Aki továbbra sem digitális formában szeretné követni az idő múlását, annak a jövőben sem lehet oka panaszra, ugyanis továbbra is rengeteg hagyományos naptárt lehet kapni, és köztük is nagyon sok olyan kiadvány van, ami egy – viszonylag – egyedi ötlettel próbálja meggyőzni a vásárlókat. Tavaly a Magdeburgi Egyetem meztelen diákjai voltak a tuti befutók, de idén kicsit más a felhozatal, többek közt versenybe szállnak a rögbiistenek, a politikusnők és a szőrös motorosok is.

01. Önként és dalolva

A Ryaniar utaskísérői idén is önszántukból szabadultak meg a ruháiktól, hogy hiányos öltözékben álljanak modellt a már igazi hagyománnyá vált naptárhoz. Idén összesen 382 nő és 18 férfi ajánlotta fel, hogy szívesen áll a kamerák elé. A naptárba végül 12 női alkalmazott került be. A bevételből befolyt összeg idén egy németországi alapítványt illet meg, mivel az ír légitársaság naptárai főként itt fogynak a legjobban. „Köszönjük a Ryanairnak ötvenezer önkéntesünk nevében, akik nap mint nap étellel látják el a rászorulókat Németország-szerte” – reagált a gesztusra Gerd Häuser, a Die Tafeln nevű szervezet vezetője. A Mexicana társaság utaskísérői inkább magukon akartak segíteni hasonló kezdeményezésükkel, a cég ugyanis nyáron csődöt jelentett. "A bevételből munkatársaink is részesülnek, miután augusztus óta nincs pénzkereseti lehetőségük" - tette hozzá Coral Perez ötletgazda.

02. Dögös nők és koporsók

Egy lengyel koporsókészítő cég pár évvel ezelőtt úgy döntött, hogy beszáll a naptárbizniszbe, hátha a lenge öltözékű nőket ábrázoló képek megnövelik a forgalmat. Az első – egy ilyen vállalkozástól kissé szokatlan – kiadvánnyal még 2004-ben rukkoltak elő, és az ötlet beválhatott, hiszen idén is jelentkeztek egy ilyen kiadvánnyal, és a mostani naptárral az 1999-es Drop Dead Gorgeous című film előtt tisztelegtek. A lengyel katolikus egyház természetesen nincsen elragadtatva a naptártól, hiszen szerintük ízléstelen a halált összefüggésbe hozni a szexszel.

03. A politikusnők is vetkőznek

Hat cseh politikusnő úgy döntött, hogy némi vetkőzéssel ünnepli meg azt, hogy a parlamentben egyre nagyobb szerepet kap a gyengébbik nem. „Fel akarjuk hívni a figyelmet arra, hogy a politikai életnek női szereplői is vannak” – nyilatkozta Lenka Andrýsová képviselőasszony. Mivel mégiscsak egy komoly foglalkozást űző asszonyokról van szó, igazi vetkőzés nincs, csupán visszafogott glamour fotók készültek róluk. Ja, és persze a fekete-fehér képekkel teli kalendárium eladásából befolyt összeget sok hasonló kezdeményezés szereplőjéhez hasonlóan ők is jótékony célokra ajánlották fel.

04. Fanszőrzettel készül 2011-re a Vogue

Úgy tűnik, hogy Kate Moss valóban divatba hozta a fanszőrzetet, ugyanis a Vogue Paris 2011-es naptárának modellje, Daria Werbowy is a maga természetes valójában pózolt a kamerák előtt, több képen is bemutatja, hogy ő nem a teljes csupaszság híve. A képeket Mikael Jansson fotós készítette, és a külsőségekért Anastasia Barbieri volt a felelős. Werbowy a fotókon csupán néhány fehérneműt és Louis Vuitton ékszereket visel.

05. Havas meztelenkedés

Szinte nincs olyan foglalkozás, amelynek képviselői a világ valamelyik pontján ne készítettek volna egy aktnaptárt. Nos, a Hütte blogra tévedve kiderült, hogy bizony a síoktatóknak is van ilyen kalendáriumuk. Sőt, egyenesen két változattal jelentkeznek, ugyanis az egyikben csak férfi, a másikban pedig csak női oktatók szerepelnek. Mint a hivatalos honlapon olvasható, a fotókat Hubertus von Hohenlohe készítette, aki egyébként világrekorder síelő. A naptár történetében első alkalommal igazi nemzetközi kiadványról van szó, hiszen a képek három gyönyörű síparadicsomban készültek, amelyek Európa különböző pontjain találhatóak.

