A stylist az ünnepek előtt rákapcsolt: megnyílt átalakító szalonja és megjelent kézikönyve. Az előbbiben minimum a stílusbiblia tízszereséért növelik a kedves páciensek önbizalmát, és úgy tűnik, hogy a változtatni akaró nők egyelőre elégedettek a szolgáltatással. Lakatos Márk egyébként nem tartja magát tévedhetetlennek, de a tökéletes dolgok szerinte amúgy is halottak.

Ugyan most egyetlen átalakító műsora sem fut a Viasaton, Lakatos Márk nem hagyott fel a munkájával, továbbra is fontosnak tartja, hogy gatyába rázza a nők önbecsülését. Most éppen nem a kamerák előtt teszi ezt, hanem saját szalonjában, ahol 37500 forinttól 112500 forintig jöhetünk rá, hogy igen, mi is szépek vagyunk, és igen, részben a ruha, a smink és a jó frizura teszi az embert. „Hatalmas mennyiségű hölgy jelentkezett a műsorokba, és nyilván nem mindenki tudott bekerülni. Elkezdtem azon töprengeni, hogyan is lehetne őket olyan élményben részesíteni, mint azokat, akik a műsorban ott voltak. Rájöttem, hogy kéne egy olyan reálisan létező helyszín, ahova mindenki eljöhet. Itt nem csontokat vésünk át, nem bőrt varrunk, hanem mindenki a saját kontextusában tud szépülni. Persze nem vagyok a plasztikai sebészet ellen sem, volt olyan műsorom, ahol voltak kisebb beavatkozások, de alapvetően úgy gondolom, hogy el kell fogadnunk, amit a természet adott” – nyilatkozott a Velvetnek a szalon megszületéséről Lakatos Márk.

Arról még egyelőre nincsen információja, hogy a szalonjában osztott tanácsok mennyire építhetőek be a hétköznapi életbe, azt viszont tudja, hogy a műsoraiban megfordult nők 80%-a beépítette a tanításokat. "Természetesen egy hétköznapokban is működő szépségszalonban, mint ez, sokkal egyszerűbb a helyzet, hiszen a vendég bármikor visszajöhet ide, ez egy folyamatos coaching, stílusmenedzselés” – vallja Lakatos Márk, aki szerint a szalonban a nők ugyanabban az élményben osztoznak, és hát a sharing, a megosztás mostanában egy nagyon fontos fogalom. „Ott van például a Facebook, ez egy alapjelensége az emberi pszichének” – tette hozzá a sylist, és megjegyezte, a csapatával nem erőszakol rá senkire semmit, nem az a céljuk, hogy a vendégre az édesanyja se ismerjen rá, hanem az, hogy önazonos legyen.

Ha valakinek ez nem érne meg több tízezer forintot, 4999 forintért megveheti Lakatos Márk Stílusterápia című könyvét, ami nemrég jelent meg. „Stylistként az elmúlt pár évben az volt a legizgalmasabb feladat, hogy másokon segítgettem. Nyilván a kiadó is egy ilyen jellegű könyvet várt tőlem, és ezen tapasztalataimat tudtam a legtermészetesebben összefoglalni. Fontos volt, hogy a Stílusterápia egy olyan öltözködési kézikönyv legyen, amelyet az ember magával vihet bármelyik ruházati üzletbe. Nyilván nem tudok mindenkivel mindenhol ott lenni” – nyilatkozott Lakatos Márk az ünnepek előtti árukapcsolásról.

Őszintén Szily Nórával

A Stílusterpáia természetesen nem sutyiban jelent meg, egy hírességekkel fűszerezett könyvbemutató dukált a kiadványnak. Bár mi Bódi Sylvire és társaira számítottunk, nyitásképpen Demcsák Zsuzsa, Für Anikó, Peller Mariann, Szily Nóra, Ladányi Andrea majd Ónodi Eszter vonult le az Alexandra Könyvesház mozgólépcsőjén, majd a USE-ruhákban gazdag stíluselőjáték után Szily Nóra beszélgetett el a szerzővel. Itt derült ki, hogy általában azért soroljuk fel hamarabb a rossz tulajdonságainkat, mert ami jó, azzal nem igazán törődünk, hogy az öltözködés fontosabb, mint a beszélt nyelv, hiszen a járókelőkkel nem váltunk egy szót sem, de a ruhájuk alapján igenis megítéljük őket. És nem, mi magyarok nem vagyunk kellően önazonosak, nem kommunikálunk jól. Ja, a fiatalok azért utánozzák egymás stílusát, mert „nehéz az árral szemben a saját hülyeségünket képviselni.” Persze a divatot nem szabad összetéveszteni a stílussal, hiszen Yves Saint Laurent is megmondta, hogy ez előbbi tünékeny, az utóbbi pedig örök.

