Vannak modellek, akik bár már kiöregedtek a kifutók világából, egyrészt sikeresen megváltoztatták a divatot, másrészt még a negyvenedik évük után is mocsok jól néznek ki, ezzel is cáfolva a fiataloké a világ közhelyet. Összegyűjtöttük a legsikeresebbeket, és mutajuk, milyenek voltak anno, milyenek maradtak mostanra.

Iman

Az 1955-ös születésű Iman Mohamed Abdulmajid Szomáliában született, és Nairobiban hallgatott politológiát. Ott figyelt fel rá egy amerikai fotós. Nem sokkal később az Egyesült Államokba költözött, és 1976-ban már a Vogue fotózta. Múzsája lett Versace-nak, Kleinnek, Donna Karannak és YSL-nak. 2004-ban megalapította saját cégét, mely színesbőrű nőknek gyárt kozmetikai szereket. 1992-ben hozzáment David Bowie-hoz, akivel azóta is együtt él. Természetesen ő is támogat egy-két alapítványt, főleg a HIV pozitív gyerekeket és családtagjaikat támogató Keep a Child Alive programot. Unokatestvére Waris Dirie modell és ENSZ nagykövet, aki  a női nemiszerv csonkítása ellen küzd, mert rajta is elvégezték a tradicionális beavatkozást − érzéstelenítés nélkül. Iman kedvenc tervezője Victoria Beckham, akinek előszeretettel hordja a ruháit.

Linda Evangelista

A modell 1965-ben született, és 1978-ban már részt vett a Miss Teen Niagara versenyen. Később New Yorkba költözött, és íziben aláírt egy szerződést a Elite Model Managementtel. Később Párizsba költözött, és ott egyengette tovább karrierjét. Szállóigévé vált mondata egy Vogue-nak adott nyilatkozata alatt hangzott el: we don't wake up for less than $10,000 a day (Fel sem kelünk 10000 dollárnál kevesebbért). A nyolcvanas években levágatta a haját, ami nem tetszett a tervezőknek, ezért törölték a kifutós munkáit. A dologból jól jött ki, új frizurája divatot teremtett. A magánéletében nem volt szerencséje, öt férjet hagyott maga mögött, egyszer hat hónapos terhesen elvetélt, végül 2006-ban született meg gyermeke. A terhességét a Vogue is megörökítette, címlapot kapott a lapban. A terhességet több botrány is kísérte, az apa ugyanis Salma Hayek férje volt, aki elöször azt követelte, hogy Evangelista vetesse el a gyereket, aztán nem akarta kifizetni a havi 46.000 dolláros gyerektartást.

Claudia Schiffer

A németek büszkesége 1970-ben született, de csak 17 éves korában egy diszkóban fedezte fel a Metropolitan ügynökség. Első híres kampánya a Guess? -nek készült, később sokáig a Revlon arca volt. Hosszú ideig David Copperfield bűvésszel járt, de 1999-ben szakítottak. Anyagi helyzetét igyekezett megerősíteni, így résztulajdonosa lett a Fashion Cafénak, több topmodellel egyetemben. 2002-ben ment férjhez a filmproducer Matthew Vaughnhoz, akitől három gyereke született. Az egyiket még születése előtt megörökítették a Vogue címlapján, a Stern pedig hat címlappal közölte Karl Lagerfeld kedvencének fotóit az elmúlt húsz évből. A dolog érdekessége, hogy van ahol sikerült feketére maszkírozni az egyébként igen fehér modellt.

Naomi Campbell

A csodálatos testű modell egyidős Schifferrel, ő is 1970-ben született, csak ő Londonban. Anyja jamaicai származású balett-táncos, apját nem ismerte. 17 évesen fedezték fel, és viszonylag gyorsan a csúcsra került. Első feketeként került a Time Magazin és a francia Vogue címlapjára, ismertségét pedig arra használja fel, hogy adományokat gyűjtsön különböző szervezeteknek.

