Bármennyire is állítják a reklámok, mágikus tekintetért ne a drogériába forduljunk. Csomósodott, ragadt, és alkalomadtán kenődött jó néhány szempillaspirál péntek délelőtt, amikor 11 terméket teszteltünk, megfelelnek-e a tájékoztatójuknak. Kiderült, majdnem mindig a legdrágább a legjobb, bár most a 40 millióra büntetett Avon Supershock terméke győzött.

Az ajakír, a kézkrém és a fogfehérítő után ezúttal közkedvelt, és kevésbé ismert szempillaspirálokat teszteltünk kollégáink és a Velvet arca, Köböl Anita közreműködésével. Arra jutottunk, hogy van még hova fejleszteni a fejlettnek mondott kozmetikumokat. A termékek egy részének igen hosszú a száradási ideje, csomósodik, sőt a Rimmel vízálló spirálja egy kevés csapvíz hatására megadta magát. A hitelesség kedvéért a pillák hosszúságát is lemértük, és azt tapasztaltuk, ami dúsít, az hosszabbít is, de persze sosem a beígért százalékkal. Végül rangsort nem állítottunk fel, csak győztest hirdettünk, és a továbbiakban ismerterjük, mit ígérnek és mit nem tudnak a jeles termékek.

1. Rimmel Sexy Curves Waterproof

A 2299 forintos közép árkategóriás terméket az ismert neve miatt vettük le a polcról, bízva abban, nem lesz kamu az impozáns külsőn feltüntetett 100%-osan vízálló hatás. Sajnos hamar rá kellett jönnünk, bármennyire is szép a külső, a belső, fekete tartalom nem felel meg a kritériumoknak. „Elsőként a különleges kefén akadt meg a szemem, ugyanis még sosem láttam ilyet. A szempillákat felülről és alulról is áthúztam egyszer, és bár az első alkalommal nem, a második felvitelnél már összecsomósodott” – osztotta meg tapasztalatait tesztalanyunk, Köböl Anita, a Velvet Arca, akinek az sem tetszett, hogy szempillái öt perc után sem száradtak meg.

Rimmel Sexy Curves Waterproof

Annak sem örült, hogy mit sem tapasztalt a beígért göndörségből. „A pillák viszont könnyűek és puhák maradtak, nem is igazán éreztem, hogy rajtam lenne.” A vízálló szempillaspirálokról tudjuk, nem könnyű megszabadulni tőlük, erről számolt be Köböl Anita is. Természetesen fő vonását, vízállóságát is teszteltük öt perc várakozás után, és nagyot csalódtunk: kiderült, épp csak arra nem képes, amiért megvettük. Talán még ennél is többet kellett volna várnunk a száradásra, bár tapasztalataink szerint ennyinek is elégnek kellett volna lennie. A szempilla hossza: 8 mm-ről 10 mm-re növekedtett.

2. Rimmel LashMaxxx

Háromszor dúsabb hatást, és csomómentességet ígér a Rimmel termékcsalád 2099 forintos darabja, amit K. vett górcső alá. „Csomókkal valóban nem találkoztam, de pár pilla összeragadt, így azért annyira nem volt természetes a látvány. A dúsító hatás helyett inkább hosszabbított, mégpedig kereken két milliméterrel” – véli K. fedőnevű kolléganőnk, akinek természetes voltában 7 milliméter hosszú a szempillája. „Kicsit egyébként bizonytalan voltam, mivel még soha nem használtam fésűs szempillaspirált, de nem nagy ördöngösség, csak egy ilyen eszköztől valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva azt vártam, hogy a pillák jobban különváljanak egymástól.” Tesztalanyunk szempilláján a felvitt festék pár perc alatt megszáradt, sőt megkeményedett. Kellemetlen zárásként K. szavait tudjuk idézni. „Igaz, felvitel közben sikerült egy jókora pöttyöt produkálnia a szemem alá, amit a többi terméknél nem tapasztaltam.” A szempilla hossza: 7 mm-ről 9 mm-re növekedett.

3. Max Factor False Lash Effect Waterproof

Kíváncsian vártuk a termékajánló által ígért műszempilla hatást, és természetes rugalmasságot a 4299 forintos Maxfactor spirál tesztekor, ami a beszerzett 11 spirál legdrágább versenyzője. Bizakodva az árban, és félve a Rimmel vízálló termékénél tapasztalt maszatolástól, ezt is bevizeztük, de szerencsére nem kezdett el folyni. Így ha mindenképpen ki akarjuk magunkat sminkelni a strandra, ezt nyugodtan kipróbálhatjuk. A Velvet Arca pedig elégedett volt, leszámítva, hogy a műszempilla hatást nem kapta meg. „Nagyon kényelmes viselet, nem csomósodott össze. Gyorsan megszáradt, dúsabb és hosszabb lett a szempilla” – véleményezte a terméket Köböl Anita, aki pozitívumként emelte ki, hogy a nehezen eltávolítható vízállóspirálokkal ellentétben a MaxFactor termékét könnyű lemosni. "Ez kifejezetten előnyös, hiszen a szem alatti érzékeny bőrfelületet nem kellett sokáig dörzsölni”. A szempilla hossza 8 mm-ről 10 mm-re növekedett.

