pándi, Dombovári és a többiek

2007-ig, vagyis az államalapítástól számítva 1007 évig augusztus 20-át nem az ország születésnapjának hívtuk, de már akár nevezhetjük annak, mert attól az évtől kezdve a Miniszterelnöki Hivatal minden évben felkéri a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületét, hogy pályázat útján döntsenek arról, mely pályamű legyen az ország születésnapi tortája. A 1007. születésnapot Madártej tortával ünnepeltük, a 1008.-at Szatmári Szilva tortával, az idei 1009.-et pedig Pándi Meggytortával, amelyik az ünnepen a Kossuth téren kapható lesz, és az ország számos cukrászdája elkészíti a megadott recept alapján.

Mint eddig minden alkalommal, idén is a Zila kávéház – Krisztina cukrászda nyert, így ismét kizarándokoltunk a Pestszentlőrinci oázisukra, ahol a sajtótájékoztatót tartották. A cukrászokon kívül idén is voltak meghívott "sztárvendégek" is, Keleti Andrea táncosnő, Dombovári Vanda – képernyőn épp nem látható – műsorvezető és Rippel Viktor artista.

Pándi meggy

Ez a meggyfajta egy Pándi vezetéknevű debreceni huszárkapitánytól kapta a nevét, de hívják kecskeméti, kőrösi és szentesi meggynek is. A házi kertekben elterjedt gyümölcsfa, fő termőhelyei a Duna-Tisza közének homokvidéke, Szentes és Szeged környéke, valamint a Debrecen, Nyíregyháza, Újfehértó vonal (forrás: Magyar Néprajzi lexikon).

Hogyan fér össze a torta és a táncművészet?

A gyakorlott és a nem gyakorlott médiaszereplőknek is reflexszerű késztetése alakul ki saját eseményeiket hirdetni, amint magukhoz ragadnak egy mikrofont, ezt most is megfigyelhettük. Így tudjuk már, milyen rendezvényekre készül még a cukrászok ipartestülete, milyen kulturális események lesznek augusztus 20-án és hol lép fel legközelebb Keleti Andrea.

Az esemény csúcspontja a körkérdés volt, amelyet az esemény házigazdája a kormányszóvivő intézett a megjelent sztárvendégekhez. A Keleti Andrea személyére szabott kérdés például az volt: „hogyan fér össze a torta és a táncművészet?” „Egy táncosnő sosem eszik tortát, de amikor senki nem látja, eszem majd, és utána böjt következik”- válaszolta Keleti.

Amikor megkóstoltam, azt mondtam: oké

Rippel Viktor gondolatait is idézzük. „Amikor kiderült, meggyből készült torta nyert, gondolkoztam, az mennyire lehet finom. De amikor megkóstoltam, ugyebár, onnantól kezdve azt mondtam, oké”- válaszolta az artista néhány nappal a nyolcadik rekordkísérlete után.

Az esemény hangulatával azonosulva a „mikor határoztad el, hogy művész leszel?” lett volna a legszebb kérdésünk a megjelent celebekhez, mégis másra gondoltunk. Mivel gyerekkorban a sütemény a jutalmazás egyik eszköze, erről a témáról éppen egy táncosnőt és egy artistát szerettünk volna megkérdezni, akik a hivatásukra spártai étrenddel is készültek .

Bevacsorázni sem volt időnk

Pándi, Dombovári és a többiek

Rippel Viktor így válaszolt. „Számomra a jutalom a taps. Ha két embernek, ha ötezernek dolgozom, ugyanúgy kell teljesítenem. Nincsenek a süteményekről gyerekkori történeteim. Ferivel az Állami Artistaképző Intézetbe jártunk, minden reggel 7-kor indultunk, egész nap ott voltunk, és ha épp nem volt színházi fellépésünk a Madáchban, akkor este 8-ra értünk haza. Arra sem értünk rá, hogy normálisan bevacsorázzunk.”

Keleti Andrea szerint régen rossz, ha egy gyerek számára a sütemény a jutalom. „Persze a családommal csinálunk néha olyat, hogy beülünk egy cukiba, kirúgunk a hámból, eszünk egy, esetleg több süteményt, de ennél nagyobb dolgok is történnek egy ember - még egy gyerek - életében is. Ha elbiciklizünk a lovardához, és lovagolhatunk, az nagyobb élmény. A gyerekeim is inkább lovagolnak. Legfeljebb a gumicukorért rajonganak, de náluk az a szabály, hogy mindennap kettőt szabad elvenni a csomagból.” Ha további részletekre kíváncsiak Keleti Andrea mindennapjaiból, itt olvashatják.

Dombovári Vanda hízókúrán

Dombovári Vanda csokoládéfüggőnek nevezte magát, és elmondta, az ükapja cukrászmester volt, majd következett a promóció. „A családi hagyományok ellenére a Vacsoracsatában sütöttem életemben először piskótát, nagy élmény volt.”

Miután a bulvárgondolatokról beszámoltunk, a tortára is rátérünk. Idén tizenöt – a trend szerint friss, hazai alapanyagból készült - édesipari termék pályázott a címre, a szakmai zsűri az előválogatás során hármat választott ki: a Zila kávéház Pándi meggytortáját, a balassagyarmati Orchidea cukrászda tokaji borral készült Borkirályát, valamint a Budakeszi Gina cukrászda Mákos guba tortáját.

Cukor a nyírfa kérgéből, színezék petrezselyemből

„Titkosan, kötekedve, kritizálva, minden kérdést föltéve a gyártóknak pontoztunk: A végeredmény szerint a Pándi meggy mindössze két ponttal előzte meg a Mákos guba tortát” - mondta Pataki János, a cukrász ipartestület elnöke, akit később arról kérdeztünk, hogyan reagál a cukrász szakma arra, hogy az egészséges táplálkozást hirdető, egyre több ember az ördögtől eredezteti a finomított cukrot.

Pataki János elmondta, minden süteményt el lehet készíteni természetes, például a nyírfa kérgéből kivont cukor felhasználásával, és liszt nélkül, ha igény van rá. „A mesterséges színezékek helyett is lehet petrezselyemből, vagy céklából készült, természetes kivonattal színezni a süteményt. Vaj helyett is a tejszín használata ajánlott jobban, mert sokkal kevésbé kalóriadús. Ezek a változtatások lassan elterjednek.”