Nem úgy néz ki, hogy sok örömmel fog szolgálni a 2012-es esztendő, így mindenki kénytelen lesz saját maga egy kis színt, izgalmat és jópofaságot vinni ebbe a zordnak ígérkező évbe. Ennek egy kézenfekvő eszköze lehet az öltözködés. 2012. első hetén már túl is vagyunk (már csak 51-et kell kibírni), és ezen a héten abban merültünk el egy kicsit, hogy milyen újdonságok várhatók a divatban idén. Ez az összeállítás hat erősnek ígérkező trendet mutat be - ismerkedjen meg velük, szokjon hozzájuk, 2012-ben valószínűleg rengeteget fogjuk látni őket! A cikk alján kedvencét is kiválaszthatja a hat közül, hiszen a heti trendcikk-sorozat hagyományain idén sem változtatunk.

1. Mandarinszín

A Pantone nevű cég minden év elején közli, hogy mi lesz az adott esztendő legmeghatározóbb színe. Most már tudjuk, hogy a tavalyra beharangozott rózsaszín tatárlonc nem volt igazából egy telitalálat, de hátha jobban bejön nekik idén a Tangerine Tango, azaz a mandarintangó fantázianevű árnyalat. Már csak azért is jók az esélyek arra, hogy a Pantone 2012-es színe valóban taroljon, mert már eddig is több híresség hordta ezt a színt, vagy valami olyasmit, ami nagyon közel áll hozzá (lásd a mellékelt képeket). Élénk, élettel teli, figyelemfelkeltő, de nem bunkón tolakodó vagy hivalkodó - ez a mandarin tényleg menő lehet.

2. Fehér félelmetes

A nem-színek közül mindig is a fekete volt a népszerűbb, de az utóbbi időben egyre vészjóslóbban szaporodnak a csupafehér összeállítások. Amilyen könnyű feketével jól öltözni, olyan nehéz ugyanezt a fehérrel megcsinálni. Az ember vagy műtősnek néz ki benne, vagy menyasszonynak, vagy fiúcsapat-tagnak, vagy ami a legrosszabb, magyar celebnek. Könnyen lehet, hogy a 2012-es év egyik nagy újdonsága az lesz, hogy megtanuljuk ezeket az asszociációkat egy ügyes fogással kikerülni: a gótikus-félelmetes irányba kell hozzá elindulni egy kicsikét. Ha van valami kellően szokatlan, nyugtalanító vagy beteg az összeállításunkban, és a képre kattintva megtekinthető fotók remek példákat mutatnak erre, a probléma máris megoldva. Ebben az esetben az sem baj, ha egyébként tényleg műtősnek nézünk ki, mint a legutóbbi Lady Gaga-klip nővérkéi. Lehet, hogy idéntől kezdve a gótikus rockerek átszoknak a feketéről a fehérre?

3. Színes haj

Állítólag frizura-téren sem a fazon, hanem a szín lesz meghatározó 2012-ben. Akik erre esküsznek, azok természetesen a tavalyi évből indulnak ki, amelynek előrehaladtával egyre több celeb mutatta meg, hogy egy természetellenes hajszín borzasztóan jól tud állni. Rihannára vagy Nicki Minajra nyilván nem kell senkit sem emlékeztetnünk, legutóbb pedig Katy Perry lett őrülten dögös egy kis szőkével kombinált rózsaszíntől.

4. Komplikált minták

2011. egyik nagy újdonsága volt a colour blocking. Ezt sokan 2012. nagy trendjei között is emlegetik, és tényleg nem valószínű, hogy az elütő színek kombinálása most hirtelen ki fog kopni a divatból. De mivel a colour blocking 2012-ben már nem újdonság, helyette annak továbbfejlesztett, mintakombinálós verzióját választottuk be ebbe az összeállításba. A legjobb példákat a 2012-es tavasz-nyári, egyben utolsó D&G-kollekció szolgáltatja: minden mintás, de minden máshogy. Komplikált, zsúfolt, kicsit cigányos, nagyon divatos.

5. Öv a csípőn

Lassan már évtizedek óta tart a divattervezők retrómániája, és idén hódítani fognak az utalások a XX. század egyes évtizedeire. Van, aki 2012-ben a ’40-es évekre esküszik, más a ’60-asokra, de a legtöbben a ’20-as éveket idézik (és most a divattervezőkre gondoltunk, nem a gazdasági helyzet elemzőire). A 90 évvel ezelőtti fazonok világára egy egyszerű fogással vissza lehet utalni: az ejtett derekú ruhákra kell csípőtájt egy jó nagy öv. Nézzék csak a fenti Chloe-modellt, vagy a képek között a Celine megoldását, ahol a csípőre tett övet nadrággal kombinálják.

6. Peplum szoknya

Melyik 2012-re beharangozott trend tetszik a legjobban?

Paradox módon a fenti derékrejtő trendnek az ellenkezője is divat lesz 2012-ben. A fazont peplum szoknyának hívják, valahol a tütü meg a miniszoknya között van félúton, és mindenképpen kell alá valami rendes szoknya is. Ez a fazon kiemeli a derekat és széles csípőt csinál, így azoknak nyilván nem ajánlott, akiknek peplum nélkül is túl nagy a feneke, mert akkor a helyzeten egy ilyen fazon csak rontana. A peplum már hónapok óta fel-felbukkan celebeken, divatbemutatókon, így könnyen lehet, hogy 2012-re tényleg az év egyik legnagyobb trendje lesz. Újdonság, és ráadásul roppant nőies - önnek is tetszik? Ha végignézte a képeket, válassza ki, melyik lesz a kedvenc trendje idén!