Az elmúlt évtizedekre visszatekintve azt látjuk, hogy rengeteg meleg művész alkotása készülnek gyerekeknek, és ebből az esetek többségében semmi botrány nem volt. Nézzük a legfontosabb példákat!

1. Oscar Wilde meséi

A Boldog herceg és az Önző óriás című meséket a világ talán első nyíltan meleg celebje írta, Oscar Wilde. Az ír származású író persze nem önszántából vállalta fel homoszexualitását, hanem ez egy büntetőper kapcsán vált nyilvánossá, amelynek a vége az lett, hogy Wilde-ot 1895-ben börtönbe zárták. Bár maga az író ennek kapcsán egy időre roppant népszerűtlenné vált, művei nem vesztek el, sőt, azok a mai napig megőrizték népszerűségüket, köztük az eredetileg 1888-ban megjelent mesék is, amiken azóta gyerekek generációi nőttek fel.

2. Csajkovszkij balettje

Az egyik első mű, amin keresztül a gyerekeknek be szokták mutatni a komolyzenét, illetve a balettet, vagy akár magát az Operaházat, a Diótörő. Az 1892-ben bemutatott darab természetesen eredetileg nem kifejezetten gyerekeknek szólt, és akkoriban természetesen szerzőjének, Csajkovszkijnak a magánéletéről se tudott senki semmit. A nagyja azóta persze kiderült, és bár a részletek meglehetősen kuszák és homályosak, elég valószínű, hogy bár volt felesége, ha ma élne, Csajkovszkijra azt mondanánk, hogy meleg. Egyes teóriák szerint halálában is közrejátszott homoszexualitása. De ez a tudat természetesen senkit nem akadályoz meg a karácsonyi balettmese élvezetében, főleg nem a gyerekeket.

3. Rudolf Nurejev tánca

Maradva Oroszországnál és a balettnél, de egy jó nagyot ugorva előre az időben Rudolf Nurejev nevét muszáj megemlíteni. Ő a ’60-as évektől kezdve 1993-ban bekövetkezett haláláig a világ egyik leghíresebb balett-táncosa volt. A Szovjetúnióból illegálisan disszidált, rendkívüli tehetségű művészről többé-kevésbé nyílt titok volt, hogy homoszexuális, őt is az AIDS vitte el a járvány tombolásának csúcsán. De addig Nurejev többé-kevésbé celebnek számított, olyannyira, mint azóta egy balett-táncos sem. Még egy (felnőtteknek is szóló) gyerekműsorba is meghívták sztárvendégnek, a Muppet showba. A dologból nem botrány lett, hanem az alábbi balettjelenet Miss Röfivel, aminek párját nemrég bányászta elő a Kockahas blog. Hasonló vendégszereplésekből egyébként még többet is sorolhatnánk ebben a cikkben, a nemrég elhunyt Gore Vidal például a Simpsonsban jelent meg, ahol az író saját maga szinkronizálta rajzfilmfiguráját.

4. Lesléa Newman mesekönyve

Lesléa Newman írónő az egyetlen olyan személy az itt felsorolt 10 közül, aki homoszexuális létére kifejezetten gyerekeknek szóló munkájával lett híres. Ő írta ugyanis a világ első olyan mesekönyvét, amely egy olyan családot mutat be, ahol egy azonos nemű pár nevel gyerekeket. Az 1990-ben megjelent könyv nem lett se bestseller, se különösebb felháborodáshullámot nem váltott ki, pedig már a címe is elég konkrét: „Heather Has Two Mommies”, azaz „Heathernek két anyukája van”. Hát magyarul elég szerencsétlenül hangzik, az kétségtelen.

5. Howard Ashman dalszövegei

A Walt Disney stúdió a ’80-as és ’90-es évek fordulóján éppen reneszánszát élte, és ebben nagy szerepe volt egy nyíltan meleg dalszerzőnek, Howard Ashmannek. Ő írta többek között a Kis hableány és a Szépség és a szörnyeteg című rajzfilmekben elhangzó dalok szövegét, míg a zeneszerző Alan Menken volt. Howard Ashman 1991-ben, 40 évesen AIDS-ben elhunyt, a munkájáért kapott Oscar-díjat helyette 1992-ben már csak élettársa, Bill Lauch vehette át.

