Az első magyar szupermodell manapság már filmproducerként dolgozik, jelenleg 13. filmjét, az Üvegtigris 3-at készíti. Beszélt a Velvetnek a forgatásról, de azt is elmesélte, hogy saját pénze bánta a legutóbbi Dobó Kata-film bukását. Pataki Ági heti négyszeri sportot ajánl photoshop helyett, viszont mindig csak feketébe öltözik.

Legutóbbi Velvet-interjújában 2005-ben arra panaszkodott, hogy kamaszfia miatt túl sokat kell vezetnie. Ez még mindig így van?

Nem, hála Istennek már nem vagyok taxisofőr, viszont egyre inkább gondolkodom a biciklizésen. Csak sajnos egy olyan helyen lakom Budapest határában, ahova visszajutni nagyon nehéz, mert hosszú emelkedő vezet haza. Már megpróbáltam, de azért még egy kicsit bizonytalan vagyok.

Hogy a legaktuálisabb témával folytassuk: hol tart az Üvegtigris 3 forgatása?

A forgatást befejeztük augusztus elején, a hónap végére készül el az első változat, a rough cut. Ettől függően lesz még egy nap pótforgatásunk. Rendben ment a forgatás egyébként, bár nem voltak ideálisak a körülmények. Az első napokat elmosta az eső június végén, egyetlen felvételt sem tudtunk készíteni. Emiatt hatalmas csúszásaink voltak.

Aki volt már filmforgatáson, általában azt szokta mondani, hogy először érdekes, de nagyon gyorsan roppant unalmassá válik. Filmjei forgatásain sokat van jelen, ön is így érzi?

Aki először lát forgatást, annak érdekes. De ha egy kívülálló több napot végigkísér, az nem is érti, hogy ebből hogy lehet több napot ép ésszel végigcsinálni. Egy olyannak, aki nem aktív résztvevője a projektnek, annak a forgatás borzalmasan megterhelő és unalmas lehet. Aki viszont folyamatában látja a dolgot, érzékeli a negatívumokat és a pozitívumokat, az annyira bevonódik, hogy számára érdekes lesz a folyamat. A filmezés egy nagyon aprólékos, sziszifuszi munka, sok mindenből áll össze. Rengeteg olyan dolog és ember van jelen, aki vagy ami feleslegesnek tűnik, de aztán egy adott szituációban pont ez a dolog vagy ember fog kelleni.

Legutóbbi filmje egy Kern András és Dobó Kata főszereplésével készült thriller volt. Mit szólt a Halálkeringő hűvös fogadtatásához?

Az a film megbukott, pedig szerintünk a maga műfajában egy nagyon jó minőségben elkészült film volt. Magát a műfajt nem kérték Magyarországon. Ugyanezt egy amerikai filmtől elfogadták volna, de egy hazaitól nem fogadják el. Egyébként a filmet több fesztiválra is meghívták. Éppen most lesz versenyben az augusztus 31-én kezdődő Sao Paolo-i fesztiválon. A magyarok, ha már közönségfilm, akkor vagy vígjátékot szeretnének látni, vagy...

...vagy vígjátékot.

Pontosan! (nevet) Nagyon nehéz más műfajjal a magyar közönséget elérni. Mi is veszítettünk, mert saját pénzzel is benne voltunk a filmben. Abszolút csalódás volt, mert Kern András és Dobó Kata is remekül teljesített, és egyébként is mindenki beleadott mindent.

Beszélgessünk most egy kicsit a divatról! Lázba hozzák még a retróhullámok? Hordja korábbi évtizedek divatját?

Hordanám én, de azért nem lehet, mert akkor azt feltételeznék rólam, hogy úgy maradtam. Senki nem gondolná, hogy ezt én újból megvettem és én is a retrót kedvelem, hanem azt mondanák, hogy “na, szegény Pataki Ági…” (Nevet.)

Van azért kedvenc korszaka?

Igen, nekem leginkább a hetvenes évek eleje jön be. Nagyon szeretem azt a korszakot, ami a hippi-érát jelentette a világban, és amit mi itthon egy kicsit kevertünk a népművészettel, mert nem jutottunk hozzá azokhoz az igazi hippiruhákhoz.

Emlékszik, hogy mikor photoshoppolták először?

Miután abbahagytam a szakmát, öt év múlva felkértek egy reklámfotóra. Már elmúltam negyven éves, és egy dán kozmetikai szernek az arca lettem Magyarországon. Azokat a fotókat photoshoppolták, nagyon furcsa volt. Először persze tetszett, de később sok olyan fotóm jelent meg, amire azt mondták azok, akik nem ismernek, hogy “na, ezt is agyonműtötték”, mert annyira le volt szedve minden a képről, ami az enyém. Lehet egy kicsit szépíteni, de meg kell hagyni az ember korát és személyiségét, nem jó, ha elvesznek a részletek. Nekem az lenne a szimpatikus, ha nem létezne a photoshop. Én jobban szeretném látni a kis ráncokat, bibircsókokat, mindent. Ráadásul akkor meztelenül csak olyanokat fotóznának, akik arra tényleg érdemesek, nem olyanokat, akiket megcsinálnak. Nekem ez jobban tetszene, úgy látszik, ebben konzervatív vagyok.

Most teljesen feketében van. Szokott színesbe öltözni?

Nagyon ritkán. Néha fotózás miatt szoktam egy-egy színt felvenni, és akkor mindenki nagyon meglepődik. Van a szekrényemben egy rózsaszín és egy türkizkék valami, arra az esetre, hogy ha fotón vagy képernyőn kell megjelenni, akkor ne csak feketében legyek.

Mióta öltözik így, mikor váltott át feketére?

Amikor lett egy divatüzletem. Itt naponta lehetett volna másba öltözni, de rádöbbentem, hogy igazából frusztráló, ha az ember rabja a külsőségeknek. Én nem szezonról szezonra váltva öltözködöm, hanem valamit csak akkor veszek meg, ha szükségem van rá. Egy idő után elegem lett az állandó gyors változásból.

Zavarja, ha a koráról kérdezik?

Nem.

Hogyan tartja magát ilyen remekül formában 58 évesen?

Engem nem feltétlenül az érdekel, hogy hány ráncom van, és hány évesnek nézek ki, hanem az, hogy mennyire aktív résztvevője vagyok az életnek. Nem kímélő, de azért egészséges életmódot folytatok. Sokat sportolok, síelek, futok, tornázom, ami éppen adódik - hetente négyszer biztos, de ha tehetem, akkor minden nap. A sport boldogabbá, kiegyensúlyozottabbá, felszabadultabbá tesz, nagyon sokat ad. Ez nekem egy vadonatúj felfedezés, mert én erre elég későn jöttem rá. Nagyon sokáig nem csináltam semmit, csak zabáltam és dolgoztam. Nálam a kor hozta meg ezt a ráébredést.

Főz?

Nem. Néha kísérletezek több-kevesebb sikerrel, de ezt általában mások oldják meg helyettem.

Természetes napfénytől lett ilyen barna?

Igen.

Nem veszélyes napozni?

De, és nagyon ritkán is napozom. Fiatalkoromban nagyon sokat napoztam, de akkor még nem tudtuk, hogy ez mennyire káros. Teljesen lemondani mégsem tudok róla, mert napozni egyszerűen jó. Természetesen délben nem megyek napra, máskor is csak napvédővel, abszolút betartom az óvintézkedéseket.

A napozáson kívül van egyéb káros szenvedélye?

(Nevet.) Kávé, kávé, kávé. Arról nem tudok lemondani, napi hármat iszom.