Az alulöltözött nők valószínűbben termékenyek, az ismerős pasik vonzóbbak, a szép emberek pedig könnyebben vehetők rá egy flörtre. Összeszedtük, hogyan segíti a pártalálást a pszichológia.

A párválasztás és a vonzalom pszichológiájának tanaiból a szakemberek nagyjából annyit szivárogtattak át a népnek, hogy Freud szerint titkon minden pasi az anyjára gerjed. Persze ettől még nem lett könnyebb párt találni. Sőt. A lelkes szerelemkutatók azonban ma már ennél sokkal többet tudnak a vonzalom alakulásáról, mi pedig összeszedtük mi az, amit a gyakorlatban is alkalmazni lehet.

Ha a nőn kevés a ruha, jobb óvszert használni

Kezdjük is rögtön a külsővel. Nem meglepő, hogy aki szebb, az vonzóbb is. De a vonzó embereknek nemcsak a megjelenését, hanem a belső tulajdonságait is többre tartjuk. Könnyebben hisszük el egy jó csajról, hogy kedvesebb vagy megértőbb az átlagnál, még akkor is, ha vakon nyilvánvaló lenne, hogy egy szörnyeteg. Szóval, mielőtt az álompár ideájába passzírozunk egy helyes arcot, nem árt, ha objektivitást erőltetünk magunkra.

Szintén nem újdonság, hogy a szórakozóhelyeken a legalulöltözöttebb csajokat a legkönnyebb felszedni, azt viszont kevesebben tudják, hogy valószínűleg ők a legtermékenyebbek is a felhozatalból. Kutatások bizonyítják ugyanis, hogy a magából legtöbbet mutató nők vannak legközelebb az ovulációhoz. Ha tehát mindene kint van a felszedett csajnak, ne felejtsen el otthon óvszert húzni.

Desmond Morris etológus szerint az embert génjei, a géneket pedig saját maguk legprofibb továbbörökítése hajtja, így a párválasztásnál ösztönösen az egészséges külsőt, a fiatalságot és a tiszta bőrt részesítjük előnyben. A női gének ezen túl a biztonságra vágynak, amit számukra a széles váll szimbolizál. A korral keveset tehetünk, egészségre törekedni amúgy sem árt, a tiszta bőrért és a széles vállakért viszont aktívan küzdhetünk. Ha máshogy nem, egy válltöméssel. Hátha bejön.

A bevágódáshoz elég sokszor felbukkanni

A kutatások szerint az emberek közötti vonzalmat alapvetően három tényező, a fizikai közelség, az ismerősség és a hasonlóság befolyásolja. Ez persze logikus, hiszen kényelmesebb olyan partnert választani, aki nem a világ másik végén lakik, a hozzánk hasonló emberek pedig, akik osztoznak alapvető értékeinkben, megerősítenek világszemléletünkben és személyiségünkben. Az ismerősség hatása ennél valamivel hihetetlenebb, pedig a kutatások szerint pusztán az, hogy valakit már láttunk korábban, növeli a vonzalmat. Még akkor is, ha csak fotójával találkoztunk. Ha tehát azt akarjuk, hogy potenciális partnerünk felfigyeljen ránk, elég, ha rendszeresen bukkanunk fel a közelében.

Ha ő szép, ön legyen okos

Egy közgazdaságtan-alapú pszichológiai elmélet szerint az ember mindig a legmagasabb értékű társat keresi. Az elmélet szerint a jó tulajdonságok adják meg egy ember piaci értékét, aki aztán a sajátjával megegyező értékű partnert választ. A jó tulajdonságoknak persze nem kell azonosnak lenniük, nem véletlenül szaladgálnak gazdag öregurak klassz fiatal csajokkal. A kutatások szerint egyébként a nők társadalmi rangjuk és (/vagy) intelligenciájuk alapján ítélik meg a pasikat, a férfiaknak pedig főleg a vonzó külső számít.

Az elméletből kiderül, hogy nem kell feltétlenül megijedni attól, hogy valaki jól néz ki (állítólag a túl jó nőket senki sem meri összeszedni), csak meg kell találni magunkban a cserealapot. A Journal of Sex Research című újságban megjelent tanulmány szerint a vonzó külsejű partnertől azért sem érdemes betojni, mert sokkal hajlamosabbak a flörtökre, még akkor is, ha van partnerük.

A szenvedélyhez sokkolni kell

A vonzalom alapvető szabályain túl vagyunk, már csak ügyesen kell flörtölni, kerülni a kliséket és bevetni a megfelelő csajozós dumát. Azt azért nem árt még megjegyezni, hogy egy szenvedélyes estéhez és a rajongás kiváltásához jól jön, ha némi adrenalint csempészünk a randiba. Kísérlettel bizonyították, hogy a futással vagy gyilkosságot mutató videóval felspannolt férfinak jobban bejött a már korábban vonzónak titulált nő, ha pedig egy félelmetes jelenet után egy szexiset néztek, intenzívebb volt a merevedésük, mint egy sima erotikus felvételt követően. Az izgalomátvitel tehát működik, jobb, ha ön is bokszmeccsen randizik.