6. Elton John zenéje

Howard Ashman után nem sokkal a Walt Disney stúdió egy még ismertebb meleg művészt kért fel annak a gyerekfilmnek a zenéjéhez, amely aztán a cég legsikeresebb nem computeranimációs produkciójává vált. Valószínűleg mondani sem kell, hogy ez az 1994-es Oroszlánkirály, aminek dalait, élén az alábbi Hakuna Matatával az akkori gyerekek kívülről fújtak (Amerikában legalábbis). Elton John zenéjének felhasználásával aztán egy musical is lett az Oroszlánkirályból a Broadway-en, ami azóta is fut, minden idők legnagyobb bevételét produkálva New York színházi központjában.

7. Rupert Everett alakítása

Az igazi nagy hollywoodi sztárok között nem igazán akad, aki nyíltan felvállalná, hogy meleg, de megtette ezt helyettük Rupert Everett, aki brit és homoszexuális létére egész szép pályát futott be Amerikában. A legjobban az ezredforduló környékén ment neki a szekér, benne volt a Szerelmes Shakespeare-ben is, de a legnagyobb sikert pont egy gyerekfilmmel aratta. Az 1999-es Bigyó felügyelőben a címszereplő Matthew Broderick volt, a gonosz pedig Rupert Everett. Teljesen azért azóta sem tűnt el a már 53 éves színész, ő szinkronizálja például a Szőke herceg szerepét a Shrek-sorozatban.

8. Andrew Hayden-Smith műsorai

Andrew Hayden-Smith egy brit tévés személyiség, így itthon nem igazán ismert. 2002 óta volt a Children’s BBC, azaz a BBC gyerekműsorainak fő műsorvezetője, amikor 2005-ben bejelentette, hogy meleg. Ekkor 21 éves volt, és még majdnem 2 évig maradt a gyerekműsorban, de később a „Doctor Who” című ifjúsági sci-fi-sorozatban és a Pán Péterben is szerepelt. Mellesleg távolról sem ő volt az egyetlen meleg gyerekműsor-vezető a brit tévézés történetében, akit érdekel a téma, az keressen még rá Simon Amstell vagy John Barrowman nevére, előbbi a Nickelodeonnál, utóbbi szintén a CBBC-nél dolgozott. És akkor a legkisebbeknek készült, Teletubbies című mese 1999-től máig húzódó mentegetőzéssorozatát még nem is említettük (ezt a műsort is a BBC gyártotta 1997-től 2002-ig, de nem tudni róla, hogy a készítők között lettek volna melegek).

9. Ellen DeGeneres hangja

A világ leghíresebb, ma élő leszbikus nője valószínűleg Ellen DeGeneres. És igen, ő is kivette a részét a gyerekszórakoztatásból, amikor elvállalta, hogy szinkronizálja a 2003-as Némó nyomában című film egyik főszereplőjét. Szenillának, a palletás doktorhalnak persze csak a hangja leszbikus, és az is csak az angol verzióban, ettől függetlenül a Némó nyomában 2003-ban minden rekordot megdöntve a világ legnagyobb bevételét termelő gyerekfilmje lett, plusz egy Oscar-díjat is kapott.

10. Neil Patrick Harris törpkalandja

A tavalyi évben készült egy hollywoodi Hupikék törpikék-feldolgozás, amelyért a kritikusok ugyan nem igazán rajongtak, de a gyerekek a jelek szerint kevésbé válogatósak, ha törpökről van szó, és a film olyan sikeres volt, hogy jövőre már jön is a második rész. Ha idáig olvasta ezt a cikket, nyilván nem fog meglepődni azon, hogy ennek a filmnek a nemtörp főszereplője is egy meleg férfi: az Így jártam anyátok című sorozatból megismert Neil Patrick Harris. Őróla 2006. óta nem titok, hogy meleg, élettársával, David Burtkával már el is jegyezték egymást (2004. óta vannak együtt), és pont nemrég indítottak útjára egy bábozós videósorozatot, igaz, ez nem gyerekeknek szól. Pedig nekik is szólhatna, Harris-Burtkáéknak ugyanis van kettő saját, egy kisfiú és egy kislány, akiket 2010-ben hozott világra egy béranya.

