Budapesten most hétvégén lesz a melegfelvonulás, Észak-Amerika nagyvárosainak többségében azonban már megvolt a buli. Ebben a cikkben New Yorkot, San Franciscót és Torontót mutatjuk, amik közül a legizgalmasabb a New York-i pride volt, ahol hosszú idő után először mutatkozott élőben két ikon: Cher és Lady Gaga. Az elképesztő felvonulási kosztümöket azonban nekik sem sikerült túlragyogniuk, a menetek fotói még elképesztőbbek a szokásosnál.

Volt mit ünnepelniük

Néhány nappal ezelőtt volt, hogy bizonyos Edie Windsor keresete alapján az USA-ban a legfelsőbb bíróság kimondta az egész országra érvényesnek mondta ki az egynemű párok házassághoz való jogát (eddig csak egyes államok engedélyezték a melegházasságot az USA-ban). Így a 84 éves aktivistanéni lett az idei New York-i melegfelvonulás „marsallja”, ő vezette végig a menetet az ötödik sugárúton.

Mellette természetesen a rendezvény élére állt a város polgármestere is, Michael Bloomberg, plusz felvonult egy csomó más – nem homoszexuális – politikus és celeb is, ahogy ez nyugaton szokásos. A pride-ok pontosan itt, New Yorkban kezdődtek, 44 évvel ezelőtt, azért van, hogy a világ legtöbb nagyvárosában június végén vagy július elején tartják azokat a rendezvényeket, ahol a melegeknek, leszbikusoknak, transzneműeknek, transzvesztitáknak és a többieknek nem kell sunnyogniuk, vagy a pont New Yorkban újabban elszaporodott melegellenes támadásoktól rettegniük, hanem büszkén megmutathatják, hogy milyenek, amikor elengedik magukat.

Ikonok

További emelte a rendezvény fényét, hogy a csípőműtétje óta hallgató Lady Gaga itt állt újra közönség elé, mondott is egy szép beszédet egy elég ronda szemüvegben, amitől úgy néz ki a fotókon, mintha ki lenne takarva a szeme. De egyébként magához képest meglepően decens ruhában volt, talán direkt nem akarta túlragyogni a rendezvény transzvesztitáit. Vagy talán tudta, hogy úgyse sikerült volna.

És jelen volt még egy melegikon, az egyik legnagyobb. Cher annyiszor búcsúzott már el, hogy azt szerintünk már ő se tudja fejben tartani, de most megint visszatérését ünnepli, hamarosan megjelenik új nagylemeze, amitől mindenki egy újabb olyan slágert vár, mint a Believe. A visszatérést a maszkarcú énekesnő ezúttal narancssárga hajjal és páncélzatban kezdte meg a New York-i pride színpadán, kétség sem férhet hozzá, hogy a közönség egyszerűen elalélt a megtiszteltetéstől.

Fotóösszeállításunk Lady Gagán és Cheren kívül rengeteg többé-kevésbé híres transzvesztita fotóját is tartalmazza, akik olyan eszméletlen virtuozitással csinálnak magukból élő műalkotásokat, hogy már többször is megemlékeztünk róluk, legutóbb például itt. A galéria utolsó részében pedig New York, San Francisco és Torontó melegfelvonulásairól láthat képeket.