Milánóban nemrég értek véget a jövő tavasz-nyár férfidivatját bemutató divathetek. Van, akinek az egészből csak a modellek voltak érdekesek , de most vessünk egy pillantást a ruhákra is! Tíz pontban foglaltuk össze azt, hogy mit gondolnak a legnagyobb tervezők 2011. férfidivatjáról. Vigyázat, ezt nem viccnek szánják!

1. Szakáll

Nemcsak a testszőrzetből volt a szokásosnál több a divatbemutatókon, úgy látszik, Brad Pittnek sikerült divatot teremtenie terebélyes szakállával, amit nemrég nyírt le. Igaz, az arcszőrzet ilyen szintű túlburjánzása pont nyáron nem túl praktikus (pl. melegít, és úszás után szárítani kell, mint a hajat), és nagyban megnehezíti annak a dolgát, aki ápolt ember benyomását szeretné kelteni, cserébe viszont egyértelműen férfias. A legnagyobb szakállakat Roberto Cavallinál és Jean-Paul Gaultiernél láttuk.

2. Tetoválás

Nemcsak a szakáll lesz divat a jövőben. Újabban a designerek nem rejtegetik modelljeik tetoválásait (már ha van nekik, de újabban szokott lenni, még ha nem is mind valódi), hanem mintha kifejezetten megpróbálnák beleépíteni a tetkókat a megjelenésbe. Az üzenet tehát, hogy kinek van, az mutogassa, és ne olyan ruhát vegyen, ami alól csak félig lóg ki, hanem akkor már hagyja teljesen szabadon. 2011-től a férfiak öltözzenek össze saját tetoválásukkal, mondja a Versace és az Armani.

3. Rövid szár

Az előbbiekből kiindulva az is lehet, hogy a jóval boka fölött végződő nadrágszárak is csak azt a célt szolgálják, hogy a lábtetoválások jól látszódjanak. De persze a tetoválatlanok is büszkén harangozhatnak majd lábszárukkal a hirtelen végződő nadrágokban, úgy tűnik, jövőre nagyon menő lesz ez a fazon.

4. Forrónadrág

És ha a hosszú szárú nadrágok megrövidültek, ne legyen ez másként a rövidnadrágokkal sem. Az utcán az utóbbi időben ahhoz vagyunk szokva, hogy egy sort nevével ellentétben térd alatt végződik. Ezt a divatdiktátorok megelégelték, és megint bepróbálkoznak a férfiaknak való forrónadrággal - vagy legalábbis nagyon rövid szárú sortokkal. Szinte nem volt tervező, akinél ne lett volna ilyen nadrág a 2011-es kollekcióban. Életemben nem láttam annyi combot, mint amikor ezeknek a divatbemutatóknak a fotóit néztem végig. De ön bátran kattintson, nem kell tartania a csömörtől, a galériában csak egy-két kiragadott példa van.

5. Szemüveg

Már 2008-ban sem igazán számított újdonságnak, de ezek a nagykeretes szemüvegek egyszerűen nem akarnak elfogyni, se a nőknél, se a férfiaknál. Trendi volt és trendi is marad, kalandvágyók esetleg napszemüvegre cserélhetik.

6. Csokornyakkendő

Szépen lassan szivárog vissza a köztudatba a csokornyakkendő is. A folyamat előfutára akár a női masnimánia is lehetett, bár az sem kizárt, hogy a kettőnek semmi köze egymáshoz. De miközben a hétköznapok üzletemberei hihetetlenül unalmassá tették a sima nyakkendőket, addig ez a fazon elegancia helyett vagy mellett egyre inkább bohém aurát kölcsönöz viselőjének.

7. Szandál, zoknival is

A nőknél is egyre divatosabbak a szandálok, de hölgyeknél ez kevésbé nagy újság. Viszont a mostanában lezajlott divatheteken a férfiakon is szinte többször láttunk szandált, mint félcipőt. A szandálmánia olyannyira fel fog lángolni, hogy egyre biztosabbnak tűnik, amit előre jeleztünk: zoknival is menő lesz. A Bottega Venetánál mindenesetre ilyen is volt.

8. Citromsárga

És íme a negyedik dolog, ahol a férfidivat mintha a nőit követné. A hölgyeknél jó ideig a lila volt a legnépszerűbb szín, de az utóbbi időben aki trendi akar lenni, az inkább már valami citromsárgát vesz fel (kérdezzék csak Sarah Jessica Parkert). Az Emporio Armanitól eltekintve őrületesen színes volt valamennyi férfikollekció, de melyik volt az a szín, ami leginkább kiugrott a nagy tarkaságból? Hát persze, hogy a citromsárga. Vajon a férfiaknak is olyan jól fog állni, mint a nőknek?

9. Lady Gaga

Nem csoda, hogy a férfidivat a női irányzatokkal követi, vagy legalábbis egybeesik velük, ha az utóbbi évek legmeghatározóbb stílusú személye nő. Most nézzék meg ezt a fiatalembert, akinek a fejére Vivienne Westwood egy hajómakettet szerelt. Lehet, hogy túl sokszor láttam az Alejandro-klipet (biztos), de nekem azonnal Lady Gaga jutott az eszembe.

10. Kalap

Azért nem kell megijedni, természetesen nem csak ezek az őrületes fejfedők lesznek divatosak a jövőben, hanem meg lehet maradni a hagyományoshoz közelítő fazonoknál is. A lényeg, hogy valami legyen a fejen, csak ne baseball-sapka: kalap, rendőrsisak, kapucni, bármi más viszont mind jöhet.