Hajlamosak vagyunk azonnal plasztikai műtétek garmadát képzelni az előnyös változások hátterébe, de a megkérdezett plasztikai sebész, dr. Csuha Lajos szerint nem minden esetben erről van szó: műtét nélkül is megőrizhetjük bőrünk feszességét, csak pénz és idő kérdése, és nem minden műtét, amit mi annak gondolunk. Persze vékonyabb orrunk nekünk is csak orvosi segítséggel lehet.

Nem biztos, hogy törzsvendégek

„Nem biztos, hogy helyes az a feltevés, miszerint a színész- és énekesnők törzsvendégek a plasztikai sebészeten, de ennek ellenkezője sem állítható” – mondja dr. Csuha Lajos, plasztikai sebész. A legrosszabbul sikerült műtéteken sokat csámcsogunk, de egy teljesen átlagos, jól sikerült orr mellett simán elmegyünk az utcán. És ez így is van rendjén, mert mint megtudtuk, a jó arcplasztika arról ismerszik fel, hogy a kollégáink nem jönnek rá hosszas találgatás után sem, mitől lettünk szebbek az egyhetes „nyaralásunk” után. Mondjuk egy mellplasztikát már nem ilyen könnyű letagadni.

Orvosi segítség nélkül

Egyébként 30 és 40 éves kor között akár kozmetikai és orvosi segítség nélkül is megúszhatjuk újabb ráncok nélkül. A doktor úr szerint ehhez kerülni kell a napot, le kell szokni a dohányzásról, és nem árt tisztítani és hidratálni arcbőrünket. Meg persze a dekoltázst: tudniillik a dekoltázs bőre árulkodik 40 fölött leginkább a korról (a kézfejet leszámítva), és még ha arcunkat műtéttel ránctalanítjuk is, ezt a részt nem tudjuk hatékonyan korrigáltatni.

A szépészeti beavatkozások között különbséget kell tennünk: a legegyszerűbbek mindenki számára elérhetők, és nem minősülnek műtétnek: csak egy jó kozmetikus kell és minőségi arckrémek. Erre pedig biztos nem keveset áldoznak az amerikai sztárok, így nem meglepő, hogy 40-50 évesen, vastagon sminkelve 20 évvel fiatalabbnak tűnnek, viszont 50 éven felül ezeknek már nem lesz hatásuk.

Továbbá biztos, hogy a szintén nem műtétnek számító anti-aging kezeléseket is igénybe veszik: ezek során orvosi rendelőben, általában bőrgyógyászok a bőr alá juttatják azokat a hatóanyagokat, melyeket a krémekkel csak a felszínre tudnánk felvinni, például hialuronsavat, vagy különböző vitaminokat. Egy-egy ilyen kezelésnek nincsenek nyomai, maximum pár napnyi bőrpír, így gyógyulási időszakkal nem kell megszakítani a munkát.

Botox, lézeres mélyhámlasztás, fonalak

Az már csak feltételezés, hogy műtéti beavatkozásokkal, vagy botoxszal élnek a filmcsillagok. Műtét kategóriába tartozik a lézeres mélyhámlasztás is, a kollagénstruktúra átrendezése sebészi fonalakkal vagy a feltöltések: az arc bármely részét lehet tölteni,kollagénnel, hyaluronsavval, vagy mesterséges műanyag polimerekkel de a saját zsírszövet is alkalmas erre a célra. Szilikonnal ma már nem, mert ennek injekciós formája sok országban nem engedélyezett. Ezeket a beavatkozásokat évente kell ismételni, hogy megmaradjon hatásuk. Most nagyon divatos itthon is a mini-lift, azaz a bőr és az arc mélyebb izomrétegeinek megfeszítése kis bemetszéssel a fül előtt. Ez tipikusan olyan műtét, melyet – ha jól végezték – teljesen titokban lehet tartani. Ezeket a beavatkozásokat, például arcplasztikát, szemhéjplasztikát 7-12 évente meg lehet ismételni, de az orrplasztika eredménye jó esetben teljes életre szól.

arcfeltöltés injekcióstűvel

Melyik híresség arca sebész műve?

