Németh Anikó, a Manier tervezője a szoborszerű ruhákról híres, de legújabb kollekciója inkább funkcionális darabokból áll, hiszen a hétköznapokban, a munkába is fel kell venni valamit, a vendégei igénylik a mindennapokra való kreációkat is. Aggodalomra semmi ok, látványelemekben most sincs hiány, büszkén villoghatnak a kolléganők előtt a fényes, áttetsző anyagokba bújt üzletasszonyok, salesesek. Az eseményen részt vett Rúzsa Magdi is, aki véletlenül, pontosabban egy kirakatba kihelyezett kabátnak köszönhetőn ismerkedett össze Németh Anikóval.

Kivillanó mellek helyett most kivillanó combokat láthattunk Németh Anikó, a Manier tervezőjének divatbemutatóján. És nemcsak ez volt az egyetlen különbség. Az aktuális kollekciót nem egy olyan emelkedett helyszínen mutatták be, mint az Iparművészeti Múzeum, hanem jóval indusztriálisabb környezetben, a Millenáris Teátrumban, ezúttal csak egy ismert előadóművész lépett fel a show keretében, mégpedig Rúzsa Magdi. Persze talán nem véletlen a váltás, hiszen míg tavaly ősszel bemutatott kollekciót az előző évszázad húszas, harmincas éveinek divatforradalma ihlette, a mostanit egy jóval hétköznapibb téma határozta meg, mégpedig a munkaruházat, na, persze nem a legszigorúbban vett értelemben.

Kollekció Magyarország első miniszterelnök asszonyának

„Amikor ezt a kollekciót terveztem, ajánlásokat szerettem volna megfogalmazni az öltözékekben a munka világában (is) élő nőknek a businesswomenektől a traktoristalányokig. Titkárnőket láttam és brókernőket, orvosokat, országgyűlési képviselőket és Magyarország első miniszterelnök-asszonyát” – voltak olvashatóak Németh Anikó szavai a meghívóban. A tervezőnő a helyszínen a Velvetnek némileg kiegészítette ezt a vallomást: „Elfogytak a gardróbomból a saját magam által tervezett ruhák. Rájöttem, hogy a mindennapi szituációkban én is mindennapi ruhákban járok. Sokat beszélgettünk emberekkel, akik a divattal teoretikusan foglalkoznak, és megállapítottuk, hogy nagyon kevés érdekes tervező foglalkozik a hétköznapok öltözékével. Fontos, hogy az ember minden élethelyzetben olyan dolgot vegyen fel, amivel önazonos”.

Látványruhák helyett klasszikus funkcionalizmus

Németh Anikó egyébként híres a látványos, teátrális kreációiról, és a MunkaMánia kollekció darabjainak tervezése egy merőben új feladatot jelentett számára, de ez nem baj, hiszen a változás, az újdonság jó. Hozzátette, a vendégei közül többen is igénylik, hogy a mindennapokra is tervezzen nekik ruhákat, így biztosan lesz igény az új irányzatra is, a klasszikus funkcionalizmusra, amit egyébként szeretne majd továbbfejleszteni. Persze látványos megoldásokban most sem volt hiány. Úgy tűnik, továbbra is dívik a hangsúlyos váll- és csípő, a dolgozó nők kedvükre válogathatnak a fényes anyagokból készült holmikban, és bőszen villantgathatják combjukat az irodában, ha éppen nem belső értékeikkel kívánnak érvényesülni.

Szerencsés véletlen

Bár performansz ezúttal nem volt, a modellek közé többször is kijött énekelni Rúzsa Magdi, aki - nem olyan meglepő módon - Manier-kreációkban lépett a közönség elé. Ezeket a ruhákat viseli majd a Magdalena Rúzsa előadói esteken is. „Ez egy színháziasabb jellegű sorozat lesz. Tele lesz érzésekkel, vallomásokkal, olyan gondolatokkal, amelyekről én még soha senkinek nem beszéltem” – nyilatkozta a Velvetnek a harmadik Megasztár győztese, aki természetesen arról is beszélt, hogyan indult az együttműködés Németh Anikóval: „Véletlenül keveredtem be a szalonjába. Nagyon szeretem az extravagánsabb darabokat, és amikor a szalon kirakatában megláttam egy nagyon szép kabátot, bementem. Nagyon tetszettek Anikó kreációi, aminek persze ő nagyon örült, nekem pedig pont kapóra jött, hiszen nem tudtam, hogy honnan lesznek majd ruhák a Magdalena Rúzsához.”

3 in 1

A döntés végül csapatmunkával született meg. „Ezen az esten többen dolgozunk együtt – többek közt Novák Péter és Geszti Péter -, és mind összedugtuk a fejünket, hogy mi az, amit látni szeretnénk. Szerettünk volna egy monumentális ruhát, egy olyan összeállítást, ami egy kicsit férfiasabb, mint mondjuk a Dietrich-időszak ruhái, hiszen ez egyébként is nagyon közel áll hozzám. Emellett pedig egy nagyon őszinte, nagyon nőies, de picit gyászos hangulatú ruhára is szükségünk volt, mert komoly dolgokról is szó lesz” – tette hozzá az énekesnő.

Kiszabadul a díva

„Rockénekesként nem szoktam annyira kiöltözni, mert ebben a műfajban akkor érzem magam a legkényelmesebben a színpadon, ha felkapok magamra egy farmert, egy trikót és mezítláb vagyok. Most viszont lesz lehetőségem arra, hogy megmutassam az énem egy olyan oldalát, amelyet eddig nem nagyon tudtam. Egy látványosabb ruha lehet, hogy hülyén nézne ki, de itt kiélem a díva énemet” – nyilatkozta Rúzsa Magdi, aki egyébként amikor csak tudja, figyelemmel kíséri, hogy mi történik a divatvilágban. Most sajnos csak három televíziós csatornát tud nézni, de korábban nagyon kedvelte a Fashion TV-t.