Lakatos Márknak nincs stílusbibliája, ugyanis az objektív szabályrendszer mellett fontos az is, hogy az ember játsszon. „Sokszor az a gond a vásárlásnál, hogy stresszesen megy oda valaki, eleve frusztrálja a gondolat, hogy neki vennie kell valamit. A vásárlást játéknak kell felfogni. Egyedül kell elmenni, lehetőség szerint a barátnőket sem szabad elhívni, de a családtagokat végképp nem. Ha valaki pontosan tudja, hogy mi van a gardróbjában, mire van szüksége, úgy van felépítve a ruhatára, hogy abban megvannak a kulcsdarabok, akkor ez egy önfeledt játék lehet” – mondta a stylist, aki nem hiszi tévedhetetlennek magát: „Akkor születnek jó dolgok, ha nyitottan kísérletezünk. A kész, tökéletes dolgok halottak, azokkal nem szabad foglalkozni.” Lakatos Márkban, aki könyvében sűrűn használja az édesem és a drágám szavakat, a műsora miatt megbíznak kliensei, bár eltérő, hogy ki mennyire nyitott a változásokra.

Az átalakítás első lépéseként az ügyfeleknek el kell mondaniuk, hogy mi az, amit szeretnek magukban, magukon, és mi az, amit nem, így könnyen kirajzolódik, hogy mik a problémás területek. „Ha az élethelyzeteket nézzük, akkor kiemelhető a szülés körüli időszak, ami egyszerre a legszebb és a legtraumatikusabb része az életnek. Ahhoz, hogy valaki ezen könnyen túl tudja tenni magát, nagyon pontos felkészülés, biztos személyiség és egy szerető háttér kell. A negyven feletti elvált nők is nehéz helyzetben vannak ilyen szempontból. Igaz, ezt a műsorokból szűrtük le, a szalonban azért nem mélyülünk el ennyire a lelki háttérben. Ami szigorúan a külsőségeket illeti, legtöbben a hajukkal nem elégedettek. Fodrászok nagyon szeretnek vágni, nagyon szeretik megvalósítani a saját elképzeléseiket, kevés az olyan szakember, aki egy egész személyiséget vesz figyelembe, és adott esetben még arra is érzékeny, hogy a vendég mit szeret, hogyan öltözködik. Szintén nagy probléma az, hogy sokan nem tudják, hogy mi áll jól nekik, mert - ahogy azt már korábban mondtam - nem szeret vásárolni, nem szeret játszani. Az újdonág szeretete fontos. Christian Dior mondta, hogy nincs szépség lendület nélkül, ez a fiatalság forrása.”

Az elégedett vendégek megfogadják Lakatos tanácsait

„A lányom nevezett be Lakatos Márkhoz az átalakításra. Meglepetésnek szánta, illetve így szeretett volna kedveskedni nekem, és az önbizalmamat megerősíteni, mert akkor elég rossz hangulatom volt egy szakítás miatt. Az öltözködés terén egy teljesen új stílust mutatott be nekem Márk, de drasztikus változás nem történt, inkább finomítottak az eddigi stílusomon” – mondta a Velvetnek Dóra, aki az átváltoztatás óta más ruhákat választ gardróbjából, a sminkelés terén pedig átvette azt a módszert, ahogy a szalonban kifestették. „Az átalakítós napról összességében elmondható, hogy kis változások történtek, de mégis az egész lényem, a kisugárzásom megváltozott tőle. Magabiztosabb, határozottabb nő lettem!” – tette hozzá az elégedett vevő.

Nikolett szerette volna kihozni magából a maximumot, ezért fordult szakemberhez. „Márk volt az első, aki ilyen átalakítással foglalkozott Magyarországon, gondolok itt a tévés szereplésre. Már akkor megtetszett a dolog. A leginkább a sminkelési és arcápolási tanácsok fogtak meg, örültem, hogy végre valaki elmagyarázza, miért célszerű alapozót használni, és egy könnyű, nappali smink is mennyit számít” – mondta Nikolett, akinek frizurája drasztikusan, de előnyére változott. „Rövid bubi frizurát vágtak és vörösre festették. Nehezen szoktam meg az új hajstílust, de kétségkívül élettelivé vált tőle az arcom és jól állt a kék szemeimhez” – tette hozzá Nikolett, akinek új stílusa miatt egész ruhatárát le kell cserélnie. „Ez biztos eltart majd egy darabig. Az elképzelés már megvan, hogy milyen stílust szeretnék, és idővel ez a ruhatáramban is tükröződni fog”.