Most, hogy véget értek a 2011-es ősz-téli divatot felvonultató bemutatók divathetei, elmondható, hogy csak egyetlen olyan trend volt, amely a kifutókról csak úgy ordított, főként Milánóban. Ez pedig a nőkre adott férfiruházat. Egyenruhák, nadrágtartók, zakók, nyakkendők, kalapok - még a kucsmák is a női ruhatár trendi darabjainak számítanak a 2011-es ősz-téli ready to wear divatbemutatók alapján. Olyan divatházaktól mutatunk példákat, mint Roberto Cavalli, Dolce & Gabbana, Moschino vagy Giorgio Armani.

A női divatheteken férfidivat ordított a kifutókról

Most cseng le a következő ősz-téli félév divatját előrevetítő divathét-szezon, és ilyenkor az éles szemű trendelemzők nagy műgonddal hasonlítgatják össze az egymástól többé-kevésbé függetlenül dolgozó tervezők munkáit, hogy meg tudják mondani, mik azok a trendek, amik több kreátornál is felbukkantak. Ha ugyanis egy színt, stílust, mintát, sziluettet, megoldást vagy korszakra visszahivatkozást több designer is alkalmazott, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy az a bizonyos szín, stílus, stb. hamarosan divatba jön.

Namost a 2011-es ősz-téli divat legegyértelműbb trendjének kifürkészéséhez nem kell éles szem, hiszen csak úgy ordított a kifutókról, hogy ezúttal a szokásosnál jóval több tervező ment el igen messzire ugyanabban az irányban. Ez az irány pedig a férfiruházat.

Milánóban minden bizonnyal volt valami a levegőben, amikor a legutóbbi kollekciók készültek, hiszen a milánói divathéten mutattak a legtöbb férfinak öltözött nőt, de a többi divathéten is fel-felbukkantak a zakós, nyakkendős vagy egyenruhás csajok. Galériánkban bőséges képanyagot mutatunk arról, milyen sok tervező vetítette előre-alkalmazta-követte most ezt a trendet Giorgio Armanitól a Moschinóig, úgyhogy érdemes valamelyik képre kattintani.

A következő tél a szexi rendőrnők, kucsmás hölgyek és hózentrógeres csajok tele lesz

Ha nagyon akarjuk, akkor a férfiruha-trend előszelének tekinthetjük így utólag a megszámlálhatatlan szezon óta tartó military-, illetve tengerész-mániát, de igazából a Moschino volt az egyetlen divatház, ahol kifejezetten egyenruhákat alkalmaztak (tengerészes stílusban). A többi tervező a férfiöltözködés egyéb területeiről merítette az inspirációt. A férfizakóval operáló női kosztümök nem igazán számítanak újdonságnak, sőt, láttunk már nyakkendőben divatozó csajokat is az utóbbi időben, de most ennél többről van szó.

Az egyik legnépszerűbb női kiegészítőnek a nadrágtartó ígérkezik. A Frankie Morello és a Dolce & Gabbana bemutatóján is láttunk ilyet, és az utóbbi tervezőpáros által kreált férfias stílust máris van, aki hordja.

Abbie Cornish ausztrál színésznő (Madonna befejezésre váró új filmjének főszereplője) egy héttel a Dolce & Gabbana-bemutató után máris egy olyan szerelésben lépett fotósok elé (lásd a képet), amiben a megszólalásig hasonlított a divatbemutató egyik modelljére.

Íme egy gyors leltár a férfiruhatárból (megint) kicsent olyan kiegészítőkről, amelyeket elvileg hamarosan úton-útfélen nőkön fogunk látni: a nadrágtartó mellett ott vannak először is a nagy cowboy-csatos övek. Aztán természetesen az ing-nyakkendő-zakó összeállítás, a tányérsapka, a szmoking, a rockerdzseki, az orosz kucsmára emlékeztető fejfedő, valamint jópár a férfias kalapfazon.

Ezzel most mondani akarnak valamit?

Mondhatnánk, hogy direkt időzítettük nőnapra ezt a cikket, de a dátumnak igazából nincs szándékolt üzenetértéke. Ettől függetlenül vajon mond-e valamit a nők helyzetéről az, hogy most megint trendi, ha férfiruhában járnak? Vajon a nők egyenjogúságáért küzdenek a tervezők, vagy arra próbálnak utalni, hogy a világ keménysége elférfiasítja a hölgyeket (miközben a férfiak is jóval nőiesebbek most, mint néhány évtizeddel ezelőtt)? Mi az üzenete ennek a kvázi-transzvesztitizmusnak?

A választ mindenkinek magának kell megadnia, én pl. úgy látom, hogy ha egyáltalán van üzenete ennek a trendnek, akkor az annyi, hogy Marlene Dietrich óta nem sok minden változott. Azaz: ha egy nő tudja, hogyan kell férfiruhát szexisen hordani, akkor továbbra is dögleni fognak utána a férfiak. Ha viszont nem tudja, akkor elég hervasztóan fog kinézni. Galériánkban erre is, arra is talál majd példát.