Megpróbáljuk megjósolni, milyen lesz a divat 2011-ben: a fashionising.com szerint valószínűleg maradnak a 2010-re jellemző trendek, érdemes bevásárolni a leárazásokon, megéri komoly és elegáns szövetruhákra, tarka cuccokra és szegecses motorosdzsekikre vadászni.

A fashionising.com szerint a válság is közrejátszik abban, hogy az előző évtized divatirányzataiból sok érvényes marad 2011-ben. Kevesebb az újdonság, de több a minőségi ruhadarab, mivel az emberek inkább jobb, több szezonon át hordható darabot vesznek, ha már vásárolnak. Az idei év legmeghatározóbb darabjai a 70-es éveket idézik majd, tweedből, szövetből vagy farmerből készülnek, de szegecses bőrdzsekinkben is lehetünk menők.

Marad a retró: szövet és bő nadrágszárak

Az 50-es 60-as évek után a 70-es évek is visszatért, különösképp az elegáns vonal: magas derekú, bő szárú szövetnadrágok, maxiruhák, bundakeppek, gyöngyös fejpántok, platformcipők jellemzik ezt a stílust. Persze vehetjük lazábban is a retrót, forrónadrág, hosszú nyaklánc, mélyen dekoltált lurexfelső bárhol kapható. Ha komolyan gondoljuk a 70-es éveket, egyenes frufrus bubifrizurát is csináltathatunk egyenes szabású szövetruháink mellé. A férfidivatban is ott lesz a retró, visszatérnek a bő szárú farmerek, szövetnadrágok, a retró, duplagombos öltönyök.

Kiegészítő: minitűsarok és macskaszemüveg

A kiegészítők terén is előnyben a múlt: az 50-es évek macskaszemüvegei rengeteg kifutón feltűntek, Giles Deacon, Jeremy Scott, Paul Smith, Tommy Hilfiger, és a Twenty8Twelve is a keskeny, felfelé ívelő keret extrém vagy klasszikus változatában küldte kifutóra modelleit. A cicaszemüveget leginkább szögletes archoz ajánlják, de a fashionising.com szerint csak türelem és próbálkozás kérdése, hogy mindenki találjon az arcához illőt.

A törpetűsarok is divatban van egy ideje, akárcsak a klumpa, a tavalyi nyár slágere: idén tovább hordhatjuk őket a trendelőrejelzés szerint. Új befutó a turbán, de ez utóbbit tényleg csak haladó divatáldozatoknak ajánljuk.

Felkai Eszter, a Big Bag Divat PR ügynökség vezetöje ezek mellett a kígyóbőrmintát emeli ki: a kígyó motívum remekül párosítható a retrós ruhákkal - ezt Paris Hilton is jól tudja.

Szelíd motorosok, bőr és szegecsek

10 éve nem unjuk a militaryt, most azonban úgy tűnik, kilépnek a vadabb bőrcuccok a katonás zakók árnyékából. A motorosdzsekik, bőrkabátok a Burberry és a Balmain kifutóján is nagy sikert arattak, a Burberrynél még a szoknyákon is a motoros felszerelésekre jellemző puffos rátét látható, és a mindig elegáns Chanel is előrukkolt egy fémrátétes motoroscsizmával. A bőrcuccok idén világos, akár fehér színben lesznek divatosak, bézs, halványrózsaszín darabokat érdemes keresni.

Szintén trendi a punk stílus, ami nagyon hasonló a motoroshoz, elég szegecsekkel és biztosítótűkkel feldobni a dzsekiket és szakadt neccharisnyát venni a retró farmershorthoz.

Nyári tippek

Az áttetsző anyagokat sem szabad elfelejteni, tavaly a nadrágok, idén a hosszú nyári szoknyák látszanak át – és minden, ami csak tud. A csipke is divatban marad, és akinek nem jönnek be a bőszárú nadrágok, vegyen nyárra caprit. A tavalyi tengerészcsíkos pólókat és minioverálokat sem kell a szekrény mélyére elásni, de várható a haspólók visszatérése is. Legutóbb 2009-ben próbálkoztak vele a tervezők, 2011 nyarára Yves Saint Laurent, Paul and Joe és a Rag & Bone is tervezett apró topokat, melyekhez vagy nagyon ügyesen fel kell öltözni, vagy 50 kiló alatt kell tartani súlyunkat.

Ősszel is színesek leszünk

Még nem láthattuk a 2011-12-es őszi-téli női kollekciókat, így csak sejtésünk lehet arról, milyen ruhákkal készülnek a legnagyobb tervezők a jövő télre. A Chanel már engedett betekintést bizánci ihletésű, csupa tüll-csupa hímzés Metier d’Art kollekciójába, ezen kívül az amerikai Design Options színelőrejelzéséről tud a Fashionising beszámolni. A chaneles bronz tónusokon kívül fáradt kékek, szürkék, sötétzöldek, lilák lehetnek ruháink, sőt gyakorlatilag bármilyen színűek, akár rikító pinkek vagy sárgák is, de valószínűleg jellemzőbbek lesznek a fáradt, sápadt színek.

A divatszakértő tippje:

Felkai Esztert, a Big Bag Divat PR ügynökség vezetöjét kérdeztük, mit érdemes beszereznünk 2011-ben: a legfontosabb trendek közt említi a vastag csíkos mintát, a fehér színt (ezek már tavaly is divatban voltak), a kígyóbőrmintás kiegészítőket és az Ázsia ihlette ruhákat.

"Egy ázsiai mintás ruhával nem tudunk tévedni, illetve a tavalyi púder színek után idén az élénk színek dominálnak. A citromsárga, a narancs a pink és a fukszia. Akár több élénk szín is megjelenhet egy öltözéken belül" - mondja Felkai.

Érdemes beszerezni a szakértő szerint egy sárga kabátot (mondjuk a 70-es évek stílusában), egy világos motorosdzsekit, fehér nadrágkosztümöt, sportos parkát. Szintén jól jöhet a már tavaly is divatos csipkeblúz és egy fonott táska: ez utóbbi remek kiegészítője lehet a nyári matrózstílusú ruháknak vagy a fehér nadrágkosztümnek.