4. Max Factor False Lash Effect

A vízálló változat laborokban fejlesztett testvérét is Köböl Anita tesztelte, ha már neki jutott az első változat is. A testvérek hatásai, és árai is megegyeznek, a különbség csak annyi, hogy ez utóbbi nem vízálló. Ki is próbáltuk, tényleg nem bírja a nedvességet. A Rimmelnél tapasztalt csomósodás itt sem jelentkezett, szép is lenne 4299 forintért. A csábító hosszúságot lemértük, és a vonalzó is azt mutatta, Köböl Anita 8 milliméteres alappillája 11-re ugrott. „Kényelmes, könnyű viselni, viszont lassabban száradt, mint a vízálló változat” – értékelte Köböl az eredményt, kiemelve, a víznek kitett nem vízálló termékről elhanyagolható mennyiség került a szem alatti felületre. „Kevesebb, mint az elsőként tesztelt Rimmel vízálló esetében.”.

5. Maybelline The Colossal Volum' Express

K. fedőnevű kolléganőnkön teszteltük a tizenötszörös dúsítást ígérő 1499 forintos Maybelline terméket, ami csomómentességgel kecsegtette tesztalanyunkat. Na meg azzal, hogy felturbózza nem túl dús szempilláit a szabadalmaztatott Colossal mega-kefével. Szóval értik: csúcsdúsítás csúcskefével. „Mivel nekem volt a legkevésbé impozáns szempillám, boldogan csaptam le erre az 1500 forintos termékre. Nos, a kefe első pillanatra valóban sokat ígérőnek tűnt, és kellemes illata volt, ami a szempillaspirálok esetében ritka, mint a fehér holló. Mondanom sem kell, hogy nem lett sokkal dúsabb és íveltebb a szempillám, viszont ez növelte meg legjobban a hosszát. Sajnos a pillák ebben az esetben is összeragadtak, de a külső szemlélők szerint az összehatás a Maybelline termékénél volt a legtetszetősebb” – osztotta meg tapasztalatait K. A szempilla hossza 7 mm-ről 10 mm-re növekedett.

6. Avon Supershock

A fogyasztók megtévesztése miatt megbüntetett Avon termékét is ki kellett próbálnunk, hogy megtudjuk, mennyire van igaza a Gazdasági Versenyhivatalnak, amikor azt állítja, „egyes szempillaspirálok [beleértve a most vizsgált terméket is ] a hirdetésekkel ellentétben csak egymás után húsz-harminc rétegben felkenve adták a hirdetett eredményt.” Az Avon a büntetés után 100-100 darabot ajánlott fel a hitetleneknek, mi azonban inkább megvettük. Köböl Anita szerint megérte kifizetni az 1590 forintot.

Mértünk - ez lett az eredmény

„Az előző két tesztelés után ez tetszik eddig a legjobban. Sokkal dúsabb lett a szempillám, kényelmes, nem ragad, nem csomósodik. Gyorsan megszáradt, rohanó életet élőknek ajánlott. Annak ellenére, hogy nincs kiemelve, mégis hosszította a pillákat” – elemezte a terméket Köböl, aki úgy érzi, a Supershock megadta a leírásban foglaltakat. Azt ígérték ugyanis, hogy nem maszatolódik, nem csomósodik, a pilla rugalmas és puha marad, és akár tizenkétszer dúsabb lesz. Ha Önök elérték a tizenkétszer dúsabb szempillákat, írják meg nekünk, Köböl Anitának nem jött össze. A szempilla hossza 8-ról 10 mm-re növekedett.

7. Avon Uplifting

A kreatív szakemberek bizonyára nem gondolkoztak túl sokáig, amikor a fantázianév helyett szabatos magyar szavakkal adták meg az Avon Uplifting hazai nevét. Az Intenzíven ívelő és hosszabbító szempillaspirálnak keresztelt termék is a GVH által megbüntetettek között szerepel, 990 forintért szereztük be. K. nem is volt elégedett vele. „Nos, lehet, hogy van abban valami, amit Gazdasági Versenyhivatal állít, ugyanis az ígéretekkel ellentétben szempilláim nem lettek 100 százalékkal íveltebbek, és a hosszuk sem nőt meg 75 százalékkal, hiszen az eredeti 7 milliméter és a használat utáni 9 milliméter ennél valamivel szerényebb változás. Pedig mindent előírás szerint csináltam, a hajlítható fejű kefét annyira döntöttem meg, amennyire csak lehetett.” Az Avon előző termékéhez hasonlóan ez sem keményítette meg a pillákat, viszont picit ragadt.

