A budapesti üzletközpontot mellőzte a celebvilág nagyja, de Müller Attila és Jaksity Kata ott volt. Idén tizedik alkalommal rendezték meg a tavasz-nyári kollekció divatbemutatóját az Árkádban, ahol a táncosok és modellek bemutatták, hogy mennyire szép lesz majd nyáron a hátunkból kiálló ezüst kályhacsővel közlekedni az utcán. A Mátrix és Lady Gaga már csak hab volt a tortán, a marcipánszív pedig a meghívó szövege, amellyel megajándékozzuk önöket.

Amíg a hazai celebsereg a Cosmopolitan bikinishowján építette tovább kapcsolatrendszerét, addig az Árkád Üzletközpont feltűnően hírességmentes, ám annál vegyesebb közönségnek mutatta be üzleteinek tavaszi és nyári kollekcióját egy "jövőt idéző show" keretében. Íme egy kis részlet a meghívóból, olyan szép és költői: "Géntechnológia, űrutazás, a távoli galaxisok világa, cybertér, mesterséges intelligencia. Álmok, utópiák, ötletek. A jövő. Álmodjuk, féljük és tervezzük. Csíráit a jelenben kell keresnünk, valóságát csak sejthetjük, de így is meghatározó része életünknek. Nincs jelen, mégis inspirál" - tájékoztatta az üzletközpont a mit sem sejtő látogatót.

A honi celebvilágot az esemény háziasszonya, Jaksity Kata képviselte, aki elmondta, nem is sejtjük, hogy mennyien dolgoznak azon, hogy szebb, kényelmesebb és jobb jövőben éljünk. Valamint megosztotta velünk azt az igen nagy hírértékkel bíró információt, miszerint a divat- és formatervezők már évekkel előttünk járnak. A műsorvezető ezután Átányi Ajtonnyal, a bevásárlóközpont igazgatójával kiegészülve köszönetet mondott az egybegyűlteknek és támogatóknak, akik közt nemcsak a Tűzoltóság, de még az ÁNTSZ is szerepelt. Mi is köszönjük a tisztiorvosoknak a látványos elemeket ezúttal sem nélkülöző show-t.

Csak egy kattintásra a jövő!

Pink ágyékkötőben indultak harcba

A kínos kötelező körök után színre léptek a pink ruhadarabokból készült ágyékkötőket viselő táncosok, akik előadták a nemek harcának stilizált változatát. Ez a remek és örökérvényű motívum természetesen többször is visszaköszönt a bemutató során. A táncosokat modellek váltották a kifutón, akik a nem túl izgalmas virágos ruhákat a hajukban viselt művirággal és ezüst kockával ellensúlyozták, és ez Lady Gaga hajkölteményeit idézte. Amikor pedig az énekesnő több dala is felcsendült az est folyamán, úgy éreztük, az elméletünk beigazolódott.

Ha már szóba került a pink szín és a virágos minta, a különböző márkák néha nagyon hasonló kollekcióiból ezeket a következtetéseket vontuk le: a piros, a fekete és a fehér idén háttérbe szorítja az élénkebb színeket, de akkor sem követünk el divatbűntényt, ha éppen egy sárga, zöld vagy ciánkék holmit öltünk magunka. Ja, és fodros ruhát és szoknyát viselni a jövőben sem ciki, amennyiben a mértékletesség jegyében tesszük mindezt - derült ki az Orsay és a Pepe Jeans bemutatója alatt.

Neo gatyára vetkőzött

A jövőidézés problematikáját több alkalommal is kultuszfilmek felidézésével oldották meg a show rendezői. A Samsonite ezüstszínű táskáit és bőröndjeit többek közt két olyan fiatalember mutatta be, akik akár a Terminátor és a Mátrix: Újratöltve című filmből ismert ikrek szerelemgyerekei is lehetnének. A sok csupasz bőrfelület kedvelőit inkább a C&A fehérnemű-bemutatója hozhatta izgalomba, és így egy újabb eseménnyel bővült a meztelen férfi felsőtestet felvonultató divatbemutatók listája.

A Neónak és Trinity-nek öltözött modellek - többek közt az est második és egyben utolsó celebje, Müller Attila - ugyanis csak alsónadrágot viseltek. Na és persze az elmaradhatatlan UFÓ-napszemüveget, és a lábaikra felerősített fekete, szado-mazo szíjakat. Az utcai divatban ezt a vonalat továbbra is a nadrágból kilógó boxeralsó formájában tudjuk elképzelni. A filmes, futurisztikus és fülledt erotika a Cassone tourjában is visszaköszönt, ugyanis a modellek az Ötödik elem Lilujának műanyagszíjakból álló ruháját viselték egy-egy neon színű cicanadrággal.

Nemek harca és trendjóslás!

Virággyermekek és technoparty

A jósdák szerint a jövő sokat merít a múltból. Ezt tartotta szem előtt a Marks&Spencer, amelynek a ruháit a hippi korszak virággyermekeit idéző modellek mutatták be. Mindeközben a Föld különböző tájainak képei váltották egymást a kivetítőn, és csak hogy tudjuk, mennyire nemzetközi színpadon mozog az üzlet, egy ázsiai táncos is feltűnt a színpadon. Úgy tűnik, a jövőben sem lesz túl nagy sikere a természetközeli szemléletmódnak, ugyanis egy hirtelen váltással egy technoparty kellős közepén találtuk magunkat, ahol kötelező kelléknek számít a különböző - leginkább neon - színű álarc, esetleg gázmaszk, valamint a szuszpenzornak is beillő övcsat arra az esetre, ha nem csak a szennyezett levegő veszélyeztetné az életünket.

A fémes hatású kiegészítők - és itt most nem az ezüst színű csövekre gondolunk - egyébként kötelezőek mindenki számára, akik futurisztikus hatást akarnak kelteni, és a divatdzsungelben a túléléshez elengedhetetlen a fülvédő is, vontuk le a következtetést az OTP automata pislogó fénye előtt elvonuló modellek bemutatójából. Egyúttal kiderült az is, hogy a Velvet Kommandó milyen előrelátó volt, amikor napi fétisként megemlékezett a bukósisakról is.

Dorkó mindenekelőtt

A show alatt viselt cipőknek külön bekezdést szentelünk. Mivel a Converse Chuck Taylor cipője, illetve annak kelet-európai átirata, a dorkó meglehetősen sokat szerepelt az ominózus estén, valószínűleg továbbra sem néznek ki minket a divattudatos polgártársaink, ha tornacipővel rójuk az utcák. Jó hír azoknak, akik az elmúlt pár év során egy egész szekrényt tömtek tele különböző színű és anyagú balettcipőkkel. A hammernadrághoz hasonlóan öltözékünk eme darabjának sem ért még véget az uralma. A gladiátorszandál sajnos sikeresen túlélte a tavalyi szezont, és a női vásárlók kegyeiért idén is versenybe szállnak a nyitott orrú és a parafa talpú lábbelik. Ami a férfiakat illeti, a kockás papucscipőt is nyugodtan elő lehet szedni a szekrény mélyéről. Legalábbis a Reno szerint.