Van, amikor az embernek akkora élményt jelent egy étkezés, hogy muszáj világgá kürtölnie. És van, amikor az embernek annyira nincsen élete, hogy folyamatosan arról posztol a Facebookon, instagramon, akárhol, hogy mit fog enni, mit eszik, vagy mit evett. Összegyűjtöttünk hét furcsa embertípust, aki állandóan a világ tudtára adja, mit tesz a szájába. Tízmillió Hemző Károly országa vagyunk, akik a Facebookon és az Instagramon közölnek felvételeket arról, mit tesznek a szájukba. Beleesik valamelyik kategóriába? Nyugi, mindet bármikor abba lehet hagyni.

1. Dugnék, főzök

Vagy legalábbis megpróbál. Első kategóriánkba azok az egyedülálló férfiak és nők kerültek, akik rendszeresen (akár naponta többször is) képeket mutogatnak arról, mit ügyeskedtek össze a kis kezükkel. Mondjuk kimagoztak másfél kiló szilvát, és egy rusztikus (csorba szélű) tányérra halmozták. Vagy sonkát tépdestek a mirelit pizzalap tetejére. Vagy parádés tejszínhabpúpot nyomtak a flakonból a kakaóra.

A lehetőségek korlátlanok, a lényeg, hogy valaki vegye már észre, hogy létezik, és szexeljen vele. Cserébe biztosan kap kaját. Sajnos általában nem ez a helyzet: a nők bejegyzéseit a kiskutyáik lájkolják és kommentelik, a férfiakét pedig a lábtörlőik.

2. Nincs nálam jobb szakács

Nem abból tartja fenn magát, hogy tud főzni, de úgy tesz. És nem olyan prosztó dolgokat alkot, mint a csirkepaprikás, csontleves vagy tökfőzelék: „ismét egy csodálatos, gluténmentes édesség, saját ötlet alapján. Alig kellett hozzá más, mint mandulaliszt, nyírfacukor, aszalt vörösáfonya-sziklevél, zabtej, és egy csipet ötfűszerkeverék. Mennyei, ki kér?". Mindezt napi rendszerességgel, olykor teljes menüsorral, az egyes elkészítési fázisokat dokumentálva.

Szerencsére nemcsak a megvalósítás, hanem a beszerzés is mindenkinél jobban megy neki: akármiről van szó, biztosan tudja, hol lehet megkapni (általában olyan helyeken, ahová csak ő talál oda, de ott is csak háromhetente egyszer vásárol, amikor jön a Sanyibácsi).

3. Eszem, látod, van életem

Rendszeresen csekkol be éttermekből, bisztrókból és egyéb helyekről, gondosan megörökítve, mit fogyasztott ott. Általában az instagramra posztolja az ott (okostelefonnal) készült felvételeket, gondosan megjelölve, kik részesülhettek az ő répafelfújt-majszolásának élményében. Legdurvább esetben olyan nyennyegések kíséretében, mint „ennél a biomeggyes, teljes kiőrlésű muffinnál csak az azt fogyasztó Olgicska édesebb!!! Boldog hetedik hófordulót, Nyuszipamacs!".

4. Azt egyed, amit én

Mert mindenevő. Mert húsevő. Mert vega. Mert vegán. Mert fotoszintetizál. Mert fitneszguru-életmódtanácsadó. A térítő etető a legnagyobb trollmágnes – valamiért az emberek imádnak arról eszmét cserélni, hogy mit esznek és miért, illetve arról szónokolni, hogy ők csinálják jól, mindenki más hülye. Gyakran fotóval is erősítik az érvelést, amely így teljesen értelmét veszti: a citromos nyúlsültben a vega úgyis csak a halott kedvencet, a vadasmártásos tofuvagdaltban a mindenevő pedig jó eséllyel a különösen agresszív trópusi betegség-előidézte székletanomáliát észleli majd. És vígan veszekszik tovább.

5. Főzök, mert cuki vagyok

Nemcsak megalkotja az ételt (általában inkább süt), hanem mást etet. Süt születésnapra, ballagásra, évfordulóra, vagy csak úgy, eseményként. Alfaja a családjára főző ember, aki legalább a közösségi oldalakon szeretne egy kis elismerést, ha már a konyhában robotol (esetleg az a szerencsés, akinek főztek, és ezt hirdeti). A végeredményt, ami cukormázas minimuffin, cuki kapszlikba rendezi, amely alá csipkés szélű papírka kerül, mindez pedig virágmintás porcelántányérra, alaposan bevilágítva, lefotózva.

Önre melyik jellemző?

6. Gyúrok

Beviszi a fehérjét, meg a tápanyagokat, meg a turmixot, meg az égvilágon mindent, hogy úgy nézzen ki, mint egy fonott kalács. Lelke rajta. De sajnos dokumentálja is. Tettének oka ismeretlen: talán annyira unja a napi másfél kiló natúr csirkemellet, hogy így szerez egy kis támogatást a fogyasztásához. A fotók mellett részletes indoklást is közöl, hogy miért eszi azt, amit.

7. Velem ital történik

És van olyan is, akire a fentiek ellenkezője jellemző, étel közelében nem fotózták még le. Jó lenne látni róla egy olyan képet, amin teljesen józan, vagy legalább rendesen látszik. De nem, általában egy koktélt fotóz le, mert ő ilyet iszik. Vagy a feje kétharmadát kitakarja a söröskorsó. Vagy nem, pedig igény lenne rá.