A Dolce & Gabbana különleges pólóval tiszteleg a 25 éve a divatvilágban tevékenykedő szupermodell előtt. A felsőkön Naomi Campbell képei szerepelnek, melyeket legnevesebb fotósok (Patrick Demarchelier, Mario Testino, Steven Meisel) felvételeivel díszítettek. Ha már évforduló, egy cikk erejéig mi is visszatekintünk a szupermodell hosszú, botrányokkal tűzdelt karrierjére.

25 év egy szupermodell karrierjében

A szupermodell immár 25 éve dolgozik a divatszakmában, és emellett a jeles dátum mellett a tervezők sem mentek el szó nélkül. Míg áprilisban az orosz Vogue egy egész kiadást szentelt Naomi Campbellnek, a Dolce & Gabbana különleges pólóval tiszteleg előtte. A felsőkön nem meglepő módon Naomi Campbell képei szerepelnek. A legnevesebb fotósok (Patrick Demarchelier, Mario Testino, Steven Meisel) felvételeivel díszített ruhadarabok jótékonysági célt szolgálnak, a belőlük származó bevételt Campbell Fashion For Relief nevű alapítványa kapja meg.

A 40 éves Naomi Campbell valóban rászolgált a hírnevére, 15 évesen kezdett modellkedni, rövid idő alatt a legnagyobb divatházak alkalmazták, és már ebben az évben szerepelt az Elle címlapján. 18 évesen, 1988-ban az első fekete modellként szerepelt a francia Vogue címlapján. Ehhez persze nagyban hozzájárult az is, hogy Yves St. Laurent megfenyegette a magazint, nem hirdet náluk többé, ha nem hajlandóak Campbellt vagy bármilyen más fekete modellt címlapra tenni. Ezek után már nem volt nehéz munkát találnia, és szinte az összes magazin borítóján szerepelt. 1992-ben meztelen Playboy fotózást vállalt, de Madonna Szex című könyvében is látható.

Kifutós karrierjének egyik legemlékezetesebb pillanata az volt, amikor 1993-ban elesett egy Vivienne Westwood-bemutatón. A bukásból reklám is készült egy biztosítónak, a balesetet okozó cipőket pedig a tervezőnő a mai napig mutogatja promóanyagaiban.

Karrierje során több videóklipben is szerepelt, George Michael Freedom klipjében Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford és Tatjana Patiz mellett, láthattuk Madonna Erotica videójában, de ő táncol Michael Jackson fenti, In the Closet című klipjében is. A szerepléssel azonban nem elégedett meg, 1995-ben saját lemezt adott ki. A Baby Woman album, illetve az azt beharangozó szám a szexi-egzotikus klip ellenére (lásd alább) nem lett nagy siker, csupán a japánok láttak benne fantáziát.

Amin nincs sok ünnepelnivaló

Az utóbbi évtizedben már elhomályosította munkásságát a magánélete, és az őt tömegesen feljelentő alkalmazottak horrorisztikus történetei. A 2000-es tárgyalása során csupán azért nem ítélték el hivatalosan, amiért megverte egy telefonnal és egy mozgó kocsiból kilökte az asszisztensét, mert sikerült peren kívül megegyezniük. Az asszisztens valószínűleg szép summát zsebelt be, és a modellnek dühterápián kellett részt vennie. 2004-ben kártérítést kapott, miután a Daily Mirror lehozott egy fotót, melyen jól látszik, ahogy éppen kilép egy a drogfüggők kezelésére specializálódott klinikáról.

2006. márciusában a házvezetőnőjét támadta meg, ezúttal strasszokkal ékesített mobilt használt. Az asszony fejét több öltéssel kellett összevarrni. Campbell, aki bűnösnek vallotta magát, akár kaphatott volna hét év börtönbüntetést is, ám megúszta 5 nap közmunkával és egy kétnapos dühterápiával. 2008-ban végleg kitiltották a British Airways járatairól, miután leköpött egy rendőrt, és két másikra rasszista megjegyzéseket tett.

Idén márciusban New Yorkban támadt sofőrjére, és miután megütötte, a férfi rendőrt hívott. Campbell ezt nem várta meg, és körözést adtak ki ellene. Az ügyből persze nem lett semmi, hiszen a sofőr Campbell pasijának, Vlagyimir Doronyinnak dolgozik, és nem kívánt feljelentést tenni. Április végén azonban nagyobb horderejű ügye került előtérbe. Mia Farrow állítása szerint Campbell elfogadott egy óriási gyémántot a volt libéria diktátortól, Charles Taylortól.

A modellt az ügyben a hágai Nemzetközi Bíróság is meghallgatta, azt remélve, ezzel is sikerül újabb bizonyíték találni az egykori államfő ellen, akit a Sierra Leone-i polgárháborúban vállalt szerepe miatt fogtak perbe. Míg a modell szerint "két-három apró, koszos követ" kapott, Mia Farrow azonban állította, egy óriási követ ajándékoztak neki.

Campbell végül augusztusban visszaadott három követ, ám emiatt akár börtönbe is kerülhet. Dél-Afrikában a csiszolatlan gyémánt birtoklása büntetendő, akár tíz év börtönbüntetés is járhat érte. A rendőrség most azt próbálja kideríteni, honnan származhatnak a kövek. A gyémántok első vizsgálata nem hozott eredményt, így külön nyomozás keretében próbálják kideríteni, honnan származnak.