06. Karl Lagerfeld mitológiája

A legendás Pirelli naptár 2011-es változatát a Chanel vezetőtervezője fotózta, és mivel nagyon kedveli a római és görög mitológiát, így ezt a témakört dolgozta fel a modelljei segítségével. Az aktuális kiadványban egyébként nemcsak jó nők szerepelnek, hanem néhány férfimodell is, sőt, egy hollywoodi híresség is Julianne Moore személyében. Karl Lagerfeld ugyanis úgy gondolta, hogy Zeusz feleségét, Hérát mindenképpen egy színésznőnek kell megformálni, és lőn. A tervező egyébként szerényen Homéroszhoz hasonlította magát a Pirellinek tett szolgálatai után. „Ugyanazt vittem véghez a fényképezőgépemmel, mint ő a tollával. Igaz, valószínűleg neki nem volt még tolla.” Egy szlovén divatfotós, bizonyos Ales Bravincar egyébként saját naptárral kíván visszavágni a Pirellinek.

07. A zord külső érző szívet takar

Mint azt a Pirelli példája is mutatja, nemcsak a meztelen vagy majdnem pucér nőknek szabad naptárakban szerepelniük. Sőt, nem is kell hivatásos modellnek lenni ahhoz, hogy valaki egy jó cél érdekében vetkőzzön. Így gondolták ezt a brit Yamaha XJR Owners' Club tagjai is, akik talán nem rendelkeznek tökéletes testtel, de a szívük aranyból van. A motorrajongó férfiak ugyanis szintén előrukkoltak egy saját pikáns naptárral, hogy pénzt gyűjtsenek azon iskola számára, amelybe az egyik tag Down-szindrómás kislánya jár.

08. Megint meztelenkednek a mezőgazdászok

Már tavaly is megállapítottuk, hogy a németajkú vidékeken rajonganak a vidéki életet bemutató aktnaptárokért. Külön van egy naptár a bajoroknak, az osztrákoknak és a svájciaknak is. Nemcsak a kereslet nagy, alkalmi modellekben sincs hiány, állítólag nagyon sok lány és fiú szeretné lenge öltözékben bebizonyítani, hogy mezőgazdasággal foglalkozni igenis menő. Idén a svájci Bauernkalendert szemléztük, ahol a sportos gazdálkodók mellett pár cuki állat is szerepel a biztos siker érdekében.

09. A stadionok istenei

A francia Dieux Du Stade kiadvány is több éve létezik már, ám ebben kisportolt testű parasztfiúk és mezőgazdászok helyett hasonlóan jó karban lévő rögbijátékosok szerepelnek, és mindez csupán 26 euróba és 60 eurócentbe kerül az erre fogékonyaknak. A hivatalos honlapra feltett képek szerint volt olyan sportoló, aki a teljes meztelenséget bevállalta, de azért a lényeget így sem lehet látni a felvett pózok miatt. A naptár fotóit idén is Francois Rousseau készítette, és a rögbisek mellett akad egy pár vendégmodell, aki más területről érkezett, például szerepel benne egy kézilabdás és egy focista is.

10. A jól öltözött macskák

Végül jöjjön egy naptár azoknak, akik sem híres, sem kevésbé ismert embereket nem szeretnének látni a kalendáriumokat lapozgatva, viszont unják már a szokványos, giccsbe hajló állatos kiadványokat. A United Bamboo márka két tervezője Thuy Pham és Miho Aoki viszonylag újnak számít a naptárkészítésben, hiszen első kiadványuk tavaly jelent meg. A koncepció természetesen idén sem változott: végy tizenkét fotogénnek mondható macskát, és öltöztesd be a szőrös modelleket a saját kreációid macskásított változataiba.

Bónusz: Kiszel Tünde, a naptárdomina

Végül, de nem utolsó sorban jöjjön egy kis hazai íz. Bár jó pár magyar híresség készített már saját naptárt, hazánkban mindenképpen a médiajelenség a celebkalendáriumok koronázatlan királynője. Kiszel Tünde idén vadabbra vette a figurát, szétszaggatott ruhában, dobermanokkal pózolt Kaszás Bence fényképezőgépe előtt. „Agyaltunk rajta, olyat kerestünk, ami tényleg más, mint a többi, és mindenképpen nagy durranást szerettünk volna. Amúgy most a bőr igen nagy divat. Egyik ismerősöm azt mondta, amikor látott pár képet a naptárból, hogy egy picit Lady Gagá-s lett, de nem ez volt a cél, mert eredeti szeretnék maradni, nem akarok másokat utánozni” – vázolta az ötletet Kiszel.