A ciki női ruhákról már értekeztünk, most a pasikon a sor. Ez alkalommal nem a divatkerülésből adódó ruházati bakikat vesszük sorra, mint például a zokniszandál vagy a rácsos atléta hasitasival, hanem a divatkövető férfiak által hájpolt, inkább vicces mint menő göncökről és kiegészítőkről tartunk szavazást.

Ha kínos férfiruhákról van szó, mindig azonnal a beugrik a zokni és a szandál párosa, a lyukacsos atléta, a fejtetőre illesztett kis paróka (pepi), hasitasi, makkos cipő, etc. Ezekkel keveredik fejünkben a felhajtott pólógallér, a hatalmas fém övcsat és a skinny farmer. Ez utóbbiakat azonban egész más korú és gazdasági helyzetű férfiakon látni, mint előbbi ízlésromboló kiegészítőket.

A divatkövető férfiakat gyakran bélyegzik metroszexuálisnak (nagyvárosban élő, többnyire egyedülálló férfi, aki sokat költ kozmetikumokra, fodrászra, divatra és sokat törődik külsejével) vagy melegnek, pedig egyszerűen csak adnak magukra: talán kicsit sokat, talán túlzásokba is esnek, de ők csak a trendeket akarják követni. Az igényes (de legalábbis trendinek számító) fiatal férfiak rekvizitei közül önök szerint melyiket kéne a lehető leggyorsabban elfelejteni? A több kilós övcsat vagy a vasalt haj kínosabb? Szavazzon!

Felhajtott gallér

A felhajtott gallér komoly múltra tekint vissza: A XX. század előtt például minden gallér álló volt, a tömegtermelés beköszöntével hajtották csak le őket. A tenisztrikók divatba jöttével – hála René Lacoste-nak – megint égnek meredtek a gallérok: a teniszcsillagok – és Elvis – majmolása vezetett az utcán is magas gallérral hordott piké pólók divatjához, ami évtizedek óta nem múlik, – hiába emlegetik sokan tahóságként – és addig nem is fog, amíg menőnek számít napsütötte golfpályáról, vitorlásról, teniszpartiból a városba érkezni. Mostanság már jelzőként is megállja a helyét, jobban mondva inkább szitokszóként… A Balaton Sound és a Hajógyári sziget buliközönsége állítólag mindig felcsapja nagy márkajelzéssel ellátott piképólója gallérját.

Skinny farmer

A testre simuló farmer 2006. körül kezdte borzolni a kedélyeket külföldön, hozzánk kicsit később érkezett a Victoria Beckham által is cikinek tartott trend. A csőnadrággal az a legnagyobb baj, hogy a férfitest legapróbb hibáit is óriássá nagyítja: biztos önök is láttak már normál súlyú fiút szűk gatyába préselődni, nem egy szívderítő látvány. Ahogy a rövid, úgy a hosszú, de vékony lábon is előnytelenül feszül a „slim fit”. Napjainkban például Varga Viktor fitogtatja vékonyságát ilyen nadrágban, István Dániel pedig évek óta csőgatyában vezeti a Reflektort.

Hatalmas – lehetőleg márkás – napszemüveg

Ennek a trendnek hasonló forrást tippelünk, mint a felhajtott gallérnak: aki lazán bejön a golfpályáról, az nem csak a nyakát védi a nap sugaraitól, hanem a szemét is, mégpedig márkás lencsékkel. A gazdag alfahímek koppintása fajult odáig, hogy boldog-boldogtalan szélvédő méretű – és alakú – napszemüvegben rohangál. A nagy szemüvegre meg ugye nagy márkajelzés fér, ki is használják a helyet a feltehetően hamis szemüvegek készítői és jó nagy betűkkel biggyesztik ki a termékre a márka nevét. Akkor válik igazán kínossá a hatalmas napszemüveg, amikor lemegy a nap és/vagy sötét szórakozóhelyre érünk, mégis rendületlenül hordjuk.

Több kilós fém övcsat

A hatalmas övcsatok a szűk szárú nadrág tökéletes kiegészítői, bár befuttatásukról inkább a szelíd motorosok és a vadnyugati cowboyok tehetnek, mint a XXI. század túl igényes férfijai. A bivalyfejes nagy ezüst csatok a gengszter rappereken váltak először pisztoly vagy dollár alakú ékszerré, csak eztán irigyelték el a fémes csatok csillogását a bulizni induló divatférfiak. A túlzó méretű, hülyébbnél hülye alakú övcsatok a férfiasságot hivatottak kihangsúlyozni, de általában épp az vész el alattuk.

Vasalt haj

Az igényes férfi nem csak a ruháira fordít különös figyelmet: a haj- és arcápolás is fontos szerepet tölt be életében. A frissen mosott, időnként visszavágott tüsi hajon túl is van élet, például egy középhosszú loboncból szép frizurát lehet vágni, amit aztán reggelente menetrendszerűen lehet sütni, vasalni, szárítani, lakkozni. A hajvasalás már teljesen elterjedt a tinik körében, az idősebb férfiak hajfestéssel próbálják elfedni ősz hajukat. Fodrászhoz járni, fésülködni, hajat mosni nem ciki, – sőt – de vajon a hajvasalás már túlzás?

Köldökig kigombolt ing (gyantázott mellkassal)

Ha nem álló galléros póló van a divatáldozaton, akkor valószínűleg atléta, mely fölött köldökig kigombolt ing kanyarodik a csőszárú nadrágba. Napjainkban trendinek számít a kockás ing, természetesen nagy feliratokkal. Az igazán bátrak nem vesznek az ing atlétát, hanem szőrtelenítik mellkasukat, keresztet akasztanak nyakukba – nem vallási megfontolásból, csak úgy Madonna után szabadon – és így indulnak bulizni (vagy dolgozni, selyemfiúként).

Tetoválás

A metroszexuális férfiak imádják a tetoválásokat, főként a nagyobb kiterjedésű, aktuális divatnak megfelelő varrásokat. A japán motívumos tetkók nagyon tarolnak, befutó a koi ponty, a gót betűkkel kiírt életbölcsesség vagy a feketén tekeredő nonfiguratív minták. Gyakran kerülnek alkarra a mély jelentésű üzenetek, de a bordákra és lábszárra is trendi tetováltatni.

Melyik trendinek minősülő férficucc a legkínosabb?

Döntse el ön, melyik a felsorolt divatbakik közül a legbotrányosabb! Min mosolyodik el: egy égnek állított, vasalt taréjon vagy egy alkaron úszó halon? Ön szerint ki a nagyobb tahó: akin hatalmas replika napszemüveg villog, vagy aki felhajtja a gallérját? Esetleg a több kilós övcsatok hozzák ki a sodrából, vagy a borotvált mellkason kigombolt ingek? Szavazzon, melyik mostanság trendinek minősített ruha, kiegészítő veri ki önnél a biztosítékot!