Az Árkád 2011-es tavaszi zenés-táncos esztrádműsornak álcázott divatgáláján jártuk, megnéztük, mit fogunk idén hordani. Nem lehet könnyű teljesen átlagos ruhákból évről-évre izgalmas és tematikus termékbemutatót rendezni, de az Árkád is idén is megpróbálta. Boltkörkép a galériában – most modellekkel és nem dugi-próbafülkefotókkal.

Minden évben több tematikus divatshowt rendeznek a plázák, az Árkádban tavalyelőtt a jövő, most a mesehősök voltak soron: Jancsi és Juliska, Hamupipőke, Hófehérke, Csipkerózsika és társaik C&A, Vero Moda, Promod, Zara, stb. ruhákban táncoltak a színpadon. Kínos elő- és utószó helyett idén táncprodukció nyitotta és zárta az egy órás divatbemutatót, melyen az Árkád boltjai 5 perces blokkokban mutathatták be tavaszi-nyári kínálatukat. Most újabb boltkörkép helyett modelleken nézhetjük meg a tavaszi-nyári plázatrendeket, melyek idén sem követik szorosan a kifutókról diktált divatot.

Még mindig leggings

Egész kevés retro és állatmintás darabot láttunk a gálán, bőszárú nadrágok helyett is inkább szoknyákkal, leggingsekkel próbálkoznak az utcai divatot meghatározó plázaüzletek. Élénk színekből sem volt nagy választék, mindent vitt a rozsdabarna. Láttunk csipkét és virágmintát dögivel – a nemzetközi nagy bemutatókból talán ez a két trend szivárog majd át a budapesti öltözködésbe.

A hangos zenével és rengeteg extrém kiegészítővel érdekessé tett shown a hangsúlyos körítésben gyakran teljesen eltűnt az adott ruha, a férfimodellek néha egyszerűen a bemutatandó nadrág fölé húztak jelmezt. A legjobban a cipőbemutatóról terelődött el a figyelmünk: a Reno új kollekcióját fehérneműs, felpolcolt mellű modellek hozták ki selyempárnákon. A cipőket sajnos már nem tudjuk felidézni…

A tavalyról – vagy még régebbről – itt maradt tunika-leggings párosok és a sötét színű műbőr dzsekik mellett érdekes újdonság a női chino nadrág (bokáig érő, felül bő, répaszárú nadrág), mely minden bolt kínálatában szerepelt, leggyakrabban drapp színben (korábban megnéztük, 8.000 forint körüli áron kapható a legtöbb helyen). Az új fazon beszivároghat az irodai trendbe is, de ha nem merünk újítani, vehetünk bárhol csinos, térdig érő ruhákat, kosztümöket is – a Marks & Spencer bemutatója legalábbis ezt sugallta.

Pocahontas, Jázmin, Disney…

A virágos holmik közül a halvány-visszafogott színű, aprómintás darabok kerülnek előtérbe idén, nyugodtan vegyíthetünk is többféle virágmintát egy öltözéken belül. A visszafogott színek minden üzlet kínálatára jellemzőek voltak, a tavasz slágere a rozsdabarna, a drapp és a bézs lesz a jelek szerint. A szoknyák általában hosszabbak, mint tavaly, minik helyett inkább térd fölé érő, lágy esésű aljakat vonultattak fel a gálán.

A férfiválaszték ebben a szezonban is öltönyre vagy farmer-póló összeállításra szűkül, esetleg ezek keverékére: a Jack and Jones és a Jeans Club a fiatalos vonalat erőltette, a C&A az eleganciát képviselte. Ennyi jutott a férfiaknak. Meg pár rövid száras fürdőgatya a Skiny-től.

50-es évek, törpetűsarok, macskaszemüveg?

A retro vonulatot a színek és egy-egy ruhafazon nyomokban tartalmazza, a cipők és napszemüvegek viszont még ennyire sem követik a nemzetközi trendeket: egyik modell sem viselt például törpetűsarkút, a plázaboltok a jelek szerint még mindig a 10 centis sarkú, sokpántos szandálokat preferálják. A férfimodellek jobb híján még mindig dorkóban vonultak fel, de az elegánsabb ruháikhoz kaptak kockaorrú bőrcipőt.

Mi leginkább az élénk színű ballonkabátokat hiányoltuk a ruhák közül, és a világos színű motorosdzsekiket, a közönség azonban maximálisan meg lehetett mindennel elégedve, olyan lelkesen tapsolt egy-egy tour végén. Jó hír, hogy nem kell nagyon bevásárolnunk idén, ha divatban akarunk maradni, mert jellemzően nincsenek nagy újdonságok a boltokban: hiába hangoztatták megannyi fórumon, hogy vége a szűk farmerek uralmának, a bemutatón mi ezt nem vettük észre, a leggings pedig még mindig öltöztet. Érdemes lehet előbb-utóbb beruházni egy-két rozsdabarna, téglaszínű ruhát, azok tuti jók lesznek ősszel is.