A hírességek között van, akiről tudjuk, hogy nem csak kozmetikai kezelésekre jár, bár fényképek alapján nagyon nehéz megállapítani, mi sebész műve, és mi köszönhető a sminknek vagy a fényeknek. Van, aki le sem tagadhatná műtéteit, például Megan Fox hiába titkolná, elég feltűnő, hogy leszedette a puklit az orráról, illetve – szakkifejezéssel élve – megváltozott az orrhát-orrcsúcs arány. Jennifer Aniston is az orrával volt elégedetlen, be is vallotta, hogy voltak műtétei. Azok azonban annyira jól sikerültek, hogy az arca jellege egyáltalán nem változott. Más beavatkozás nyomát a sebész nem találja, és biztos benne, hogy a 41 éves színésznő nagyon odafigyel bőrére és óvatosan napozik, mert még jó állapotban van az arca és a dekoltázsa is.

Demi Moore sem próbált titkolózni, mikor a testén végrehajtott szépészeti műtétekről volt szó, de azt váltig tagadja, hogy az arcával bármi történt volna, annak ellenére, hogy 2007-ben olyan hírek jelentek meg róla, hogy több millió forintnak megfelelő összeget költött peelingre és ráncfellvarrásra. Dr. Csuha ugyanazon a vélemény van, mint külföldi kollégái: lehet, hogy voltak különböző bőrkezelései a 47 éves színésznőnek, de az is lehet, hogy genetikailag áll ilyen jól ellen a természet törvényeinek. Tekintse meg alábbi galériánkat, amelyben a sebész egyenként elemzi ki a hírességeken végzett beavatkozásokat!

Sok hollywoodi színésznő a természetességet tűzte zászlajára, ők biztos nem teszik ki az ablakba a félévente ismételt mezoterápiát, vagy a rendszeres botoxkezeléseket, és azt sem vernék nagy dobra, ha karrierjük indulása előtt valaki igazított volna kicsit görbe vagy széles orrukon. Madonna is azt állítja, rajta minden természetes, és Dr. Csuha nem lát rajta olyan érdemi változást, ami műtétre utalna. Persze megeshet, hogy egy-két mini-liftet bevállalt az 52 éves díva. Angelina Jolie-ról nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy műtötték volna, és nem is reklámozza, bár vannak különbségek 2000-es és 2010-es arca között: az orra mintha vékonyabb lenne, kevésbé lóg a szemhéja, és talán magasabbra került az arccsontja. Azt már meg sem említjük, hogy bőre ugyanolyan hibátlan, mint 10 éve.

Halle Berry tavaly azt állította, sosem feküdne sebészkés alá, mert soha nem lesz rá szüksége. Az lehet, hogy nem lesz szüksége botoxra, de némi orrkorrekcióra ő is benevezett, igaz, nem az elmúlt 10 évben, hanem még régebben: az orrcsúcs túlságosan lekerekített, és mintha kicsit vékonyabb is lenne, mint volt. Az alig 18 éves, erkölcstelennek bélyegzett Miley Cyrust is azzal gyanúsítják, hogy megműttette az orrát – egyébként akár meg is műttethette volna, mivel 16 éves kor fölött már operálható az orr – de az orvos szerint nincs beavatkozásnak nyoma a képen. Ha mégis változtattak rajta, akkor nagyon odafigyeltek arra, hogy az európai orrhát és negroid orrcsúcs jellegzetességeit megtartsák. Mindennek ellenére talán Cate Blanchett az egyetlen a színésznők közül, akinek elhihetjük, hogy mindene eredeti. Állítása szerint a házassága is rámenne, ha plasztikáztatna.

Műtét előtt és után. Vagy csak Photoshop?