8. Miss Sporty XXLong

A felső- és a középkategóriás termékek után az olcsóbb szempillaspirálokat próbáltuk ki, amik közül a legdrágább a Miss Sporty xxLongja lett a maga 889 forintjával. Vízállót választottunk, ami azt ígérte, felfelé és kifelé hosszítja a pillákat, valamint – akárcsak a többi – csomómentes lesz, és nem kenődik. A terméket a Sims 3 figuráival hirdetik a tájékoztatóban, ami valahol érthető, hiszen ezt főleg fiataloknak, zsebpénzes tiniknek ajánlják, sokszor első szempillaspirálként. Én - a harmadik tesztalany - szenvedtem meg a felvitellel, sikerült többször összekennem a szemhéjamat, bár ez az én bénaságomnak is betudható. Nem keményítette meg a pillákat, kenődött.

Türelmesen vártam, hogy végre megszáradjon, gondoltam, adok neki időt, hiszen felülről és alulról is áthúztam a kefével. Öt perc után azonban hiába fogdostam, még mindig ragadt. Tíz perc kellett ahhoz, hogy ne fogja meg a kezem, bár továbbra is ragadt. Eléggé elnehezítette a pillákat, amik 3 milliméterrel hosszabbak voltak a felvitel után. A majdnem 900 forintos termék jól bírta a vízpróbát, nem mosódott el, és akárcsak a vízálló Max Factor, ez is könnyen eltávolítható. A szempilla hossza: 7 mm-ről 10 mm-re növekdett.

9. Moyra Velvet Illusions Longitude

Mindössze kétszáz forinttal kevesebbért szereztük be a teljesen ismeretlen, budapesti aluljáróban fellelhető Moyra Velvet Illusionst, amin valójában a neve miatt akadt meg a szemünk. A hétszáz forintos termék hosszabb pillákat ígért, K. meg is kapta, ahogyan a negatívumokat is. „Bár ez a spirál csak 700 forintba került, nem álltak össze tőle a szempilláim, mint a drágább termékeknél, viszont a végükön kis csomók keletkezetek, amiket kézzel sikerült gyorsan leszednem. Magának a terméknek valóban lehet valami köze az illúzióhoz, ugyanis hiába hosszabbította meg két milliméterrel a szempilláimat, alapvetően úgy tűnt, mintha nem lennék kifestve. Az eltávolításakor persze ugyanakkora fekete festékfolt volt, mint a többi termék esetében, ami kissé furcsa volt a végeredmény tekintetében.” A szempilla hossza: 7 mm-ről 9 mm-re növekedett.

10. essence no limits volume

A kisbetűvel írandó essence-re csak 599 forintot kellett költenünk a Rossmannban, ennek ellenére sokkal nagyobb meglepetést okozott, mint néhány drágább sorstársa. A dúsabb és ragyogóbb szempillákkal kecsegtető terméket könnyű volt felvinni, nem maszatolt, nem úgy, mint a vízálló Miss Sporty. Szintén én teszteltem. Kicsit ugyan csomós volt, de nem látványosan, és egy kicsit meg is keményedett, de annyira nem volt zavaró. Annak ellenére, hogy hivatalosan nem kellett ívelő szempillákat biztosítania, ezt is megkaptam, és dúsabb is lett valamivel. Számomra az igazán kellemes élményt a gyors száradás és a hosszabb pilla jelentette. A szempilla hossza: 7 mmről 10 mm-re növekdett.

Színesek, de nem tökéletesek

11. Paris memories

Már a kezdetekkor kevés esélyt adtunk az ugyancsak aluljáróban beszerzett 350 forintos Paris memories nevű szempillaspirálnak. A végén pedig arra jutottunk, nem szeretnénk ilyen emlékekkel hazatérni Párizsból. Már a kefe kihúzásakor sejtettem, hogy valami nem lesz jó, rengeteg festék volt rajta. A felvitelkor pedig már érezhető volt, hogy nem ez a legjobb választás: teljesen összeragadtak a szempilláim, néhol nagyobb mennyiségű festék ette be magát a pillák közé. Hat-hét perc után is ragadt az egész, amikor a száradást teszteltem. Több fekete vattapamacsot hagytam az utolsó tesztdarab után. A szempilla hossza: 7 mm-ről 11 mm-re növekedett.

Zárójelentés:

A Köböl Anita által tesztelt, ám a Gazdasági Versenyhivatal által megtévesztőnek minősített Avon SuperShockot tudjuk kihirdetni győztesként, amit a középkategóriás termékek közé sorolhatunk. A termékekkel kapcsolatos elvárásaink majdnem mindig beigazolódtak, és ez esetben egy-két kivétellel igaznak tűnt az alaptétel: annyit ér, amennyibe kerül.