2010 fitneszedzőinek gondolni kell az öregekre, a kövérekre, a szegényekre, az unatkozókra és a praktikumhívőkre is. A trendkutatók szerint meg is teszik.

Tudjuk, utál edzeni. Pedig mozogni jó, nemcsak a felesleges kilók, de az egészség és a jó közérzet miatt is. Mázli, hogy 2010-ben az edzés már nem feltétlenül kínlódás egy hónaljszagú fitneszterem kopaszai között, hanem szórakoztató szabadidőprogram. Legalábbis ez derül ki az American College of Sports Medicine és az American Council on Exercise nevű szervezetek külön-külön végzett fitnesztrend kutatásaiból. Meg az, hogy olcsóbb és változatosabb edzésformákra vágyunk.

A trendkutatásokból általánosságban leszűrhető, hogy az öregedő és folyamatosan hízó nyugati társadalom, és különösen a dagadt gyerekek miatt egyre nagyobb az igény a speciális edzésprogramokra. Meg az, hogy a személyi edzés ideje lejárt, 2010-ben már az állandó, kis csoportokban való mozgás a menő. Így ugyanis sokkal olcsóbb. De nézzük a konkrétumokat.

A pilates klassz

A 2010-es fitnesztrendek legnyilvánvalóbbika a pilates további térhódítása. A szakemberek szerint ez az edzésforma azért olyan népszerű, mert amellett, hogy erőnlétet fejleszt, még a tartásra és a hajlékonyságra is pozitív hatással van. Ráadásul könnyen beleépíthető a hulla hopp karika, ami valamiért újra divatba jött.

Időtakarékos módszerek kellenek

Nem újdonság, hogy az embereknek nincs ideje a mozgásra, de idén már rengeteg időtakarékos edzésmódszer érhető el, amik valószínűleg egyre népszerűbbek lesznek. Ilyen például a nagy-intenzitású intervallum edzés, ahol a kardió teljes erőbedobás és pihés szakaszait váltogatva, jellemzően 30 percnél rövidebb időtartam alatt zajlik. A módszer előnye, hogy hatékony zsírégető és jobban fokozza az állóképességet, mint egy hosszabb, közepes intenzitású edzés. Hasonló előnyökkel bír a Boot Camp is, amiben katonai kiképzéshez hasonlóan feladatsorokat kell gyorsan, szünet nélkül végrehajtani.

Edzés otthon

A leginkább idő- és költségtakarékos megoldás az otthoni edzés. A trendkutatók szerint tehát Rubint Réka DVD-i és a P90X-hez hasonló komplett edzésprogramok jól pörögnek majd 2010-ben. Ennél persze sokkal szórakoztatóbb megoldás a mozgásérzékelős rendszerre épült fitnesz program, a Wii Fit beszerzése vagy akár Jillian Michaels Fitness Ultimatuma.

A testtel játszani kell

A trendkutatók szerint idén egyre kedveltebbek lesznek a speciális, játékos mozgásformák, ahol a megszokottól teljesen eltérő, szórakoztató formában sportolhatunk. Ilyen például a már nálunk is futó rúd fitnesz vagy a levegőben való edzésre építő jukari. Ennek lényege, hogy egy felfüggesztett dupla hevederen különböző pózokat megtartva kell lengeni, és a mélyizmok megfeszítésével folyamatosan stabilizálni a pozíciót.

Nem kevésbé játékos edzésforma a latin táncokat és a fitneszt kombináló zumba, ami már szintén elérhető itthon.

Közelítünk a valósághoz

Az játékos mozgásformák mellett a funkcionális edzés, azaz a hétköznapi feladatokra felkészítő fitnesz is népszerű lesz. A funkcionális edzés olyan átlagos feladatokat szimulál, mint a túrázás vagy a bőrönd felpakolása egy vonat csomagrekeszébe, de profi sportolók felkészülését is szolgálhatja. Például a bringásokét: