És ezúttal is egy divathetet szemlézünk a heti trendben, de most Párizst, tehát szeptemberig ez az utolsó ilyen cikk. Ezeket a bemutatókat elnézve a kísértés, hogy az ember a kreativitás és a stílusérzék dicsérete helyett felkiáltson, hogy meztelen a császár, ezeknek az öltözékeknek jó része nemcsak hordhatatlan, hanem nettó nevetséges. Az előző hetekben többé-kevésbé ellenálltunk ennek a kísértésnek, úgyhogy most ugorjunk fejest a legbizarrabb agymenésekbe. Idén valamiért többen is olyan kiegészítőket választottak kreációikhoz, amik takarják a modellek arcát. Vajon az arctalanság lesz a következő tél trendje? Nem valószínű, de az garantált, hogy jól fog szórakozni összeállításunkon.

Peachoo Krejberg

Az egyik modell mintha egy mutáns galambot húzott volna a fejébe, egy másikat mintha elnyelt volna egy gigantikus húsevő virág valami fehérre meszelt dzsungelben. A párizsi divathéten nem könnyű kitűnni egy kevésbé ismert márkának, hát idén a Peachoo Krejbergnek mégis sikerült nehezen felejthetőt alkotnia, annak ellenére, hogy a kollekció szinte kizárólag fekete-szürke-fehér árnyalatokból építkezik. A Párizsban bemutatózó tervezők többsége nem tősgyökeres francia, ennek a duónak a tagjai sem azok nyilván, hiszen úgy hívják őket, hogy Peachoo Datwani és Roy Krejberg. Mint mindegyik tervezőtől, tőlük is három fotó látható az összeállításban, ezért ha nem kattint, nem látja az összes csodát!

Mugler

A Thierry Mugler által alapított márka viszont annál ismertebb, főként az utóbbi időben, mióta beszervezték főtervezőnek a japán-olasz származású, Lady Gaga farvizén felfutott Nicola Formichettit. Ő a legnagyobb sokkokat pár szezonnal ezelőtti férfikollekciójával okozta, de most, amikor nők részére Romain Kremerrel tervezett együtt, szintén kitett magáért. A Peachoo Krejberg bemutatójához hasonlóan színes ruhák itt is csak mutatóban voltak, a lényeg a fekete-szürke-fehér skálán mozgott. Könnyű valakit feketével félelmetesnek öltöztetni, de a Muglernél ugyanez fehérrel is megy - a kollekció a világos öltözékeiben sincs semmi ünnepélyes, nyomasztónak viszont minden további nélkül nevezhetőek. A női test formája teljesen elveszik a vállakat kiemelő geometrikus formákban, az origami-szerűen halmozódó rétegek és háromszögek között. Talán szándékos az utalás Formichetti egyik hazájának, japánnak a papírhajtogatós művészetére.

Manish Arora

Kénytelenek vagyunk egy indiai tervezőhöz fordulni, hogy végre valami színpompásat tudjunk mutatni: Manish Arora származásához híven szinte szemfájdítóan bőkezűen bánt a színekkel. Ezt a cigiző és nem cigiző szájakkal díszített ruhát meglátva rögtön biztos volt, hogy ez a darab nem maradhat ki ebből a heti trendből, és szerencsére Arora kollekciójában nem ez volt az egyetlen említésre méltó öltözék. Ráadásul a bemutató közben a háttérben végig graffitisek dolgoztak, és a kollekció harsány színeit használva a műsor végére azt fújták fel a falra, hogy „life is beautiful”, azaz az élet szép. Hogy Arora kollekciója is szép-e, az vita tárgyát képezheti, de hogy vicces és játékos, ahhoz nem fér kétség.

Rick Owens

De kanyarodjunk vissza a fekete-szürke-fehér kollekciókhoz és a nyomasztó hangulathoz. Rick Owens egy 1961-ben született, amerikai tervező, aki francia származású feleségével Párizsban él és alkot. Úgy látszik, ő is azon a véleményen van, hogy a következő ősz-téli szezonban nagyon divatosak lesznek az arcot takaró kiegészítők, mert ő is ilyennel szerelte fel valamennyi modelljét. Nevetségesen néznek ki, de ezekből az alul pókhálószerűre kilyuggatott betörősapkákból legalább ki lehet látni, ráadásul nagyon jól passzolnak a kollekció többi darabja, és a sötétben lángoló háttér által árasztott gótikus hangulathoz. Jaj nekünk, ha a következő tél tényleg ilyen zord lesz!

AF Vandevorst

Az AF Vandevorst márka egy szintén kevésbé ismert tervezőpárosé, Ann és Filip Vandevorstról van szó. Ők sem franciák (hanem belgák), de ők is olyan pontosan érzik, mi van Párizsban a levegőben, hogy ők is egy olyan fekete-szürke-fehér kollekciót dobtak össze a következő télre, amelyből nem látszik ki a modellek arca. Ők azonban a gótikus hangulat helyett a fétis és az erotika irányába mentek el (igazuk van, ha már egyszer Párizsban mutatnak be), így manökenjeik fejét nem pókhálók vagy tolldíszek takarják, hanem férfias kalapok és nőies sálak. És mivel az arc nem látszik, a test még nagyobb hangsúlyt kap, itt aztán tényleg semmi nem vonja el a figyelmet a kivillanó combokról és mellekről.

Viktor & Rolf

Melyik márka bemutatója tetszett a legjobban?

És legutoljára két jól ismert holland tervező, Viktor Horsing and Rolf Snoeren kollekciójára hívjuk fel az ön figyelmét. A Viktor & Rolf márkától megszokott a játékosság és a bizarr megoldások halmozása, és bár valószínűleg ők ezúttal is viccnek szánják ezt az egészet, most valahogy mintha ez a kollekció a szokásosnál kicsit nyomasztóra sikerült volna. De az is lehet, hogy csak mi nem értjük a holland humort. Pucér cicik náluk is voltak, de volt még több szőrme, hadd kerüljön fel a Viktor & Rolf is a Peta feketelistájára, és hátha náluk is lesz legközelebb valami tüntetés, mint a múlt héten a Versacénál. Ha újra beköszönt majd a hideg, a szőrmecsíkokból összeállított, általában lyukacsos nembundákat szexi fekete fehérneműre kell majd felvenni, a képösszeállítás további fotóin jól látszik, hogy milyenre. A kérdés minden heti trend végén ugyanaz: önnek melyik tetszett a legjobban a hatból?