Két könyv is készült róla, a Swannak társszerzője, míg a Naomi című könyvben részben privát fotói jelentek meg. A modell a szomáliai Vöröskereszt alapítványának ajánlotta fel a könyvek bevételét. Jelenleg az UNESCO égisze alatt működő, a Dalai láma által alapított Alapítványt támogatja, mely óvodákat épít. Az első ilyen Jamaicában épült meg. Nevéhez több parfüm is kötődik, és még több pasi. Évek óta egy orosz milliárdos, Vlagyimir Doronyin barátnője,aki talán el is jegyezte. Időnként még mindig a kifutóra lép, időnként villant is egyet, az utolsó hír vele kapcsolatban az, hogy asszisztenst keres.

Cindy Crawford

Az 1966-os születésű Crawfordról rögtön két dolog ugrik be az embernek. Az egyik szépségpöttye, a másik a Pepsi. A kukoricaföldeken dolgozott, amikor 16 évesen felfedezték, és a jól sikerült fotó után rájött, jobb modellnek lenni, mint kapálni, ezért Chicagóba költözött, és az Elite Modellügynökség szárnyai alatt vállalt munkát. Igazi karrierje 1986-ban kezdődött, és két év alatt ő lett az USA legkeresettebb modellje. 1988-ban bevállalta, hogy szerepel a Playboynak, amelynek persze jó nagy visszhangja lett. Üzletasszonyként is megállja a helyét, fitneszvideóira még ma is nők ezrei tornáznak, résztulajdonosa a Fashion Cafénak, és a Planet Hollywoodból is kapott részesedést. Jó szerződést kötött a Revlonnal és a Pepsivel is, amiből támogatni tudja a leukémiával foglalkozó kutatásokat, bátyja ugyanis fiatalon ebbe a betegségbe halt bele. 1991-1995 között őt irigyelte a nők nagy része, hozzáment ugyanis Richard Gere-hez. A házasság nem sikerült, de 1998 óta ugyanazzal a férfival él, akitől két gyereke is született. A modell olyan jól tartja magát, hogy a Tatler címlapra tette, szépségét talán azintravénás vitaminkoktélokkal tartja karban.

Christy Turlington Burns

A későbbi modell 1969-ben született, és egy helyi fotós fedezte fel, lovaglás közben. 14 éves korától vállalt nyaranta modellmunkákat, és amint 18 éves lett, New Yorkba költözött. Több filmben is szerepet kapott, Robert Altman Prêt-à-Porter-jában, illetve a Kendőzetlenül című dokumentumfilmben. Jutott ideje egy Duran Duran klipben is szerepelni, mindössze 17 éves korában. Karrierje során legalább 500 címlapon szerepelt. Ismertségét ajurvédikus kozmetikumokat gyártó cégében is kamatoztatja, időnként nevét adja Puma kollekcióihoz, és aktívan részt vesz a fejlődő országok problémáinak megoldásában. Alapítványán keresztül a nők egészségügyi helyzetét igyekszik jobbá tenni. A tanulás 1995-ben kezdte újra érdekelni, beiratkozott a New York-i egyetemre, és cum laude diplomázott vallás és filozófia szakon. Rendszeresen meditál, és állítása szerint szépségét is ennek köszönheti.

Az esküvőig nem volt könnyű az út, 2001 októberében akart összeházasodni Ed Burns színésszel, de a 9/11-es események miatt elhalasztották az esküvőt. Annyira, hogy rövid időre szakítottak is, de a pár 2003-ban végül összeházasodott. Az esküvő után nemsokára megszületett kislánya, Grace és nem sokkal később a fia, Finn. Kevesen tudják, de Turlington nővére, Kelly, Ed Burns bátyjához ment férjhez. Turlington apját, aki tüdőrákban halt meg, Bono helyettesítette a szertartáson. A modell azóta tüdőrákkal foglalkozó alapítványokat is támogat, főleg mióta kiderült, hogy tüdőtágulást diagnosztizáltak nála.