Van a gulyásnál kedveltebb magyar étel: a marhapörkölt

2009.09.07. 13:01
Hiába a gulyásleves az országimázsunk alapétele, olvasóinknak nem az a kedvence. A Velvet-olvasók a kedvenc magyar ételeikről szavaztak néhány hete. A gasztrokérdőívünk értékeléséből kiderült, a pörköltek közül a marha a legjobb, a zellerkrémlevessel továbbra sem pasizunk és az is, hogy jó megoldás lenne, ha madártejjel, és nem bejglivel köszöntenénk a karácsonyt.

Augusztusban megkérdeztük önöket, hogy melyik a legjobb, tipikusan magyarnak tartott, de legalábbis itthon elterjedt étel, és most 8038 szavat alapján összeállt a győztes menüsor. A szavazáson tizenegy leves, harmincegy főétel és tizenhatféle desszert közül lehetett válogatni, és bár a listánk korántsem volt teljes, nem fedte le a teljes magyar gasztronómiát. De mivel a legnépszerűbb fogásokat vettük bele a mezőnybe, nyugodt lelkiismerettel hirdetjük ki a győztest.

A Velvet-olvasók kedvenc magyar menüje

1. Húsleves
2. Marhapörkölt
3. Somlói galuska

Az erőleves alul maradt

Leves rangsor

1.Húsleves
2.Gulyásleves
3.Halászlé
4.Bableves
5.Palócleves
6.Gyümölcsleves
7.Paradicsomleves
8.Korhelyleves
9.Lebbencsleves
10.Erőleves
11.Zellerkrémleves

Leves fronton a húsleves szerezte meg a legtöbb szavazatot, de csupán 51 vokssal csúszott le az első helyről a turistacsalogató vendéglátósok aduja, és országimázsunk alapétele, a gulyás. A harmadik helyen a halászlé végzett, amit olvasóink 18 százaléka kattintott kedvencnek. A másnaposok megmentője, a zsíros-káposztás korhelyleves, a gyümölcs- és paradicsomlevessel együtt a futottak még kategóriába került, míg minden levesek őse, az erőleves csak az utolsó előtti helyet szerezte meg. A zellerkrémlevesnek pedig csupán 58 szavazata lett. Pedig állítólag afrodiziákum.

9f422176

Marhából készül a legjobb pörkölt

Főfogás rangsor

1.Marhapörkölt
2.Töltött káposzta
3.Paprikás csirke
4.Vadas
5.Csülök pékné módra
6.Hortobágyi palacsinta
7.Rakott krumpli
8.Lecsó
9. Pacalpörkölt
10.Cigánypecsenye
11.Rántott hús
12.Csirkepörkölt
13.Töltött paprika
14.Borsos tokány
15.Sertéspörkölt - disznótoros
16.Túrós csusza
17.Tojásos nokedli
18.Főzelék
19.Lángos
20.Resztelt máj
21.Velős pirítós
22.Krumplis tészta
23.Kocsonya
24.Szalontüdő
25. Dödölle
26.Fasírt
27.Káposztás tészta
28.Rizseshús
29.Pásztortarhonya
30.Puliszka

A sokat kritizált magyar gasztrokultúrából sajnos a halak is kihaltak, kivéve talán a Balkánon is kedvelt harcsapaprikást, a karácsonyi rántott pontyot, meg a fogast, ami ugyan finom, mégsem eszi a magyar. Halak híján tehát önök főleg húsos és tésztás ételek közül választhattak, a diétázóknak és a vegáknak meg ott volt a főzelék. Nem nyert. A legtöbb szavazatot és az olvasók 14 százalékát a marhapörkölt nyerte meg, utána a töltött káposzta következett, a dobogó harmadik helyén pedig a paprikás csirke végzett. Ezzel szemben a csirkepörkölt csak a tizenkettedik lett, pedig csak egy kis tejföl hiányzik belőle.


A rangsorból kitűnik, hogy a pörköltek (vagy az intimebb hangulat kedvéért pörik) közül a Velvet-olvasók a sertésből készült fogást tartják a legkevesebbre, a csirkepörköltet kicsit jobban csípik, de ha nincs marha, hát, a pacal a nyerő. Ráadásul ez az egyetlen belsőségből készült étel, ami benne van az első tízben.

Meglepő eredmény, hogy a kukoricadarából készült puliszka, amit menő manapság itthon is olaszosan polentának becézni, csak az utolsó helyen végzett, pedig egyszerű, olcsó étel, ráadásul a végtelenségig kombinálható. A paraszti kedvenc, a krumplis-kolbászos pásztortarhonya pontszáma is csak az utolsó előtti posztra volt elég, pedig a világ kulináris bibliája, a Larousse Gastronomique enciklopédia Magyarország címszó alatt a tarhonyát említi elsőként, és egyben ezt tartja legrégebbi (XVI. századi) máig fennmaradt ételünknek. Az enciklopédia egyébként a négy legtipikusabb magyar ételnek a gulyást, a pörköltet, a tokányt és a paprikást tartja, de a Velvet-olvasók ez utóbbit csak a középmezőnyre tartották érdemesnek.

D  OB20090226011

Szeretjük a madártejet

Desszert rangsor

1.Somlói galuska
2.Palacsinta
3.Madártej
4.Aranygaluska
5.Mákos guba
6.Túrógombóc
7.Szilvás/barackos gombóc
8.Máglyarakás
9.Dobostorta
10.Fánk
11.Gesztenyepüré
12.Vargabéles
13.Bejgli
14.Pite
15.Mákos/diós tészta
16.Grízes tészta

A somlói magas, hat százalékos aránnyal nyerte a desszertek csatáját, második helyre a palacsinta csúszott és szerkesztőségi meglepetésre harmadikként a madártej aratott a mezőnyben. A metélteknek és az omlós tésztáknak csak a rangsor vége jutott. Különösen furcsa a bejgli tizenharmadik helye, hiszen ezt a sütit hagyományosan évente egyszer, karácsonykor esszük, aminek már önmagában is növelnie kéne az értékét. Hát, nem. Mindenki jobban jár, ha idén inkább somlóit hoz a Jézuska. Érdekes az is, hogy a gombócok körül a túrósat szereti jobban a Velvet-olvasó, de a gyümölcsös változatok csak alig 130 szavazattal maradtak le a harcban.

Rigó Jancsi és a külföldi rokon

A teljesség igénye nélkül összeállított étellistáról olyan fogások maradtak ki, mint a rostélyos, a rétes vagy a Rigó Jancsi, de valószínűleg az r betűn innen és túl is akadnak még hiányosságok. Ha van tippje, hogy milyen ételeket indíthatnánk egy következő szavazáson, ne habozzon, kommenteljen. Addig is amíg a végső eredményre várunk, legalább tudjuk, mit etessünk a magyar kosztra vágyó külföldi rokonnal.