Vannak régről ismerős, megunhatatlan divatbakik, és vannak olyan ruhák, melyek idén válnak nevetségessé. Talán. Persze lehet, hogy még sokáig kell néznünk a klumpákat, áttetsző felsőket, és egy 10 év múlva esedékes anitdivat-cikkünkben is szerepelni fognak, mint például a rengeteg ékszer vagy az utcai tréning, ami a kilencvenes évek óta nem kopik ki a köztudatból. Felsorolunk 10, általában cikinek minősített, vagy sokak számára előnytelen ruhát és kiegészítőt, ön pedig szavazhat: melyik az, amelyiktől végleg meg kéne válni?

Régen menők voltunk benne, de felejtsük el végre?

1. Tréningruha utcára

A kilencvenes években már megpróbálták lenyomni a torkunkon a tréninget magassarkúval mint utcai viseletet: a szabadidőruha most reneszánszát éli, de véleményünk szerint inkább ne erőltessük. Sem a susogós verzió nem való utcára, sem a pamut, sem a plüss. Magassarkúval pláne… A tréning mellett szól mégis, hogy külföldi stílusblogokban egyre gyakrabban feltűnnek melegítőnadrágos, mégis normálisan öltözött nők, és több bolt tavaszi kínálatában található utcára tervezett tréning. Ön szerint lehet csinosan viselni egy szürke macinacit, vagy nem? Jöjjön újra divatba, vagy tűnjön el végleg?

2. A mini és testhez simuló

A miniszoknya semmiképp nem ciki, de sokaknak nem áll jól: idén állítólag a térd fölé érő, lenge fazon váltja, bár ennek kicsit ellentmond, hogy a boltok tele vannak minikkel. A tervezők által megálmodott, kicsit hosszabb fazon egyébként több embernek áll jól, mint a mini, könnyebb mellé felöltözni, ápol és eltakar. Miniszoknya vagy forrónadrág helyett a meleg nyári napokon megteszi egy vékony anyagú maxiruha is, bizonyos esetekben célravezetőbb, ha kevesebbet mutatunk magunkból. Ha ön szerint maradjon divatban a mini, szavazzon valami másra!

3. Vastag műbőr öv: szegecsekkel!

Nagyon nyolcvanas évek a vastag deréköv, nem is rossz találmány: kiemeli, vékonyítja a derekat, viselője magasabbnak tűnik. Egyedül abból van elegünk, hogy feltűnően műanyagból – hivatalosan műbőrből – készítik a kiegészítőt, és rengeteg strasszal, szegeccsel ékesítik. A műbőr, csillogó-strasszos kiegészítőtől a legvisszafogottabb irodista szett is kurvássá válik, persze lehet, hogy pont ez a cél. Mindenesetre szerintünk nem valami ízléses. Ha ön szerint se, szavazzon rá!

4. Klumpa

A gladiátorsaru, vagy csizmaszandál már egy tavalyi anti-divat összeállításban is helyet kapott, kezd unalmassá válni, úgyhogy idén kihagyjuk: amúgy is sokkal cikibb a klumpa, ami egyszer már kiment a divatból, a kilencvenes évek közepén. A legkecsesebb nőből is tramplit varázsol – a Chanelé is –, a magassarkú verzió pedig még kényelmetlen is. A kilencvenes években a klasszikus Scholl verzió volt divatban, most az etno-fataplú fazont erőltetik. Ha önnek sem tetszett soha, szavazzon a klumpára!

5. Túl sok ékszer

A nyolcvanas évek hatalmas válltöméseivel nagyon ment a rengeteg bizsu, de már akkor is inkább vagány volt, mint kifinomultan stílusos. Mai napig sokan indulnak gazdagon felékszerezve bulizni – vagy dolgozni –, a hosszú fülönfüggők csilingelve akadnak be az 5-6 nyakláncba, minden ujjra legalább egy gyűrű kerül, hogy a karkötőkről ne is beszéljünk. Ha ön szerint nem menő karácsonyfának öltözni, vegyíteni az arany és ezüstszínű bizsukat, szavazza le az ékszereket!

Mindig is ciki volt?

1. Kivillanó fehérnemű - vagy kivillanó mellbimbó

Idén elég nagy esélyünk van rá, hogy tarka melltartók és néhány eltévedt csupasz mellbimbó jöjjön velünk szembe az utcán: a tervezők ugyanis tavaly óta rendületlenül próbálják átvinni az áttetsző anyagok és csipkék trendjét az utcai divatba, idénre sikerülhet is nekik. Az áttetsző ruhák titka, hogy alájuk/föléjük kell öltözni, reméljük sikerülni fog mindenkinek, aki a divathetek után kedvet kapott az áttetsző trendhez (még a celebeknek is).

2. Nagyon nagy márkajelzés, esetleg strasszal

Na, ez a jelek szerint sohasem kopik ki az utcai divatból: pedig a hatalmas márkafeliratok nem szépek és nem is menők. Még egy jól szabott, egyszerű pamutpólót is agyon lehet vágni egy hatalmas Zara vagy Armani felirattal: legújabb trend a kamuruhák piacán a strasszal körberakott DG – vagy LV, esetleg Burberry – felirat: ha ön szerint is ciki a feltűnő márkázás, szavazzon erre a kategóriára.

Mi tűnjön el örökre?

3. Műbőr leggings nappal

Rengetegen mászkálnak fekete (esetleg kék, piros) műbőrnadrágban nappal, pedig a hangsúlyos, kihívó gatya leginkább estére és leginkább hosszúlábú nőknek való. Ugyanez igaz minden nagymintás, csillogó, fényes anyagú macskanadrágra és latexgatyára, mely esti fényben szépen csillog, nappal azonban szimplán közönséges és kiemeli viselője minden testi hibáját. Ha ön sem pártolja a nappali fétis-stílust, szavazzon a műbőr leggingsekre!

4. Bármit csak azért megvenni, mert drága/divatos

Bármit megvenni csak azért, mert márkás és látszik is rajta, hogy drága, ciki. Sokak szerint. Mégis rengetegen vesznek gyémántokkal, strasszokkal kivert cipőket, órákat, vagy épp extramagassarkú körömcipőket, amikben utána nem tudnak 5 lépést megtenni. Minden nap szembejön több, kétségbeesetten botladozó nő, aki értékes cipőjét hétköznap is szeretné viselni, csak épp nem tudja. Ha elege van a rongyrázásból, a kristályokból vagy a 160.000 forintos Prada cipőkből, szavazza le ezt a kategóriát!

+1: Idén vegyük fel, ha ragaszkodunk hozzá

A kígyóbőrminta általában tiltólistás, idén azonban állítólag nagyon trendi. Ha tetszenek a hüllőmintás kiegészítők, most viselje őket! A kígyóhoz hasonlóan a zokni-szandál is egyre jobban beég a köztudatba, idén talán már nem lesz közröhej tárgya, akinek kilátszik a zoknija/harisnyája a nyitott orrú cipőből.