Az Eurovíziós Dalfesztivál alapvetően a dalokról szól, de közben ezen kívül persze annyi minden másról is. Például a nézők figyelmét lekötni hivatott show-ról, aminek egyik fő eleme az utóbbi években egy olyan brutális giccsáradat, amilyet sehol máshol a földön nem tesznek fel egyszerre egy színpadra. Ebben a cikkben az elődöntők legnagyobb katasztrófáit és a ma estére várható legfájdalmasabb jelmezeket mutatjuk, hogy ön is fel legyen készülve a legrosszabbra.

Akikről már lemaradt: holland indiánnő és szlovák Bon Jovi

Kedden és csütörtökön volt két elődöntője az Eurovíziónak, mindkét műsorban 8-8 indulót ejtettek ki, hogy a 42 résztvevő országból csak 26 maradjon a szombat esti döntőre. Képösszeállításunk első fele abból a 16 előadóból válogat, akik nem jutottak be a 26 közé, így aztán teljesen fölöslegesen csináltak magukból bohócot. Nem lesz már ma este a tévében például a holland Joan Franka, aki valahonnan egy hatalmas indián fejdíszt húzott elő bilikék ruhája mellé, és hiányozni fog a szlovák Bon Jovi-imitáció is.

Fehérorszország egy fiúcsapatot indított, rajtuk látszott a legjobban, hogy nagyon trendik akartak lenni, még a mikrofonállvány és az énekes szakadozott válla is meg volt dizájnolva. Az elődöntők kiesői közül a legszürreálisabb élményt azonban Montenegro nyújtotta, a Rambo Amadeus nevű előadó Euro Neuro című szerzeményével. És nekik ehhez még csak különösebben bizarr ruhák sem voltak szükségesek (egy szerzetesi csuhán kívül), ha megkapaszkodott, indítsa el az alábbi videót.

Akikkel ma versenyzünk: román trombita, albán kalácskonty

De a döntőbe jutottak között is voltak jónéhányan, akik úgy érezték, az Eurovízió az a hely, ahol a rondaság a cél. A világ legirritálóbb ikerpárja, a brit X Factorban feltűnt John és Edward idén is Jedward néven képviseli Írországot, szörnyű frizurával és melegen csillogó szkafanderben, amiben a szám végén beállnak egy szökőkút alá. A török induló mintha valami műkedvelő musical-előadás egy részletét rekreálná a színpadon, és a svéd indulónak, a győzelemre legesélyesebbnek tartott Loreennek is van miért drukkolni: hogy ne gabalyodjon bele össze-vissza szálldosó lebernyegeibe.

Ha hallgat ránk, ön is egy házibuliból néz majd ma este, ahogy zöld hajjal és alumíniumdresszben a színpadra perdül majd az olasz Nina Zilli, vagy ahogy félelmetes elszántsággal sikít a mikrofonba az elképesztő hangú és kalácskonttyal felszerelt albán énekesnő, Rona Nishliu. Ő megmagyarázhatatlan műanyagdíszeket visel egyébként a füle körül, és ugyanilyen váratlan trombitái vannak a román fellépő, Mandinga egyik háttértáncosának-zenészének. Lesz még udmurt népviselet és ciprusi mikiegér-konty is, úgy látszik, idén a konty a menő az Eurovízión.

Képösszeállításunk végén meg lehet nézni a legfrissebb fotókat a Compact Disco legutolsó főpróbájáról is, és egyáltalán nem azért, mert úgy gondolnánk, hogy a magyar versenyző szerelése a leggázosabbak közé való, hanem csak azért, mert ez az öltözék egy kicsit más, mint amit az elődöntőben láttunk. Lang Györgyi szerint nyilván ez is koppintás, hiszen hány bőrzakót láttunk már belülről narancssárga hajtókával, de a ma este attól lesz érdekes, hogy nem Lang Györgyi véleménye számít.