+1 Steiner Kristóf konferálása

Magyarország nincs különösebben bőven ellátva nyíltan meleg hírességekkel, de azért általában két évente csak akad valaki, aki előáll a farbával. Steiner Kristóf azt nyilatkozta a Velvetnek, hogy neki is szoktak lenni gyerekekkel kapcsolatos felkérései, holott magánélete senki előtt nem titok. „Számtalanszor vezettem műsort gyermekrendezvényeken, mikor már réges rég túl voltam a coming outon. Karácsonykor jótékonysági gyermekprogramok konferansziéja voltam, a régi általános iskolámban többszáz gyerek előtt vezettem az évzáróműsort éveken át, filmforgalmazók kértek fel, hogy legújabb rajzfilmjük díszbemutatóján szóljak pár szót, és sorsoljak ki nyereményeket a kicsiknek - mert tudták, hogy a gyerekekkel való kommunikáció során a homoszexualitás fel sem merül. Ilyenkor az a célom, hogy mókás és őszinte legyek, és hogy úgy tudjak beszélni a gyerekekhez, hogy értsék: egy vérből valók vagyunk. Nem egyszer fordult elő velem, hogy egy kisgyerek megkérdezte tőlem: „te gyerek vagy vagy felnőtt?". És meg kell, hogy mondjam, számomra ez nagyobb elismerés, mint egy „év műsorvezetője" díj, vagy egy Pulitzer."

Steiner Kristóf a melegek és a gyerekek kapcsolatáról

„Hiszek benne, hogy a gyerekeket kötelességünk úgy felnevelni, hogy ne a felnőttek berögződései és dogmái szerint nőjenek fel - bizonyos szempontból egy gyerek sokkal okosabb, mint egy felnőtt, hiszen még nincsenek előítéletei, ezeket mi ültetjük el bennük.

A mi családunkban nagyon sok kisgyerek van, és mindenki tudja, hogy Matan és én egy pár vagyunk már hat éve - ünnepekkor a családi vacsorákon épp úgy adunk egy csókot egymásnak, mint egy heteroszexuális pár, és a család számára ez cseppet sem furcsa. Volt, hogy valamelyik kisgyerek megkérdezte, hogy nekünk hogyan lesz majd gyerekünk - ilyenkor szépen elmagyaráztuk neki, hogy örökbefogadhatunk, vagy egy kedves ismrős néni, vagy barátnő pocakjában növekedhet a babánk. Ezeket a válaszokat gond nélkül elfogadják. Csodálatosnak találom, hogy egy gyerek úgy nőhet fel, hogy tudja: szerethet lányt vagy fiút, ez az ő választása, és bármelyik mellett dönt is, a családja 100%-osan támogatja őt.

A gyerekműsoroknak, gyerekkönyveknek, gyermekrendezvényeknek az elsődleges feladatuk az, hogy felnyissák a kicsik szemét a világra, megismertessék velük, milyen sokszínű a környezet, amiben élnek - külföldön például nagyon odafigyelnek rá, hogy a kölyökklub-szerű műsorok gyermekvendégei közt legyen ázsiai, fekete, arab, stb. kisgyerek. Londoni ovónő barátném mesélte, hogy még az ovis csoportokat is úgy rakják össze, hogy mindenféle etinkumból legyen minden csoportban. Ennek fényében semmi kivetnivalót nem találok benne, ha egy homoszexuális műsorvezető gyermekműsort vezet - nyilván nem arról mesél a gyerekeknek, hogy mit csinál az ágyban a pasijával, ahogy a heteroszexuális műsorvezető sem a szexuális szokásait prezentálja a gyerekműsoroknak."